Προσφυγή Συνδ. Καταναλωτών στην Κομισιόν για κρατικούς σχεδιασμούς για ΑΠΕ

Σε περίπτωση που το Υπουργείο Ενέργειας και η Ρ.Α.Ε.Κ. προχωρήσουν στους σχεδιασμούς τους αναφορικά με την τιμολόγηση και αγορά της παραγωγής ρεύματος από Α.Π.Ε., οι καταναλωτές ρεύματος, ουσιαστικά, θα επιβαρύνονται, με εκατομμύρια ευρώ το μήνα, υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών που εξαγγέλλει ότι θα προσφύγει στην Κομισιόν για παράνομη κρατική επιδότηση.

Αναφέρει ότι οι καταναλωτές μπορούν να επωφεληθούν από την παραγωγή φθηνού ηλεκτρικού ρεύματος με την προκήρυξη μειοδοτικού διαγωνισμού, όπως εξ’ άλλου συνηθίζεται διεθνώς προσθέτοντας ότι πρόσφατα, η Πορτογαλία πέτυχε με μειοδοτικό διαγωνισμό κοντά στα 2 σεντ  ανά κιλοβατώρα και η χαμηλότερη τιμή που πέτυχε ήταν 1,476 σεντ ανά κιλοβατώρα.
 
Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών στην ανακοίνωση αναφέρει ότι Υπουργείο και Ρ.Α.Ε.Κ., έχουν αδειοδοτήσει  επιχειρήσεις για παραγωγή ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ότι η ΡΑΕΚ με την συναίνεση του Υπουργείου "υποχρεώνουν την Α.Η.Κ., στο πλαίσιο του πρώτου σχεδίου περαιτέρω προώθησης των συστημάτων Α.Π.Ε. μέχρι την πλήρη λειτουργία της Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού (Α.Α.Η.), να αγοράζει την παραγόμενη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, κατά την περίοδο προσαρμογής, στην τιμή Αποφυγής της Α.Η.Κ, δηλαδή την τιμή κόστους της Α.Η.Κ.. Σημειώνεται ότι Α.Η.Κ. είναι Δημόσια εταιρεία με μέτοχο το Κράτος".

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, η μέση τιμή κόστους της Α.Η.Κ. κατά το 2018 ήταν 10,1 σεντ ανά κιλοβατώρα και το κόστος παραγωγής ανά κιλοβατώρα με παραγωγή από φωτοβολταϊκά συστήματα, (που είναι τα πλείστα που έχουν εγκριθεί), υπολογίζεται στα 3 -5 σεντ, περιλαμβανομένου του 12% που η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ως λογικό ποσοστό κέρδους.

"Αυτό έχει διαφανεί σε πολλές χώρες, με χαμηλότερη ηλιοφάνεια, οι οποίες έχουν διεξάγει διαγωνισμούς για ένταξη των έργων αυτών στο ηλεκτρικό σύστημα. Θεωρούμε αδιανόητο, το Κράτος να μπορεί να προστατεύσει τα συμφέροντα των καταναλωτών και αντί  αυτού, να συμβάλλει στην αντίθετη κατεύθυνση, με αποτέλεσμα, μερικά εκατομμύρια το μήνα να καταλήγουν στα ταμεία των ιδιωτικών εταιρειών, αντί στους καταναλωτές. Δεν είναι τυχαίο που φημολογείται ότι άρχισε το παραεμπόριο των ήδη αδειοδοτημένων εταιρειών με ποσά που ξεπερνούν τα 200000 ευρώ ανά μεγαβάτ", υποστηρίζει ο Σύνδεσμος.
 
Σημειώνει ακόμη ότι στην προσπάθειά του να προστατεύσει όσο πιο αποτελεσματικά μπορεί τα συμφέροντα των καταναλωτών, άρχισε την ετοιμασία σχετικής καταγγελίας στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παράνομη κρατική επιδότηση, τόσο στο πρώτο σχέδιο όσο και στο δεύτερο σχέδιο των συστημάτων από Α.Π.Ε.. Η καταγγελία υπολογίζεται να είναι έτοιμη για υποβολή μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.
 
"Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω, καλούμε τη Κυβέρνηση, έστω και την τελευταία στιγμή, να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της. Μπορεί ακόμα να το κάνει. Φτάνει πια οι καταναλωτές να πληρώνουν τα οποιαδήποτε λάθη ή σκοπιμότητες", καταλήγει.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου