Οζερσάι: Τις γεωτρήσεις θα κάνει μια εταιρεία εξ ονόματος των Τουρκοκυπρίων

InBusinessNews  27/09/2018 14:06
Οζερσάι: Τις γεωτρήσεις θα κάνει μια εταιρεία εξ ονόματος των Τουρκοκυπρίων

Οζερσάι: Τις γεωτρήσεις θα κάνει μια εταιρεία εξ ονόματος των Τουρκοκυπρίων

InBusinessNews  27/09/2018 14:06
Δεν είναι η Τουρκία που θα προβεί στις γεωτρήσεις, αλλά μια εταιρεία κρατικών συμφερόντων (σσ: εννοεί την ΤΡΑΟ) και θα το κάνει εξ ονόματος των Τουρκοκυπρίων, δήλωσε ο «υπουργός εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι λέγοντας ότι σε αυτό το θέμα «δεν υπάρχει διαφορά από την κατάσταση των Ελληνοκυπρίων».

RELATED ARTICLES


 
Ο κ. Οζερσάι απαντούσε σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της εκτενούς συνέντευξης που έδωσε στην ανταποκρίτρια της Χαλκίν Σεσί στη Νέα Υόρκη, Οζλέμ Σιαχίν Σιαχάρ. Αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου, είπε ότι υπάρχει μια ευκαιρία σε αυτό τον τομέα και αν οι ξένες εταιρείες εξαναγκάσουν την ε/κ πλευρά να συνεργαστεί με τους Τ/κ θα λυθεί ο γόρδιος δεσμός.
 
Κατά τον Κουντρέτ Οζερσάι, το 2004 χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία. «Δεν λέχθηκε στους Ε/κ ότι αν θέλεις να ενταχθείς στην ΕΕ πρέπει να εξασφαλίσεις τη λύση του Κυπριακού ή να έχεις τη συναίνεση των Τ/κ. Αν λεγόταν κάτι τέτοιο, σήμερα θα ήμασταν πολύ διαφορετικά. Τώρα έχουμε μπροστά μας την ίδια δυναμική. Σε αυτό το στάδιο ή στο στάδιο της πώλησης του φυσικού αερίου στις αγορές, πρέπει να λεχθεί στους Ε/κ είτε ότι ‘εδώ υπάρχει ρίσκο, δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό’ είτε ‘πηγαίνετε συμφωνήστε με τους Τ/κ’».
 
Η τ/κ πλευρά υποδεικνύει στις ξένες εταιρείες αυτό το ρίσκο και οι εταιρείες άρχισαν να το εξετάζουν, δήλωσε ο κ. Όζερσάι και εξέφρασε την άποψη ότι είναι δυνατόν να εξευρεθεί η «σωστή πλατφόρμα» που δεν θα πλήξει τα συμφέροντα των δύο πλευρών. Αν πετύχουν (οι δύο πλευρές στην Κύπρο) μια προσωρινή συμφωνία χωρίς να πληγεί το νομικό τους καθεστώς, αυτό θα τους αποφέρει οικονομικό όφελος και έστω και αν δεν λυθεί το Κυπριακό θα αναπτυχθεί από μόνη της μια οικονομική αλληλεξάρτηση με ένα είδος modus vivendi, σημείωσε.
 
«Αυτό είναι το σημαντικότερο έδαφος που θα μπορούσε να μετατρέψει σε πραγματικότητα πολύ γρήγορα την πολιτική λύση που προσπαθούμε να βρούμε», κατέληξε ο κ. Οζερσάι.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας