Έπεσαν οι υπογραφές για εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη

Έπεσαν οι υπογραφές για την άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη», για περίοδο 25 ετών, την οποία και παρέδωσε ο υπουργός Εμπορίου σε εκπροσώπους της συμβασιούχου κοινοπραξίας των Noble Energy, Shell και Delek. Στην σχετική ανακοίνωση προέβη ο ίδιος ο Γιώργος Λακκοτρύπης, επισημαίνοντας πως οι υπογραφές έπεσαν κατόπιν σχετικής έγκρισης από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Κατά τη σύντομη τελετή που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Υπουργείο Ενέργειας, παρουσία και των Πρέσβεων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ισραήλ, ο κ. Λακκοτρύπης υπέγραψε, παράλληλα, το αναθεωρημένο Συμβόλαιο Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής του Ερευνητικού Τεμαχίου 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου που, επίσης, ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η Άδεια Εκμετάλλευσης του «Αφροδίτη», η πρώτη του είδους της που παραχωρείται σε αδειούχους στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, βασίζεται στο τελικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος που συμφωνήθηκε μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας και της συμβασιούχου κοινοπραξίας και το οποίο ενέκρινε, σύμφωνα με τις πρόνοιες της κείμενης Νομοθεσίας, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Βάσει του Σχεδίου, θα γίνεται μεταφορά του φυσικού αερίου του κοιτάσματος «Αφροδίτη» με απευθείας υποθαλάσσιο αγωγό στο τερματικό υγροποίησης Ίντκου, της Αιγύπτου, από όπου και θα εξάγεται ως LNG στην Ευρώπη και τις διεθνείς αγορές.

Η σημερινή εξέλιξη, της οποίας προηγήθηκαν εκτενείς διαπραγματεύσεις ενός σχεδόν χρόνου, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού ανοίγει πλέον ο δρόμος στην κοινοπραξία του «Αφροδίτη» να προχωρήσει σε εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος. Τίθενται, κατά συνέπεια, και οι βάσεις τόσο για ολοκλήρωση της αλυσίδας υδρογονανθράκων και μετατροπή της Κύπρου σε παραγωγό φυσικού αερίου όσο και για υλοποίηση του κοινού οράματος των χωρών της περιοχής για δημιουργία του Διαδρόμου Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη.

Δειτε Επισης

Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Συνεχίζεται η διολίσθηση του αργού πετρελαίου
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου