Έπεσαν οι υπογραφές για τερματικό φυσικού αερίου

InBusinessNews  13/12/2019 07:09
Έπεσαν οι υπογραφές για τερματικό φυσικού αερίου

Έπεσαν οι υπογραφές για τερματικό φυσικού αερίου

InBusinessNews  13/12/2019 07:09
Υπογράφτηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο τα συμβόλαια για την κατασκευή και λειτουργία τερματικού αποθήκευσης και αποϋγροποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Βασιλικό. Στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης η Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) και η κοινοπραξία JV China Petroleum Pipeline Engineering Co Ltd και METRON S.A., με τις Hudong-Zhonghua Shipbuilding Co. Ltd and Wilhelmsen Ship Management Limited, υπέγραψαν τα συμβόλαια και ανοίγεται ο δρόμος για την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για την εισαγωγή του φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελικά έγγραφα της συμφωνίας διαμορφώθηκαν τις τελευταίες ημέρες από την Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου από την Νομική Υπηρεσία καθώς στην κοινοπραξία συμμετείχε και η Aktor η οποία αποκλείστηκε ύστερα από υπόδειξη του Γενικού Ελεγκτή, αφού η εν λόγω εταιρεία σχετίζεται με τις HELECTORCYPRUSLTD η οποία αποκλείστηκε από τις διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων κατόπιν απόφασης της αρμόδιας επιτροπής λόγω της εμπλοκής της στην υπόθεση ΧΥΤΥ Πάφου και Κόσιης.

Στην Κύπρο βρέθηκαν τις τελευταίες μέρες και εκπρόσωποι της κινεζικής κοινοπραξίας China Petroleum Pipeline Engineering και METRON η οποίοι έλεγξαν το τελικό κείμενο της συμφωνίας. Υπογραμμίζεται ότι η κοινοπραξία της κινεζικής China Petroleum Pipeline Engineering και της ελλαδικής METRON, θα συνεργαστεί και με τα κινεζικά ναυπηγεία Hudong-Zhonghua Shipbuilding και τους Νορβηγούς πλοιοδιαχειριστές Wilhelmsen Ship Managemen, στο θέμα της μετατροπής του πλοίου που από μεταφορέας υγροποιημένου φυσικού αερίου θα μετατραπεί σε FSRU (πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης φυσικού αερίου).

Η συνολική αξία του έργου ανέρχεται στα €290 εκatτ.  Ήδη έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση €101 εκατ από την ΕΕ και το χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τη Διευκόλυνση Συνδέοντας την Ευρώπη (Connecting Europe Facility – CEF). Η ΑΗΚ θα καταβάλει €43 εκατ με συμμετοχή στο κεφάλαιο της ΕΤΥΦΑ, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί με χρηματοδότηση μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
 
Σε χαιρετισμό του στην τελετή ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης είπε πως «με την υπογραφή τίθενται οι βάσεις για την υλοποίηση μιας προσπάθειας πολλών χρόνων, η οποία αποτελεί δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πρόγραμμα διακυβέρνησής του», προσθέτοντας πως η όλη προσπάθεια πέτυχε γιατί διαχωρίστηκαν τα συμβόλαια σε δύο, της κατασκευής υποδομών και του συμβολαίου προμήθειας υγροποιημένου ΦΑ.
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΕΦΑ, Συμών Κασσιανίδης τόνισε πως σήμερα μπορούμε να πάμε ένα βήμα πάραπέρα και πρόσθεσε: Μετά από χρόνια προσπαθειών η Κύπρος μας μπαίνει σε μια νέα εποχή που την οδηγεί στους ευρωπαϊκούς δρόμους της εξέλιξης και στους δρόμους του φυσικού αερίου.
 

 

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας