Ισραήλ: Διεκδικεί +5% της παραγωγής του «Αφροδίτη»

InBusinessNews  11/05/2018 17:13
Ισραήλ: Διεκδικεί +5% της παραγωγής του «Αφροδίτη»

Ισραήλ: Διεκδικεί +5% της παραγωγής του «Αφροδίτη»

InBusinessNews  11/05/2018 17:13
Στην προοπτική διαιτησίας στη διαμάχη Κύπρου και Ισραήλ για το κοίτασμα Αφροδίτη αναφέρεται η ισραηλινή ενημερωτική ιστοσελίδα Haaretz.

RELATED ARTICLESΌπως αναφέρεται, ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιούβαλ Στάινιτς ενημέρωσε τις κυπριακές αρχές, κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης στη Λευκωσία, ότι το Ισραήλ αξιώνει 5% ή περισσότερο από την παραγωγή στα γειτονικά τεμάχια «Αφροδίτη» και «Ισάι», όπως ανέφεραν πηγές.

Όπως δήλωσε ο κ. Στάινιτς μετά την τριμερή της 8ης Μαΐου, η διαμάχη μπορεί να διευθετηθεί εντός έξι μηνών.

«Η επαγγελματική άποψη της [ισραηλινής] Κυβέρνησης είναι ότι τουλάχιστον το 5% του κοιτάσματος είναι ισραηλινό», δήλωσε στην ιστοσελίδα Ισραηλινός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Η διαμάχη με τους Κύπριους είναι για το πώς θα εξασφαλιστεί το ισραηλινό μερίδιο, διότι είναι οι Κύπριοι θα αναπτύξουν το κοίτασμα», σημείωσε.

Όπως αναφέρεται, αυτό που διακυβεύεται είναι 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, αξίας περίπου 1,5 δις δολαρίων, σύμφωνα με πρόσφατες ισραηλινές εκτιμήσεις.

Ωστόσο οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο ισραηλινό κοίτασμα «Ισάι», διεκδικούν ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας (του Ισραήλ), το `Ισάι` αποτελεί τουλάχιστον το 10% των αποθεμάτων του ‘Αφροδίτη’. Όλες οι μελλοντικές εξελίξεις πρέπει να είναι σύμφωνες με αυτό και να διασφαλίσουμε το πλήρες μερίδιο μας και όλα τα δικαιώματα που έχει το Ισραήλ και η κοινοπραξία », δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

Τα αποθέματα του «Αφροδίτη» υπολογίζονται μεταξύ 110 και 120 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, ενώ όπως αναφέρεται, το "Ισάι" υπολογίζεται ότι περιέχει μεταξύ 7 και 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας