Προωθείται άμεσα το NET BILLING στις επιχειρήσεις

Την ικανοποίηση του εκφράζει το ΚΕΒΕ για την διαβεβαίωση του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για την άμεση προώθηση του συστήματος NET BILLING στις Επιχειρήσεις.

Την δέσμευση του για άμεση προώθηση του θέματος προς το Υπουργικό Συμβούλιο και λήψη της απαιτουμένης απόφασης εφαρμογής του συστήματος έδωσε την Τρίτη 15 Μαΐου ο Υπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Δ.Σ. του ΚΕΒΕ στην οποία παρευρέθηκε.   

Η εφαρμογή του συστήματος NET BILLING στις επιχειρήσεις, που αποτελούσε πάγιο αίτημα του ΚΕΒΕ στο θέμα ενέργειας, αναμένεται να μειώσει το κόστος της ενέργειας για τις επιχειρήσεις που έχουν εφαρμόσει ή θα εφαρμόσουν συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αφού η πλεονάζουσα παραγόμενη ενέργεια που δεν θα καταναλώνεται στις μονάδες τους θα διοχετεύεται πίσω στο δίκτυο της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου και θα αποζημιώνεται στο εκάστοτε κόστος αποφυγής.   

Το Σχέδιο της αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση φωτοβολταϊκων συστημάτων που εφαρμόζεται σήμερα  δεν ικανοποιεί τις επιχειρήσεις αφού η παραγόμενη ενέργεια διοχετεύεται στο δίκτυο της ΑΗΚ χωρίς καμιά αποζημίωση, γεγονός που καθιστά την επένδυση ασύμφορη.  Για αυτό και το ΚΕΒΕ ζήτησε την διαφοροποίηση του συστήματος με τρόπο που να επιτρέπει στους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές να έχουν όφελος από την διοχέτευση της πλεονάζουσας ενέργειας προς το δίκτυο της ΑΗΚ. 

Επιπρόσθετα ο Υπουργός ανακοινώσε και την προώθηση του αναβαθμισμένου Σχεδίου NET METERING το οποίο θα εξαγγελθεί με  διπλασιασμό της επιτρεπόμενης ισχύος του (από 5 σε 10 κιλοβάτ).  Με αυτά τα δεδομένα και την αύξηση στα κιλοβάτ θα δοθεί η δυνατότητα σε  μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν το σχέδιο και να εξασφαλίσουν  μειωμένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τις μονάδες τους. 

Το ΚΕΒΕ θεωρεί ότι η εφαρμογή και των δυο αναφερόμενων Σχεδίων, πέραν από τα περιβαλλοντικά οφέλη, θα βοηθήσει ουσιαστικά στην εξάπλωση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε όλων των ειδών τις επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, βιομηχανίες και εμπορικές δραστηριότητες, μειώνοντας το υψηλό κόστος της ενέργειας και βελτιώνοντας  πρακτικά την ανταγωνιστικότητα τόσο των επιχειρήσεων όσο και της  οικονομίας μας γενικότερα.

Δειτε Επισης

Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου