Μέτρα για μείωση των τιμολογίων της ΑΗΚ ζητούν Βουλευτές

InBusinessNews  04/10/2018 19:00
Μέτρα για μείωση των τιμολογίων της ΑΗΚ ζητούν Βουλευτές

Μέτρα για μείωση των τιμολογίων της ΑΗΚ ζητούν Βουλευτές

InBusinessNews  04/10/2018 19:00

Tην ανάγκη για λήψη μέτρων από την Κυβέρνηση και την ΑΗΚ ώστε να εξευρεθούν τρόποι να ανακούφισης των καταναλωτών από τις αυξημένες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, που επήλθαν συνεπεία της αύξησης στις τιμές των συμβατικών καυσίμων που χρησιμοποιεί η ΑΗΚ στην παραγωγή ρεύματος, που αυξάνουν επίσης και τις φορολογίες, ζητούν Βουλευτές σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, η οποία εξέτασε την έκθεση το Γενικού Ελεγκτή για την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου που ετοιμάστηκε για το 2017.

RELATED ARTICLES

 
Μόνο με φωτοβολταϊκά
Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ Ανδρέας Μαραγκός αναφερόμενος στη δυνατότητα μείωσης των τιμολογήσεων της αρχής δήλωσε πως ο μοναδικός τρόπος για μείωση των τιμών επί του παρόντος,  είναι η ΑΗΚ να παράγει ρεύμα από φωτοβολταϊκά σε μεικτή παραγωγή, βούληση της ΑΗΚ, στην οποία αντιτίθεται η ΡΑΕΚ, της οποίας ο εκπρόσωπος στη συνεδρία είπε πως η ΑΗΚ μπορεί να παράγει ρεύμα από φωτοβολταϊκά όχι σε μεικτή παραγωγή, αλλά  η παραγωγή να εντάσσεται στη ρυθμιζόμενη παραγωγή ώστε να εμπίπτει το πεδίο του ανταγωνισμού.
 
Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης  κατά την παρουσίαση της έκθεσης του στάθηκε στις παρατηρήσεις του αναφορικά με την αύξηση των δαπανών για επιδόματα και στο γεγονός ότι η ΑΗΚ όπως και οι άλλοι ημικρατικοί οργανισμοί δεν επιλέγουν νομικούς συμβούλους μέσα από διαγωνισμό και διαδικασίες προσφορών.
 
Αναφερόμενος στην αγορά νομικών υπηρεσιών από την ΑΗΚ, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι  από το 1952 η Αρχή έχει τους ίδιους νομικούς συμβούλους και τη διάδοχη αυτών κατάσταση, δηλαδή τη μετεξέλιξη του αρχικού δικηγορικού Κακογιάννης.
 
Οι ημικρατικοί οργανισμοί δεν κάνουν διαγωνισμούς για τους νομικούς τους Συμβούλους, συνέχισε ο Γενικός Ελεγκτής παρατηρώντας ότι ΑΗΚ, CYTA, και άλλοι οργανισμοί δεν βρήκαν ακόμα τον τρόπο να βγουν σε ανοικτές προσφορές για νομικούς συμβούλους.
 
Σε ό,τι αφορά την αμοιβή, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως για το 2017 η ΑΗΚ δαπάνησε 282.000 ευρώ ως αμοιβή νομικών υπηρεσιών.
 
Ανέφερε ακόμα πως πρόκειται για θέμα ίσης μεταχείρισης των δικηγορικών γραφείων, διερωτώμενος «γιατί να υπάρχουν γραφεία που έχουν κοτσιανιασμένους ημικρατικούς οργανισμούς».
 
Ο Γενικός Ελεγκτής στάθηκε επίσης στις συμφωνίες του 2003 για τις οπτικές ίνες, που όπως είπε είναι ετεροβαρείς σε βάρος της ΑΗΚ και έχουν ως αποτέλεσμα πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών να ανταγωνίζονταν αθέμιτα τη CYTA.
 
Πρόσθεσε πως το ζητούμενο είναι να εξευρεθεί τρόπος για ώστε να καταστεί δυνατή η αύξηση των εσόδων της ΑΗΚ από τις συμφωνίες για τις οπτικές ίνες.
 
Άλλο θέμα από τις διαπιστώσεις του που έθεσε ενώπιον της Επιτροπής ο κ. Μιχαηλίδης αφορά το Ταμείο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για το οποίο οι καταναλωτές πληρώνουν αυξημένο τέλος από 2017 μέχρι το τέλος του 2019.
 
Παρατήρησε ότι το ποσό που εισέρρευσε στο Ταμείο ΑΠΕ ανήλθε το 2017 στα 42 εκ. σε σχέση με 22 εκ. το 2016.
 
Ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, για αδιαφανείς διαδικασίες και πολύ ψηλές τιμές επιδότησης  των αιολικών πάρκων.
 
Ενώπιον της Επιτροπής αναφέρθηκε ότι εντός των ημερών αναμένεται να προκηρυχθεί  ο  διαγωνισμός για προμήθεια της ΑΗΚ με φυσικό αέριο με πλωτή εξέδρα.
 
Έτοιμη προβλήτα για προμήθεια ΦΑ
Ο Βοηθός Γενικός Ελεγκτής  Κυριάκος Κυριάκου είπε πως για την προμήθεια φυσικού αερίου, υπάρχει έτοιμη προβλήτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξυπηρετήσει και την ΑΗΚ. Εξήγησε ότι ο ιδιώτης που έχει την προβλήτα την παραχωρεί για να γλιτώσει  τη συντήρηση και για να μην πληρώνει ενοίκιο. Πρόσθεσε ότι το κόστος για νέα προβλήτα είναι 85 εκ..
 
Ο Γενικός Ελεγκτής είπε επί του θέματος ότι στο Υπουργείο Ενέργειας δείχνουν να ενεργούν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη αυτή την προσφορά, που μοιάζει να είναι win-win.
 
Στις δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο κ. Μαραγκός ερωτηθείς σχετικά με την προβλήματα είπε πως η ΑΗΚ δεν έχει σχέση με τις υποδομές φυσικού αερίου, αλλά η ΔΕΦΑ επιμελείται της προσπάθειας. Πρόσθεσε πως ευελπιστεί ότι θα τηρηθεί η απόφαση για συμμετοχή της ΑΗΚ στις υποδομές φυσικού αερίου.
 
Διαγωνισμός για κτήριο
Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ  ενημέρωσε ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν με τον διαγωνισμό για κτήριο, δίπλα από το Λύκειο Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα προσθέτοντας στις 2 Νοεμβρίου λήγει ο διαγωνισμός.
 
Ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή ότι μέχρι τώρα η ΑΗΚ πήρε από τις ασφαλιστικές εταιρείες 5,6 εκ. αποζημιώσεις για τη φωτιά στο Βασιλικό.
 
Σε ό,τι αφορά το τέλος για τις ΑΠΕ, ο κ. Μαραγκός ανέφερε ότι "κάνουμε τους φοροεισπράκτορες και τα δίνουμε πριν ακόμα τα εισπράξουμε".
 
Είπε ακόμα ότι για την ΑΗΚ το κόστος αποφυγής είναι 9 σεντ και τόσο θα χρέωνε  η ΑΗΚ αν παρήγαγε το ρεύμα, αλλά με τα σημερινά δεδομένα ο καταναλωτής το πληρώνει 15 σεντ.
 
Συνεχίζοντας είπε ότι έχει μειωθεί η υποχρέωση του ταμείου ΑΠΕ προς ΑΗΚ στα 7 εκ.
 
Απαντώντας σε ερώτηση,  ο κ. Μαραγκός είπε πως υπάρχουν τεράστια οφέλη από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών  καθώς σε 5,5 με 6 χρόνια γίνεται απόσβεση και μετά μέχρι και 12 χρόνια υπάρχει καθαρό όφελος.
 
Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ έθεσε ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου την πρόθεση του οργανισμού να παράγει ρεύμα από φωτοβολταϊκά στο μείγμα παραγωγής. «Θα θέλαμε να βάλουμε όσα περισσότερα φωτοβολταϊκά γίνεται», συμπλήρωσε.
 
Αναφορικά με τις ανείσπρακτες οφειλές είπε ότι αυτές μειώθηκαν από τα 95 εκ. οφειλές στα 30 εκ. Διευκρίνισε ότι μειώθηκαν πολύ τα καθυστερημένα με εταιρείες, προσθέτοντας πως η τα οφειλόμενα  θα εισπραχθούν μέσα από την κοινωνική πολιτική της ΑΗΚ καθώς αφορούν κυρίως οφειλές από οικογένειες.
 
Ο κ. Μαραγκός ανέφερε ότι σε περιπτώσεις εκποίησης ακινήτου για ανάκτηση οφειλών από τις τράπεζες πρώτα πληρώνεται η ΑΗΚ.
 
Σχολιάζοντας την παρατήρηση του Γενικού Ελεγκτή για την αύξηση των επιδομάτων, είπε ότι οι 700.000 ευρώ αφορούν υπερωρίες,  κυρίως στη Λεμεσό, όπου άνοιξε η αγορά ακινήτων.
 
Ρεύμα στα κατεχόμενα
Σε ό,τι αφορά την παροχή ρεύματος στα κατεχόμενα είπε ότι οι οφειλές ανέρχονται στα 500.000 ευρώ. Πρόσθεσε ότι κόβεται το ρεύμα και το ενώνουν παράνομα.
 
