Σε ισχύ το χαμηλότερο όριο περιεκτικότητας θείου στα καύσιμα πλοίων

Σε ισχύ τέθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2020, ο νέος κανονισμός που προβλέπει μέγιστη περιεκτικότητα σε θείο των καυσίμων πλοίων στο 0,5% (από 3,5%) παγκοσμίως - μειώνοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση και προστατεύοντας την υγεία και το περιβάλλον, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν. 

Η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι οι εκπομπές οξειδίων του θείου (SOx) από τις μηχανές καύσης των πλοίων προκαλούν όξινη βροχή και δημιουργούν λεπτή σκόνη που μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς και μειωμένο προσδόκιμο ζωής. Από το 2012, η ​​ΕΕ έχει αναλάβει αποφασιστική δράση για τη μείωση της περιεκτικότητας σε θείο των καυσίμων πλοίων μέσω της οδηγίας για το θείο. Το 2016, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΔΝΟ) όρισε το 2020 ως ημερομηνία έναρξης ισχύος του παγκόσμιου ανώτατου ορίου θείου 0,5%.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι οι θαλάσσιες μεταφορές έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα του αέρα σε πολλές ευρωπαϊκές παράκτιες πόλεις. Τονίζει δε ότι τα καυσαέρια από τα πλοία αποτελούν σημαντική πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών οξειδίων του θείου που προκύπτουν από την καύση πετρελαίου.

Σημειώνεται ότι ήδη η περιεκτικότητα σε θείο των καυσίμων που χρησιμοποιούνται σε φορτηγά ή επιβατικά αυτοκίνητα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,001%. Η οδηγία για το θείο του 2012, η ​​οποία αναθεωρήθηκε το 2016, μείωσε τις εκπομπές SOx καθορίζοντας τα μέγιστα επίπεδα περιεκτικότητας σε θείο για τα καύσιμα πλοίων και ενσωμάτωσε νέα πρότυπα που ορίζει ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός στο κοινοτικό δίκαιο τόσο εντός των προστατευόμενων περιοχών όσο και εκτός αυτών.

Επιπλέον, σε ορισμένα πολύ εύθραυστα οικοσυστήματα, όπως η Βαλτική Θάλασσα και η Βόρεια Θάλασσα, τα οποία ορίζονται ως περιοχές ελέγχου των εκπομπών οξειδίων του θείου (SECA), η μέγιστη περιεκτικότητα σε θείο μειώθηκε στο 0,10% ήδη από το 2015.

Με βάση την επιτυχή εφαρμογή των ορίων του χώρου ελέγχου των εκπομπών (ECA), η εισαγωγή του παγκόσμιου ορίου για το θείο αναμένεται να επιφέρει παρόμοια αποτελέσματα.

Η ΕΕ έχει επιδιώξει ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση των θαλάσσιων εκπομπών γενικότερα, τόσο στο εσωτερικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 2018, ο ΔΝΟ συμφώνησε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη ναυτιλία τουλάχιστον κατά 50% έως το 2050. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη διαμεσολάβηση και στην εξασφάλιση της συμφωνίας για τον τομέα, ο οποίος αντιπροσωπεύει σήμερα το 2-3% Εκπομπές CO2.

Σημειώνεται ακόμη ότι για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από πλαστικά στους ωκεανούς, η ΕΕ υιοθέτησε νέους κανόνες σχετικά με τις λιμενικές εγκαταστάσεις υποδοχής, διασφαλίζοντας ότι τα απόβλητα που παράγονται επί των πλοίων ή αλιεύονται στη θάλασσα συλλέγονται και υφίστανται επεξεργασία σε λιμένες.

Η ΕΕ συνεργάζεται επίσης με τον ΔΝΟ για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με τα απόβλητα από τα συστήματα μετεπεξεργασίας που χρησιμοποιούνται από τα πλοία. Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί η πλήρης βιωσιμότητα αυτών των συστημάτων, ενδεχομένως με τη θέσπιση αυστηρότερων και ομοιόμορφων νομοθετικών απαιτήσεων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γιώργος Παπαναστασίου: Καλά νέα για το έργο η συμμετόχη της Meridiam στον GSI-Προχωρά κανονικά η Κ.Δ.
Η είσοδος της Meridiam στον GSI και τι σημαίνει για την πορεία υλοποίησης του έργου-Τι λένε στον ΑΔΜΗΕ
Δυναμικό μπάσιμο της γαλλικής Meridiam στον Great Sea Interconnector…Κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών μαζί με ΑΔΜΗΕ
Ανησυχία πρατηριούχων για νέα έρευνα ΕΠΑ στην αγορά καυσίμων κίνησης-«Μπορεί να διαρκέσει έως έξι έτη…»
ΟΠΕΚ+: Ανησυχεί για τη δέσμευση του Τραμπ να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο
Πτώση στις τιμές του πετρελαίου έφερε η Fed-Οι επενδυτές βλέπουν μείωση της ζήτησης
Ανησυχίες αμερικανικού οίκου για GSI-Έτοιμη να διαβουλευθεί για κατάληξη σε συμφωνία εφ’ όλης της ύλης η Κ.Δ.
Γ. Παπαναστασίου: Εντός των ημερών η απόφαση για «Αφροδίτη»-Πότε ξεκινά η γεώτρηση στο «Ηλέκτρα»
Πετρέλαιο: Δεύτερη σερί ημέρα πτώσης στις τιμές-Ανησυχία για τη ζήτηση και στάση αναμονής για Fed
Ανησυχία πρατηριούχων για διαχείριση καταγγελιών από Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού-Τι ζητούν από τη Βουλή