Γλαύκος: Στα 5-8 τρις κυβικά πόδια τα ευρήματα

Στα 5 -8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδιαυπολογίζονται τα ευρήματα στον στόχο Γλαύκος του τεμαχίου 10 της κυπριακής ΑΟΖ κάτι το οποίο αποτελεί την μεγαλύτερη ανακάλυψη μέχρι στιγμής στην ΑΟΖ της Κύπρου ανέφερε ο υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil κ. Tristan J. Aspray επισήμανε ότι θα υπάρξει μελέτη για τα δεδομένα και θα γίνει επιβεβαιωτική γεώτρηση για την ακριβή ποσότητα, ενώ τόνισε πως παραμένει στο τραπέζι η επιλογή για τη δημιουργία χερσαίου τερματικού στην Κύπρο για το μέλλον.

Από την πλευρά του ο κ. Λακκοτρύπης επισήμανε πως θα απαιτηθούν περισσότερες ποσότητες για να καλυφθεί το ελάχιστο που η κυβέρνηση έχει θέσει για να είναι οικονομικά βιώσιμη η δημιουργία χερσαίου τερματικού. Πρόσθεσε πως οι ποσότητες στο Γλαύκος μας δίνει την ευκαιρία να το παλέψουμε.  

Με βάση την ανακοίνωση του ΥπουργείουΕνέργειας "με τη λήξη των εργασιών για τη γεώτρηση «Glaucus-1», έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη φάση του ερευνητικού προγράμματος της κοινοπραξίας των ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited και Qatar Petroleum International Upstream OPC, στο Τεμάχιο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η γεώτρηση «Glaucus-1» ολοκληρώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2019, φθάνοντας στο γεωτρητικό βάθος των 4.200 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε βάθος νερού 2.063 μέτρων. Στη γεώτρηση ανακαλύφθηκε στήλη φυσικού αερίου 133 μέτρων και βάσει της προκαταρκτικής ανάλυσης που έχει διενεργηθεί, εκτιμάται ότι ο ταμιευτήρας είναι άριστης ποιότητας και διαθέτει συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf). Προκειμένου δε να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ποσότητα φυσικού αερίου που περιέχεται στον ταμιευτήρα «Glaucus-1», θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες περαιτέρω εργασίες αξιολόγησης.

Της γεώτρησης «Glaucus-1» είχαν προηγηθεί οι γεωτρητικές εργασίες στον στόχο «Delphyne-1», οι οποίες διενεργήθηκαν μεταξύ Νοεμβρίου 2018 και Ιανουαρίου 2019 χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί εκμεταλλεύσιμη συγκέντρωση υδρογονανθράκων.
 

Με ανακοίνωση της η ExxonMobil επισημαίνει ότι έχει προβεί σε ανακάλυψη φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου, στην ανατολική Μεσόγειο, στον στόχο «Γλαύκος 1». Στον στόχο στο οικόπεδο 10 εντοπίστηκε δεξαμενή αερίου 436 ποδών. Έγινε ασφαλής γεώτρηση στο πηγάδι στα 13.780 πόδια (4.200 μέτρα) βάθος, σε 6.769 πόδια (2.063 μέτρα) νερού. Στη βάση προκαταρκτικής ερμηνείας των δεδομένων του πηγαδιού η ανακάλυψη μπορεί να εκπροσωπεί ένα κοίτασμα φυσικού αερίου περίπου 5 τρις μέχρι 8 τρις κυβικών ποδών (142 δις-227 δις κυβικών μέτρων). Θα χρειαστεί περισσότερη ανάλυση τους επόμενους μήνες για να προσδιοριστεί καλύτερα η δυνατότητα του κοιτάσματος. «Αυτά είναι ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε μια διερευνητική περιοχή» δήλωσε ο Steve Greenle, πρόεδρος της ExxonMobil. «Η δυνατότητα αυτού του προσφάτως ανακαλυφθέντος κοιτάσματος να αποτελέσει ενεργειακή πηγή για περιφερειακές και παγκόσμιες αγοράς θα εκτιμηθεί περαιτέρω». Ο «Γλαυκος 1» ήταν το δεύτερο από το πρόγραμμα γεωτρήσεων δύο πηγαδιών στο οικόπεδο 10. Το πρώτο πηγάδι η «Δελφύνη 1» δεν περιείχε εμπορικές ποσότητες υδρογονανθράκων. Το τεμάχιο 10 είναι 635,554 στρέμματα (2572 τετραγωνικά χιλιόμετρα). Η ExxonMobil exploration production Cyprus ltd είναι διαχειριστής και κατέχει το 60% του οικοπέδου. Η Qatar Petroleum International Upstream O.P.C. έχει το 40%.

 

Δειτε Επισης

BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024
Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου