Ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του συζητούν για το ύψος της παραγωγής πετρελαίου

InBusinessNews  07/12/2018 10:57
Ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του συζητούν για το ύψος της παραγωγής πετρελαίου

Ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του συζητούν για το ύψος της παραγωγής πετρελαίου

InBusinessNews  07/12/2018 10:57

Συναντώνται στην Βιέννη τα μέλη του ΟΠΕΚ μαζί με δέκα χώρες εταίρους τους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία στο ύψος της παραγωγής πετρελαίου, μια μέρα μετά την αποτυχία των μελών του οργανισμού να καταλήξουν σε συμφωνία.
 

Το καρτέλ πετρελαίου αναμενόταν στην συνεδρία του της Πέμπτης 6 Δεκεμβρίου να καταλήξει σε συμφωνία στη μείωση της παραγωγής έτσι ώστε να συγκρατήσει την πτώση των τιμών του «μαύρου χρυσού», κάτι, ωστόσο, που δεν έγινε κατορθωτό.
 
"Όχι, δεν είμαι σίγουρος" για τις πιθανότητες μιας συμφωνίας, δήλωσε ο Υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ Αλ-Φάλι, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά από μια μακρά ημέρα διαπραγματεύσεων στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚ στη Βιέννη.
 
Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ και οι χώρες που δεν είναι μέλη του οργανισμού που αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου - συμφωνούν σε ένα πράγμα: η υπερπροσφορά έχει οδηγήσει σε πτώση των τιμών του πετρελαίου κατά περισσότερο από 30% μέσα σε διάστημα δύο μηνών.
 
Για τη Ρωσία, η οποία ηγείται των κρατών μη μελών του ΟΠΕΚ, «είναι πολύ πιο δύσκολο να μειώσει την παραγωγή σε σύγκριση με άλλες χώρες λόγω των κλιματικών μας συνθηκών», δήλωσε την Πέμπτη από την Αγία Πετρούπολη ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ.
 
Στο μεταξύ, η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της και την πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ, αφού ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ ζήτησε από τον ΟΠΕΚ την Τετάρτη μέσω ενός tweet να μην ωθήσει υψηλότερα τις τιμές.
 
Επιπλέον, η διπλωματική θέση του βασιλείου έχει αποδυναμωθεί μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi.

«Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός για να μειώσουμε την παραγωγή», δήλωσε ο Χαλίντ Αλ-Φάλι.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας