Η Βρετανία αξιολογεί όσα γίνονται στην κυπριακή ΑΟΖ

InBusinessNews  20/02/2018 19:25
Η Βρετανία αξιολογεί όσα γίνονται στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Βρετανία αξιολογεί όσα γίνονται στην κυπριακή ΑΟΖ

InBusinessNews  20/02/2018 19:25

Η βρετανική Κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης των όσων εκτυλίσσονται στην κυπριακή ΑΟΖ σε σχέση με τις έρευνες για φυσικό αέριο, όπως αναφέρθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων το απόγευμα της Τρίτης 20 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια διαδικασίας απάντησης κοινοβουλευτικών ερωτήσεων επί ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής.

RELATED ARTICLES


Η πρώτη ενότητα των ερωτήσεων προς την πολιτική ηγεσία του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών αφορούσε την Τουρκία, με αφορμή την επιχείρηση των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας στην Αφρίν της Συρίας.
 
Η βουλευτής των Συντηρητικών στην περιφέρεια Chipping Barnet του βορείου Λονδίνου, Τερέζα Βίλιερς, άδραξε την ευκαιρία να προτρέψει με την ερώτησή της τη βρετανική κυβέρνηση να ζητήσει από την Άγκυρα όπως το τουρκικό ναυτικό τερματίσει το μπλοκάρισμα της επιχείρησης για γεώτρηση στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.
 
«Αξιολογούμε τα όσα έχουν αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες για το τί ακριβώς συμβαίνει σε εκείνη την περιοχή», ήταν η σύντομη απάντηση που έδωσε εκ μέρους της κυβέρνησης ο Υφυπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν.
 
Στα πολλά ερωτήματα από βουλευτές για το κατά πόσον η Βρετανία έχει προβεί σε διαβήματα προς την Τουρκία για την επιχείρηση στην Αφρίν, ο σερ Άλαν είπε ότι ο πολιτικός προϊστάμενός του Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον έχει συνομιλήσει με τον Τούρκο ομόλογό του και «έχει ζητήσει αποκλιμάκωση για την προστασία των αμάχων, αναγνωρίζοντας την ίδια ώρα το θεμιτό ενδιαφέρον της Τουρκίας για την προστασία των συνόρων της».
 
Η σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών του Εργατικού Κόμματος Έμιλι Θόρνμπερι επέμεινε στο ζήτημα λέγοντας ότι το κόμμα της «καταδικάζει απερίφραστα την επαίσχυντη επίθεση της Τουρκίας στην Αφρίν και εκφράζει ιδιαίτερο αποτροπιασμό για το ότι η Τουρκία έχει στρατολογήσει τους ίδιους τζιχαντιστές που οι κουρδικές δυνάμεις έχουν εργαστεί τόσο σκληρά να διώξουν από τη βόρεια Συρία».
 
Κάλεσε τον Υφυπουργό Ευρώπης, από τη στιγμή που όπως είπε ο Υπουργός Εξωτερικών δεν καταδικάζει με τον ίδιο τρόπο τις ενέργειες της Τουρκίας, «τουλάχιστον να εξηγήσει γιατί πιστεύει ότι αυτό το ‘θεμιτό’ ενδιαφέρον της Τουρκίας για την προστασία των συνόρων της τής δίνει το δικαίωμα να επιτίθεται εναντίον Κούρδων».
 
Ο σερ Άλαν Ντάνκαν απαντώντας επανέλαβε ότι πρέπει και να αναγνωρίζονται οι θεμιτές ανησυχίες της Τουρκίας και να καταδικάζονται επιθέσεις εναντίον αμάχων.
 
Σε ερώτημα για τη φυλάκιση δημοσιογράφων και άλλων από την Κυβέρνηση Ερντογάν, ο σερ Άλαν Ντάνκαν είπε ότι το ζήτημα τίθεται σε κάθε συνάντηση Βρετανών με Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας