Δεν μειώνονται άλλο οι πλαστικές σακούλες

Στα ίδια περίπου επίπεδα παραμένει η μείωση στη χρήση πλαστικής σακούλας από τους καταναλωτές, μετά την εφαρμογή της νομοθεσίας από την 1η Ιουλίου 2018 για απαγόρευση της δωρεάν διάθεσης λεπτής πλαστικής σακούλας από τους λιανέμπορους και την επιβολή χρέωσης τουλάχιστον 6 σεντ ανά σακούλα.

Διαβάστε ακόμα:
60 Κύπριοι που διαπρέπουν στο εξωτερικό (pics)
K. Πατσιά: Σε νέα εποχή η Coca-Cola HBC Κύπρου

Η εφαρμογή του μέτρου είχε τεράστια απήχηση στην αρχή, καθώς η χρήση της πλαστικής σακούλας είχε μειωθεί μέσα σε λίγους μήνες πέραν του 80%.

Ωστόσο, η εν λόγω μείωση παραμένει περίπου στα ίδια επίπεδα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Στο 82% η μείωση
Σύμφωνα με στοιχεία που απέστειλε πρόσφατα στο Τμήμα Περιβάλλοντος ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΕ), για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2019 η μείωση στη χρήση πλαστικής σακούλας ανέρχεται στο 82% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Όπως ανέφερε στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΕ), Μάριος Αντωνίου, στα αρχικά στάδια εφαρμογής της νομοθεσίας παρατηρήθηκε τεράστια μείωση, η οποία αν και διατηρείται, εντούτοις δεν διαφαίνεται προς το παρόν περαιτέρω υποχώρηση.

Κοντά στους στόχους;
Υπενθυμίζεται ότι πριν την εφαρμογή της νομοθεσίας, δηλαδή μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018, η ανά άτομο χρήση πλαστικής σακούλας στην Κύπρο υπερέβαινε τις 140 σακούλες ετησίως.

Σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί, το ετήσιο επίπεδο κατανάλωσης στην Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει, κατά κεφαλήν, τις 90 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς μέχρι τέλος του 2019, στόχος, ο οποίος φαίνεται να έχει επιτευχθεί, και τις 40 σακούλες μέχρι το τέλος του 2025.

«Ουτοπία» η εξάλειψη της πλαστικής σακούλας
Ερωτηθείς αν είναι εφικτός ο στόχος για απαγόρευση ή κατάργηση, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ εξήγησε ότι με τα σημερινά δεδομένα η εξάλειψη των πλαστικών σακούλων μοιάζει ουτοπία. 

«Από τις χώρες-μέλη της ΕΕ που υιοθέτησαν τον στόχο για μείωση της πλαστικής σακούλας με την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους, κανένα κράτος δεν έφτασε στο απόλυτο 100%, ενώ κάποιες χώρες-μέλη, όπως η Ελλάδα, αναγκάστηκαν να αυξήσουν το τέλος που χρέωναν, επειδή η επιβράδυνση στη χρήση της σακούλας δεν ήταν η αναμενόμενη», επεσήμανε σχετικά ο κ. Αντωνίου, διευκρινίζοντας ότι στην Κύπρο η μείωση ήταν θεαματική και διατηρείται μέχρι σήμερα.

Να φρεσκάρεται η μνήμη του κοινού
Εκτός από την εκστρατεία μείωσης της χρήσης πλαστικής σακούλας, οι λιανέμποροι τάσσονται υπέρ πολλαπλών και συνολικών ενεργειών για την προστασία του περιβάλλοντος. «Θα πρέπει από κοινού το Τμήμα Περιβάλλοντος, η αρμόδια Επίτροπος και φυσικά οι επιχειρήσεις θα προβαίνουν σε ενέργειες και περιβαλλοντικές εκστρατείες, με τις οποίες θα φρεσκάρεται διαρκώς η μνήμη του κοινού για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει το πλαστικό στη ζωή μας», υπογράμμισε στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ.

Όσον αφορά το ποσό που έχει συγκεντρωθεί από λιανεμπόρους και καταστηματάρχες από την επιβολή χρέωσης για την αγορά πλαστικής σακούλας, αυτό δεν φαίνεται να μπορεί να υπολογιστεί, καθώς η νομοθεσία, εκτός από υπεραγορές, αφορά περίπτερα, φούρνους, φαρμακεία, ζαχαροπλαστεία, χώρους εστίασης και άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες διαθέτουν τα προϊόντα τους σε πλαστικές σακούλες.

Μείναμε στις πρώτες εκστρατείες
«Το περιβαλλοντικό τέλος φαίνεται καθαρά στην απόδειξη που παίρνει ο πελάτης και εύκολα μπορεί να ελεγχθεί από οποιονδήποτε, αλλά θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εμπορευόμενων χρεώνουν κανονικά την πλαστική σακούλα», τόνισε ο Μάριος Αντωνίου.

Με βάση τη νομοθεσία, τα έσοδα από την χρέωση της λεπτής σακούλας θα πρέπει να διοχετεύονται σε εκστρατείες τόσο για τις αρνητικές επιπτώσεις από τη χρήση τους, όσο και για την ενθάρρυνση για χρήση επαναχρησιμοποιούμενων σακούλων.

Αν και σε αρκετές περιπτώσεις οι εμπορευόμενοι προμηθεύουν ή προτείνουν στους καταναλωτές τη χρήση χάρτινων σακούλων ή υφασμάτινων τσαντών, εντούτοις οι εν λόγω ενέργειες θα πρέπει να γίνονται συντονισμένα και συστηματικά.

Δειτε Επισης

Συνεχίζεται η διολίσθηση του αργού πετρελαίου
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024
Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση