Καθηλωμένο παραμένει το SAIPEM λόγω τουρκικών προκλήσεων

InBusinessNews  12/02/2018 08:11
Καθηλωμένο παραμένει το SAIPEM λόγω τουρκικών προκλήσεων

Καθηλωμένο παραμένει το SAIPEM λόγω τουρκικών προκλήσεων

InBusinessNews  12/02/2018 08:11

Καθηλωμένο 25 ναυτικά μίλια μακριά από το στόχο «Σουπιά» του οικοπέδου «3» εξακολουθεί να παραμένει για Τρίτη συνεχόμενη ημέρα το ερευνητικό σκάφος της εταιρείας ΕΝΙ «Saipem 12000».
Οι Τούρκοι με συνεχείς προκλητικές κινήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ τεντώνουν το σχοινί και παίζουν με τα νεύρα Ρώμης και Λευκωσίας. 

RELATED ARTICLES

Όπως όλα δείχνουν, στόχος της Άγκυρας είναι να παγώσει σε πρώτο στάδιο το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον απόηχο της ανακοίνωσης την περασμένη Πέμπτη της ιταλικής εταιρείας  ΕΝΙ για τα ενθαρρυντικά ευρήματα της γεώτρησης στο στόχο «Καλύψω» του οικοπέδου «6» της κυπριακής ΑΟΖ.

Ρώμη και Λευκωσία βρίσκονται σε πυρετό διαβουλεύσεων και προσπαθούν δια της διπλωματικής οδού να πείσουν την Άγκυρα να αποσύρει από την περιοχή τα έξι πολεμικά πλοία που βρίσκονται γύρω από το τρυπάνι. Από την πλευρά της, η Λευκωσία διατηρεί χαμηλούς τόνους και αποφεύγει να απαντήσει στις τουρκικές προκλήσεις.

Στέλεχος της ΕΝΙ από την έδρα της εταιρείας στην Ιταλία αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο αύριο, ενώ χθες αντιπροσωπεία της εταιρείας είχε συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη. Θέση της εταιρείας είναι πως το ερευνητικό σκάφος θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να αποκλιμακωθεί η ένταση. Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει κανονικά στο ερευνητικό του έργο, παρά τις τουρκικές ενέργειες.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία δέσμευσε για ασκήσεις με παράνομη NAVTEX που εκδόθηκε από τον σταθμό της Αττάλειας περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ για ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού. Μετά την έκδοση της NAVTEX o σταθμός της Λάρνακας εξέδωσε AntiNAVTEX κάτι όμως που οι Τούρκοι επιτελείς έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

Περικύκλωσαν το SAIPEM και έκαναν μανούβρες 
 Περιγράφοντας τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Παρασκευής, ο Υπουργός Εξωτερικών,  Ιωάννης Κασουλίδης σημείωσε  πως «καθοδόν προς το οικόπεδο 3 και τον στόχο «Σουπιά», τουρκικά πολεμικά σκάφη έφεραν προσκόμματα στο SAIPEM 1200. «Δεν απείλησαν μόνο τον καπετάνιο του SAIPEM μέσω ασυρμάτου. Του έκαναν μανούβρες τις οποίες ο καπετάνιος προσπαθούσε να ελίσσεται μεταξύ των τουρκικών πολεμικών πλοίων. Εκεί που δεν πήγαινε άλλο, ο καπετάνιος σταμάτησε και ενημέρωσε την εταιρία του.
 
«Η ΕΝΙ έδωσε εντολή στον καπετάνιο να μην γυρίσει πίσω και να φύγει. Όταν ξανα-ξεκινήσει θα πάει προς τη «Σουπιά». Η ΕΝΙ δεν ανησυχεί. Αυτές οι εταιρίες είναι συνηθισμένες σε τέτοιου είδους παρενοχλήσεις» είπε ο κύριος Κασουλίδης.

Σχετικά Άρθρα

Σχολιάστε την Είδηση
Πίσω στην αρχή της σελίδας