ΑΗΚ: Απέκτησε το 30% ΕΤΥΦΑ

 
Υπεγράφη σήμερα, Δευτέρα 9 Μαρτίου, στα γραφεία της ΔΕΦΑ (Δημόσια  Επιχείρηση Φυσικού Αερίου), η συμμετοχή της ΑΗΚ (Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου) στο μετοχικό σχήμα της Εταιρείας Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ).

Η συμφωνία, αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην επίτευξη του στόχου για την ανάπτυξη υποδομών έλευσης Φυσικού Αερίου. Είναι η κατάληξη μιας πολυετούς προσπάθειας που παράλληλα ενδυναμώνει το ρόλο της ΑΗΚ στη νέα ενεργειακή εποχή που διανύει η Κύπρος. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η ΑΗΚ μετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΥΦΑ με ποσοστό 30%. 
 
Η συμμετοχή της ΑΗΚ στην Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου, αποτελεί κοινή στρατηγική επιλογή που ενισχύει την ΕΤΥΦΑ και ταυτόχρονα συμβάλλει στο μετασχηματισμό της ΑΗΚ ώστε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις νέες ενεργειακές προκλήσεις, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής σύγκλισης.

Ο πρόεδρος της ΔΕΦΑ, Δρ. Συμεών Κασσιανίδης δήλωσε: «Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζουμε την ΑΗΚ στο έργο που θα αποτελέσει αναπτυξιακό σταθμό για τη χώρα. Το φυσικό αέριο αποτελεί το καύσιμο του 21ου αιώνα δίνοντας μια εξωστρεφή διέξοδο στο μικρό και απομονωμένο ενεργειακό σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σήμερα, η χρήση του φυσικού αερίου σε όλους τους κλάδους από την ηλεκτροπαραγωγή μέχρι τη ναυτιλία, το εμπόριο, τις μεταφορές κ.ά. συναντάται ευρέως σε όλες τις σύγχρονες αναπτυγμένες χώρες.» 

Ο Πρόεδρος της ΑΗΚ, Καθ. Μιχάλης Κωμοδρόμος τόνισε πως: «Η συμμετοχή της ΑΗΚ σε αυτό το μεγάλης στρατηγικής σημασίας και εθνικής αξίας έργο, αποτελεί κομβική εξέλιξη για τον Οργανισμό και την Κύπρο.  Η ΑΗΚ, στο πλαίσιο του ρόλου και της αποστολής της, αφιερώνει όλες τις δυνάμεις της στο ενεργειακό μέλλον του τόπου μας, συμβάλλοντας ουσιαστικά ώστε το φυσικό αέριο να έρθει ένα βήμα πιο κοντά.».

Μετά την υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στην ΕΤΥΦΑ και τη διεθνή κοινοπραξία,  στις 13 Δεκεμβρίου 2019 στο Προεδρικό Μέγαρο, γίνεται πλέον ορατή μετά από επίπονη προσπάθεια ετών, η έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο, ανοίγοντας έτσι μια νέα ισχυρή προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας και ευρύτερης προόδου του τόπου και των κατοίκων του.
 

Δειτε Επισης

Ανακατατάξεις στο Δ.Σ. της Petrolina-Με εκτελεστικά καθήκοντα ο Χρ. Λευκαρίτης, νέο εκτελεστικό μέλος η Α. Λευκαρίτη
Συνεχίζεται η διολίσθηση του αργού πετρελαίου
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων ύψους €17 εκατομμυρίων-Όλες οι πληροφορίες
BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024