ΕΤΑΑ: Oρόσημο η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης ΦΑ για ενεργειακή μετάβαση Κύπρου

Ορόσημο αποτελεί η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το έργο αναμένεται να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 10%. 

«Ο πληθυσμός της Κύπρου θα επωφεληθεί από πιο καθαρό αέρα και μειωμένο ενεργειακό κόστος χάριν στην εισαγωγή φυσικού αερίου στην χώρα, μέσω ενός έργου το οποίο χρηματοδοτείται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την ΕΕ», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΤΑΑ.

Η ΕΤΑΑ, προστίθεται, παρέχει δάνειο €80 εκατ. στην Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) για την απόκτηση μιας πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) και η ανάπτυξη σχετικών υποδομών».

Η μονάδα FSRU θα είναι μόνιμα αγκυροβολημένη γύρω στα 13 χιλιόμετρα στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου στο Βασιλικό, στη Λεμεσό και θα συνδέεται απευθείας με το παρακείμενο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο Βασιλικό, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος στην Κύπρο, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ΕΤΑΑ, η ΕΕ θα παρέχει χορηγία €101 εκατ. για το έργο στο πλαίσιο της διευκόλυνσης Συνδέοντας την Ευρώπη. Το υπόλοιπο κόστος του έργου θα χρηματοδοτηθεί από δάνειο €150 εκατ. από την ΕΤΕπ και μια συμμετοχή €43 εκατ. της ΑΗΚ.

«Το έργο αποτελεί ένα κρίσιμης σημασίας συστατικό στοιχείο της ενεργειακής στρατηγικής της Κύπρου, με σημαντικές επιπτώσεις στην ενέργεια την ασφάλεια, το περιβάλλον και την οικονομία», αναφέρεται.

Αναφέρεται ότι «κοντά στο 90% της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας της νήσου βασίζεται στην εισαγωγή πετρελαϊκών προϊόντων και το ενεργειακό σύστημα της είναι απομονωμένο, χωρίς διασυνδέσεις για ηλεκτρισμό η αέριο».

«Η νέα υποδομή θα επιτρέψει στην Κύπρο να αντικαταστήσει ακριβό και ρυπογόνο βαρύ μαζούτ με πιο καθαρό φυσικό αέριο», σημειώνεται.

«Το έργο αναμένεται να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 10% και θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση στις εγχώριες εκπομπές αερίων (διοξείδιο του θείου, σωματίδια και οξείδια του αζώτου)»,  προστίθεται.

Σύμφωνα με την ΕΤΑΑ, μακροπρόθεσμα, ο ευέλικτος σταθμός ηλεκτρικής παραγωγής στο Βασιλικό «θα διαδραματίσει βασικό υποστηρικτικό ρόλο καθώς η Κύπρος θα κινείται ολοένα και περισσότερο προς την αιολική και την ηλιακή ενέργεια ως μέρος μιας επιταχυνόμενης πράσινης μετάβασης στην ΕΕ».

Η επένδυση, αναφέρεται, είναι σύμφωνη με τις προτεραιότητες της Στρατηγικής της ΕΤΑΑ για τον Ενεργειακό Τομέα 2019 – 23, η οποία εγκρίθηκε πέρυσι και τονίζει το ρόλο του αερίου στο να καταστεί εφικτή η μετάβαση μακριά από τα καύσιμα υψηλής έντασης άνθρακα.

Ο επικεφαλής της ΕΤΑΑ για την Ενέργεια στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Αφρική Χάρι Μπόιντ ανέφερε ότι πρόκειται για «ένα έργο ορόσημο για την Κύπρο και είμαστε περήφανοι που το υποστηρίζουμε». Το έργο, πρόσθεσε, θα είναι ένα μεγάλο βήμα στην πορεία για την απαλλαγή της Κύπρου από τον άνθρακα. «Θα μειώσει την παγκόσμια και την τοπική ρύπανση χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την μακροπρόθεσμη μετάβαση της νήσου προς ένα τομέα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΔΕΦΑ και της ΕΤΥΦΑ Συμεών Κασιανίδης ανέφερε ότι «μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς καταφέραμε να βάλουμε τα θεμέλια για την ανάπτυξη αυτού του έργου μεγάλης σημασίας για το ενεργειακό μέλλον της Κύπρου».

Ευχαρίστησε τις ευρωπαϊκές αρχές και την ΕΤΑΑ «γιατί κατέστησαν εφικτό για εμάς να έρθουμε πιο κοντά στην πραγματοποίηση ενός εθνικού οράματος το οποίο θα επιτρέψει στην Κύπρο να μεταβεί σε μια νέα εποχή ενέργειας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η ΕΤΑΑ άρχισε να επενδύει στην Κύπρο σε προσωρινή βάση το 2015 για να ενισχύσει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Μέχρι σήμερα έχει επενδύσει πάνω από €460 εκατ. όλα στον ιδιωτικό τομέα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις
Στο 80% το ποσοστό υλοποίησης του τερματικού-Δίνει μάχη με τον χρόνο για την ευρωπαϊκή χορηγία η ΔΕΦΑ
Έρχεται επιπρόσθετο εξειδικευμένο προσωπικό από την Κίνα για το τερματικό-Σε τι ελπίζει ο Παπαναστασίου