Συμφωνούν Ευρωβουλή και κράτη μέλη σε νέους κανόνες για αγωγούς αερίου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν το βράδυ της Τρίτης 12 Φεβρουαρίου νέους κανόνες που καθορίζουν το ρυθμιστικό πλαίσιο για λειτουργία αγωγών αερίου εντός της ΕΕ και από χώρες μη μέλη της ΕΕ.
 
Οι τροποποιημένοι κανόνες θα καλύψουν τόσο τους εσωτερικούς αγωγούς αερίου της ΕΕ όσο και όλους τους αγωγούς από χώρες εκτός της ΕΕ προς την Ενωση, ώστε να υπάρχει νομική σαφήνεια για υφιστάμενες και νέες δομές για αέριο.
 
Σήμερα ισχύει για τους αγωγούς της ΕΕ ο κανονισμός που λέει πως η ιδιοκτησία των υποδομών μεταφοράς αερίου πρέπει να είναι ξεχωριστή από αυτήν του αερίου. Με τη νέα νομοθεσία, αυτό θα εφαρμόζεται για όλους τους αγωγούς στην ΕΕ ως γενικός κανόνας, ακόμα και εάν προέρχονται από εκτός της ΕΕ, με τη δυνατότητα για αποκλείσεις για υφιστάμενους αγωγούς και εξαιρέσεις για καινούργιους.
 
Οι νέο κανόνες δίδουν αποκλειστική αρμοδιότητα στην ΕΕ όσον αφορά τις συμφωνίες για νέους αγωγούς αερίου της ΕΕ με χώρες εκτός της ΕΕ.
 
Το κράτος μέλος στο οποίο βρίσκεται το πρώτο σημείο εισόδου του αγωγού θα πρέπει να διαβουλεύεται με τη χώρα που δεν είναι μέλος πριν την απόφαση για μια εξαίρεση με βάση τους κανόνες της ΕΕ. Η Κομισιόν θα λάβει δεσμευτική απόφαση κατά πόσον θα δώσει αυτή την εξαίρεση.
 
Σε περίπτωση που η εκτίμηση του κράτους μέλος διαφέρει από αυτήν της Επιτροπής, τότε θα επικρατήσει η εκτίμηση της Επιτροπής.  
 
Η Επιτροπή μπορεί επίσης να εξουσιοδοτήσει ένα κράτος μέλος να ανοίξει διαπραγματεύσεις με ένα κράτος μη μέλος, εκτός εάν θεωρήσει πως αυτό έρχεται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία ή είναι κατά του ανταγωνισμού ή της ασφάλειας στην προμήθεια.
 
Πριν την υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας, το κράτος μέλος θα πρέπει να κοινοποιήσει το κείμενο της συμφωνίας στην Επιτροπή και να λάβει εξουσιοδότηση για υπογραφή.
 
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμπεριέλαβε στο κείμενο αναφορά πως μια συμφωνία μεταξύ ενός κράτους μέλος και μιας χώρας μη μέλους δεν μπορεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες να οδηγήσει στην καθυστέρηση εφαρμογής αυτής της οδηγίας.
 
Τα κράτη μέλη θα έχουν εννιά μήνες για να εναρμονίσουν την κρατική τους νομοθεσία με αυτή την οδηγία.
 
Για παρεκκλίσεις για υφιστάμενους αγωγούς, το κράτος μέλος στο οποίο βρίσκεται το πρώτο σημείο εισόδου του αγωγού μπορεί να παρεκκλίνει από τους νέους κανόνες, εφόσον αυτή η παρέκκλιση δεν είναι κατά του ανταγωνισμού στην ΕΕ.
 
Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν για μια παρέκκλιση μέσα σε ένα χρόνο αφότου τεθεί σε ισχύ αυτή η οδηγία.
 
Εάν ο αγωγός βρίσκεται στο έδαφος περισσότερων από ένα κράτος μέλος, τότε το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος πρέπει να διαβουλευτεί με τα άλλα κράτη μέλη πριν δοθεί μια τέτοια παρέκκλιση.
 
Σε δήλωσή του ο Εισηγητής του θέματος Ευρωβουλευτής Τζέρζι Μπούζεκ ανέφερε πως με αυτή τη συμφωνία όλοι οι αγωγοί από χώρες μη μέλη της ‘Ενωσης, περιλαμβανομένου του Nord Stream 2, θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ.
 
Η συμφωνία θα τεθεί ενώπιον της Επιτροπής Βιομηχανίας, ‘Ερευνας και Ενέργειας του ΕΚ και της Ολομέλειας για έγκριση καθώς και στο Συμβούλιο. Θα τεθεί σε εφαρμογή 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις
Στο 80% το ποσοστό υλοποίησης του τερματικού-Δίνει μάχη με τον χρόνο για την ευρωπαϊκή χορηγία η ΔΕΦΑ
Έρχεται επιπρόσθετο εξειδικευμένο προσωπικό από την Κίνα για το τερματικό-Σε τι ελπίζει ο Παπαναστασίου