Η Εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας διευκρίνισε ότι το κόστος ενέργειας για τις κατεχόμενες περιοχές δεν μεταφέρεται στους καταναλωτές, αλλά καλύπτεται από τα πλεονάσματα της Αρχής.

 «Αξιούμε και ζητούμε συμμετοχή στις υποδομές φυσικού αερίου. Οι δύο μονάδες παραγωγής είναι έτοιμες να δεχθούν φυσικό αέριο τώρα και μέχρι το 2020 η ΑΗΚ θα είναι έτοιμη για χρήση φυσικού αερίου από όλες τις μονάδες παραγωγής», είπε ο κ. Μαραγκός.
 
Ο Ανδρέας Φρίξου από την ΡΑΕΚ είπε στην Επιτροπή ότι η ΑΗΚ μπορεί να εγκαταστήσει μονάδες ΑΠΕ, αλλά η παραγωγή να μην εντάσσεται στις μη ρυθμιζόμενες δραστηριότητες της, αλλά να διατίθεται  με τους ίδιους όρους του το διαθέτει ένας ιδιώτης.
 
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας έκανε λόγο για αυξήσεις φωτιά στους λογαριασμούς, «δυνάμει της φορομπηχτικής πολιτικής της Κυβέρνησης» όπως είπε.
 
Υπενθύμισε ότι το 2007 ο Τάσσος Παπαδόπουλος έκανε μεγάλο αγώνα για την έλευση του φυσικού αερίου με πλωτή μονάδα,  που δεν καρποφόρησε καθώς βρήκε αντίθετα τα δύο μεγάλα κόμματα, "που για να πάρουν την εξουσία, δεν δίστασαν να θυσιάσουν το καλό του λαού". Είπε ακόμα πως αν ερχόταν το φυσικό αέριο θα ήταν τώρα στο μισό οι λογαριασμοί.
 
«Επειδή εξήλθαμε του μνημονίου» θα πρέπει η Κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί ο κόσμος να αντέξει και πρέπει να αφαιρέσει τη φορομπηχτική πολιτική. 
 
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου σε δήλωση μετά τη συνεδρία είπε ότι πως η ΑΗΚ θα πρέπει να εξετάσει τρόπους μείωσης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος ενόψει των αυξήσεων που παρατηρήθηκαν, έχοντας γνώμονα το συμφέρον του Κύπριου φορολογούμενου. Πρόσθεσε πως το ζητούμενο είναι η ΑΗΚ με αποτελεσματικά μέτρα να καταστεί πιο ανταγωνιστική.
 
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά εξέφρασε ανησυχία για την ανυπαρξία δυνατότητας μείωσης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και απηύθυνε έκκληση προς την Κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα και να εξετάσει τρόπους ανακούφισης των νοικοκυριών.
 
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως σε μια εποχή που η κοινωνία βογκά από τους λογαριασμούς της ΑΗΚ, ο οργανισμός παρουσιάζει κέρδη και 700 εκ.  αποθεματικό, μέσα από το οποίο μπορεί να απορροφήσει το κόστος της αύξησης των καυσίμων.  «Θέλουμε να αποκοπεί το λίπος που υπάρχει και να εξορθολογιστεί η ΑΗΚ ώστε να μπορέσει να αντέξει τον ανταγωνισμό», πρόσθεσε.
 
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης αφού αναφέρθηκε σΤΙς σημαντικές αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και πρόσθεσε ότι λόγω της ΡΑΕΚ, "θα έχουμε λογαριασμούς που θα φθάνουν στο ύψος της τιμής του ρεύματος μετά την έκρηξη στο Μαρί". Παρατήρησε επίσης ότι δεν υπάρχει τρόπος να εισπραχθεί το τεράστιο ποσό που οφείλει στην ΑΗΚ η μη αναγνωρισμένη αρχή των κατεχομένων.
 
Ελευθεροποίηση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
Ο Διευθυντής του Γραφείου Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Χρίστος Τρίανος, είπε ότι ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την αγορά λογισμικού, το οποίο όπως εξήγησε είναι πολύπλοκο και μόνο 3 εταιρείες μπορούν να το εγκαταστήσουν και να εφαρμόσουν. Ανέφερε πως η αγορά θα λειτουργεί ως χρηματιστήριο ενέργειας και το λογισμικό θα έχει κόστος 5-6 εκ.
 
Λόγω της ακύρωσης του διαγωνισμού, η ελευθεροποίηση της αγοράς αναμένεται να καθυστερήσει 1 χρόνο και να επέλθει τον Ιούλη του 2020.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας