Π. Ολύμπιος: Επιστροφή €20 εκατ. στην κοινωνία

Αναθεωρούνται πολλά αυτή την περίοδο και οι προτεραιότητες αλλάζουν. Η κρίση είναι ευκαιρία να εξελιχθούμε και να γίνουμε καλύτεροι, πάντα με ευθύνη στην αποστολή μας ως ο ενεργειακός πυλώνας του τόπου, επισημαίνει ο Παναγιώτης Ολύμπιος Γενικός Διευθυντής ΑΗΚ.
 
Σημαντική κάμψη εργασιών
Ο τομέας της ενέργειας είναι άμεσα συνυφασμένος με την καταναλωτική τάση, την επιχειρηματική δραστηριότητα και γενικότερα με την πορεία της οικονομίας.

Η οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου οδηγείται, μεταξύ άλλων, σε μεγάλη πτώση το 2020 κατά -7,4% και η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να μειωθεί συγκρατημένα, σύμφωνα με την εαρινή οικονομική πρόβλεψη της Κομισιόν για τη χώρα μας, που δημοσιεύθηκε από την DG ECFIN.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη, το ΑΕΠ στην Κύπρο αναμένεται να συρρικνωθεί κατά -7,4% το 2020, ακολουθούμενο από αύξηση 6,1% το 2021. Είναι αναμενόμενο ότι και οι πωλήσεις μας θα ακολουθήσουν αναπόφευκτα τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Η κάμψη του κύκλου εργασιών είναι ήδη εμφανής στους μήνες που διανύουμε, λόγω της κρίσης, αφού είδαμε τις πωλήσεις να μειώνονται σημαντικά.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Από την πρώτη στιγμή της κρίσης η ΑΗΚ αντέδρασε σύμφωνα με τον σχεδιασμό διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων, με κυρίαρχο μέλημα την προστασία της υγείας όλων - εργαζομένων, συνεργατών και καταναλωτών. Ο σχεδιασμός αυτός αναθεωρείται με γνώμονα τις οδηγίες της πολιτείας, των αρμόδιων φορέων και των εσωτερικών μας αναγκών και λειτουργιών.

Με βάση τις εσωτερικές διαδικασίες ενεργοποιήθηκε η επιτροπή διαχείρισης κρίσης και λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, ώστε να υπάρχει επάρκεια παραγωγής και απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η διασφάλιση της συνέχειας
Πέρα από τα μέσα και τις ενέργειες πρόληψης και ατομικής προστασίας, πραγματοποιήθηκε κατανομή του προσωπικού, στο πλαίσιο της διασφάλισης της επιχειρησιακής συνέχειας του οργανισμού. Αξιοποιούνται στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι νέες τεχνολογίες, με έμφαση στην επικοινωνία και την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των καταναλωτών. Στην κατεύθυνση αυτή έχει αναδιαρθρωθεί και η λειτουργία των κέντρων εξυπηρέτησης.

Επιστροφή €20 εκατ. στην κοινωνία
Η ΑΗΚ, ως οργανισμός δημοσίου οφέλους, ανήκει πρώτα απ’ όλα στην κυπριακή κοινωνία, είναι μέρος της και αντιλαμβάνεται τις ανάγκες και τις δυσκολίες που παρουσιάζονται. Έτσι και τώρα, στη δοκιμασία της πανδημίας, ανακοινώσαμε μείωση 10% στην τιμή του ρεύματος για περίοδο τεσσάρων μηνών. Η πράξη αυτή αντιστοιχεί σε περισσότερα από €20 εκατ., ένα πολύ σημαντικό ποσό οικονομικής βοήθειας που η ΑΗΚ επιστρέφει στο σύνολο των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και της οικονομίας του τόπου.

Στόχος το χαμηλότερο κόστος
Επιπρόσθετα, η ΑΗΚ αξιοποιεί τις διεθνείς χαμηλές τιμές του πετρελαίου και έχει προβεί σε προαγορά σημαντικής ποσότητας καυσίμων, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τους επόμενους μήνες.

Πρόσφατα, ο οργανισμός επισημοποίησε τη συμμετοχή του στις υποδομές φυσικού αερίου, αποκτώντας το 30% των μετοχών της ΕΤΥΦΑ, έναντι του ποσού των €43 εκατ.

Διαρκής στόχος της ΑΗΚ είναι να ελαχιστοποιεί το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό οδηγεί στο μεγαλύτερο δυνατό όφελος για όλους τους καταναλωτές, οικιακούς και επιχειρήσεις, ενισχύοντας ευρύτερα την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της χώρας.

Νέα εποχή για το επιχειρείν
Μέσα σε ένα ιδιαίτερα μεταβαλλόμενο τοπίο είναι παρακινδυνευμένο να κάνουμε προβλέψεις για το τέλος της κρίσης. Όσο, πάντως, η πανδημία είναι υπό έλεγχο και η προσαρμογή μας στα νέα δεδομένα θα γίνεται καλύτερη τόσο θα βελτιώνεται και η πορεία της οικονομίας. Πλέον η νέα εποχή του επιχειρείν έχει ως προϋπόθεση την προστασία της υγείας.

Αναθεωρούμε και αλλάζουμε
Αναθεωρούνται, πάντως, πολλά αυτή την περίοδο. Οι προτεραιότητες αλλάζουν. Η κρίση είναι ευκαιρία να εξελιχθούμε και να γίνουμε καλύτεροι, πάντα με ευθύνη στην αποστολή μας ως ο ενεργειακός πυλώνας του τόπου. Η κρίση μας έδωσε, επίσης, την ευκαιρία να ενεργοποιήσουμε σε πραγματικό περιβάλλον τα επιχειρησιακά μας προγράμματα, που ήταν σχεδιασμένα για αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων και να εντοπίσουμε τυχόν περιοχές βελτίωσης σε ελάχιστο χρόνο.

Επιπρόσθετα, μας έδωσε την ευχέρεια να ξαναδούμε έργα εσωτερικής αναβάθμισης, που αφορούν στην ψηφιοποίηση και στην παροχή της δυνατότητας εργασίας από απόσταση, στο πλαίσιο της αύξησης της ευελιξίας, της παραγωγικότητας και της μείωσης του κόστους του οργανισμού.

Δειτε Επισης

Επανάρχισε τις εργασίες στο τερματικό η CPP-Θα συζητηθεί η ετοιμότητα του πλοίου της πλωτής μονάδας
Αυτοψία Χριστοδουλίδη στο Βασιλικό-«Βασικός στόχος της Κυβέρνησης η μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού»
Υπό την επίβλεψη φορέα παρακολούθησης το τερματικό-Συστήνεται εντός του Υπουργείου Ενέργειας
Επαναρχίζουν οι εργασίες για το τερματικό στο Βασιλικό-Τι δηλώνει ο Παπαναστασίου και η ανακοίνωση της CPP
Γιώργος Παπαναστασίου: Λέω έντιμα ότι υπάρχει εθνική στρατηγική για την ενέργεια
Εκφράζει δυσαρέσκεια o Παπαναστασίου και αναζητά συναίνεση για το Βασιλικό
Πάνω από τα €85 η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ
Βγαίνει στην αντεπίθεση για το τερματικό η CPP-Απορρίπτει τις επικρίσεις και πυροβολεί ΕΤΥΦΑ
Ξεκαθαρίζει τι μέλλει γενέσθαι με το τερματικό-«Προτεραιότητα να λειτουργήσει το συντομότερο»
Έρχεται υψηλόβαθμο στέλεχος της CPP για το τερματικό-Τα επόμενα βήματα για Great Sea Interconnector