Κοντά σε συμφωνία με Αίγυπτο για το Αφροδίτη

InBusinessNews  21/02/2018 10:04
Κοντά σε συμφωνία με Αίγυπτο για το Αφροδίτη

Κοντά σε συμφωνία με Αίγυπτο για το Αφροδίτη

InBusinessNews  21/02/2018 10:04
Πολύ κοντά σε συμφωνία πώλησης φυσικού αερίου βρίσκεται η Κύπρος με την Αίγυπτο, σηματοδοτώντας έτσι τη δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες συμφωνία εφοδιασμού για την αφρικανική χώρα η οποία κερδίζει έδαφος στο να καταστεί περιφερειακός ενεργειακός κόμβος μετά την ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος Zohr.

RELATED ARTICLES


Η Κύπρος θα προμηθεύσει την Αίγυπτο από το οικόπεδο Αφροδίτη, το οποίο ανακαλύφθηκε από την Noble Energy Inc. και περιέχει περίπου 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Η Noble Energy, με την εταιρεία Delek Drilling-LP, δήλωσαν την Δευτέρα (19 Φεβρουαρίου) ότι σχεδιάζει να πωλήσει φυσικό αέριο στην Dolphinus Holdings Ltd. της Αιγύπτου από τα κοιτάσματα Tamar και Leviathan του Ισραήλ. Η κυβέρνηση της Αιγύπτου πρέπει να εγκρίνει την προτεινόμενη 10ετή συμφωνία για αποστολές από το Ισραήλ, δήλωσε το Υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου.

«Η Κύπρος είναι κοντά στην πώληση φυσικού αερίου στα εργοστάσια υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αιγύπτου και θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία τις προσεχείς εβδομάδες», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γεώργιος Λακκοτρύπης σε τηλεφωνική συνέντευξη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Τα εργοστάσια του Αιγυπτιακού LNG Idku και Damietta βρίσκονται περίπου 400 μίλια (645 χιλιόμετρα) νότια της Κύπρου.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο οι ανακαλύψεις αερίου στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου - μαζί με τα κοιτάσματα του Ισραήλ, το Zohr της Αιγύπτου καθώς και οι προοπτικές που υπάρχουν στην ΑΟΖ του Λιβάνου - θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα κέντρο παραγωγής φυσικού αερίου στην πόρτα της Ευρώπης.

Καλυψώ
«Το γεγονός ότι η Shell Energy είναι ο διαχειριστής του εργοστασίου υγροποιημένου φυσικού αερίου Idku της Αιγύπτου ευνοεί μια τέτοια συμφωνία», δήλωσε ο Χαράλαμπος Έλληνας, διευθύνων σύμβουλος της ενεργειακής εταιρείας e-CNHC στη Λευκωσία, αναφερόμενος σε πιθανή συμφωνία που αφορά την Κύπρο και την Αίγυπτο.

Η Κύπρος έχει φυσικό αέριο πέρα ​​από την Αφροδίτη. Η Total SA και η Eni βρήκαν μικρούς όγκους το 2017 στον οικόπεδο Ονησιφόρος, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη ανθρακικής πλατφόρμας παρόμοιας με το Zohr της Αιγύπτου, την οποία η Eni χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο ευρήμα στη Μεσόγειο Θάλασσα. Η Eni ανακοίνωσε επίσης στις 8 Φεβρουαρίου μια ακόμη ανακάλυψη στο κοίτασμα Καλυψώ στο Block 6 της Κύπρου με «μια εκτεταμένη στήλη αερίου».
 
"Υπάρχει σήμερα μεγάλη εξερεύνηση στα κυπριακά ύδατα και πιθανότατα θα ανακαλυφθεί περισσότερο αέριο", δήλωσε ο Stephen Fullerton, αναλυτής του συμβούλου Wood Mackenzie. "Οποιεσδήποτε περαιτέρω ανακαλύψεις θα αναζητήσουν μια διαδρομή εξαγωγής, με πιθανή επιλογή την Αίγυπτο".

ΠΗΓΗ: Bloomberg
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας