Ο «ΠΡΩΤΕΑΣ» συμβάλλει στην ανάπτυξη τεχνολογιών ηλιακής ενέργειας

Τον καθοριστικό ρόλο της Κύπρου στην ανάπτυξη τεχνολογιών ηλιακής ενέργειας αναδεικνύει το πρωτοποριακό Εργαστήριο Ηλιακών Εφαρμογών «ΠΡΩΤΕΑΣ» του Ινστιτούτου Κύπρου. Τις μοναδικές εγκαταστάσεις του «ΠΡΩΤΕΑ» στο Πεντάκωμο εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, πλαισιούμενος από τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Έρευνας, Επιστήμης και Καινοτομίας, κ. Carlos Moedas.

Πρόκειται για μια υποδομή Ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων. Ο «ΠΡΩΤΕΑΣ» πρόσθεσε, θα συμβάλει τα μέγιστα για την περαιτέρω υλοποίηση του οράματος και των στόχων του Ινστιτούτου Κύπρου, αναδεικνύοντάς το σε διεθνές κέντρο αριστείας στον τομέα της ηλιοθερμικής ενέργειας και της αφαλάτωσης. Το Ινστιτούτο Κύπρου τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, έχει αναδειχθεί σε ένα κύριο διεκδικητή των ανταγωνιστικών Προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το ΙΚυ κατοχύρωσε πρόσφατα την εξαιρετικά ανταγωνιστική Έδρα του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Χώρου, με αντικείμενο την ηλιοθερμική ενέργεια. Η Κύπρος σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και είναι φυσικό να διεκδικήσουμε να καταστούμε κέντρο έρευνας και καινοτομίας στον τομέα αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν παρέλειψε να συγχαρεί τις πρωτοπόρες εταιρείες και τους συμπολίτες μας που με την υιοθεσία ηλιοστατών του «ΠΡΩΤΕΑ», αναδεικνύουν με το πιο ευφάνταστο τρόπο την περιβαλλοντολογική τους συνείδηση, στηρίζοντας την έρευνα και την καινοτομία.

Το Εργαστήριο Ηλιακών Εφαρμογών του Ινστιτούτου Κύπρου «ΠΡΩΤΕΑΣ» επιβεβαιώνει τη συνεισφορά της Κύπρου στην ευρωπαϊκή έρευνα τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Έρευνας, Καινοτομίας και Επιστημών Carlos Moedas. Το Εργαστήριο «ΠΡΩΤΕΑΣ» υπογράμμισε ο Carlos Moedas, θα διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στα θέματα της ηλιακής ενέργειας και στις τεχνολογίες χαμηλού άνθρακα, διενεργώντας πειράματα υψηλών προδιαγραφών και φέρνοντας μαζί κορυφαία μυαλά σε ότι αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο και την αφαλάτωση. Ο κ. Moedas εξήρε το έργο του Ινστιτούτου Κύπρου, σημειώνοντας ότι κάθε επιτυχία του αποτελεί πηγή έμπνευσης για άλλους ερευνητικούς οργανισμούς και μικρά κράτη, ώστε να επιδιώκουν την αριστεία στον τομέα της έρευνας, της επιστήμης και της καινοτομίας.

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου Καθ. Κώστας Ν. Παπανικόλας παρουσίασε τις τεχνικές  προδιαγραφές του «ΠΡΩΤΕΑ» και ερευνητικά έργα που ήδη υλοποιούνται, με προεξέχων το έργο συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και αφαλατωμένου νερού με ηλιακή ενέργεια. Οι εγκαταστάσεις του «ΠΡΩΤΕΑ» επεσήμανε ο Καθ. Παπανικόλας, είναι μοναδικές και συγκαταλέγουν την Κύπρο στην επίλεκτη ομάδα χωρών που διαθέτουν παρόμοιες ερευνητικές εγκαταστάσεις όπως η Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ισραήλ, ΗΠΑ και Αυστραλία. Καταλήγοντας ο Πρόεδρος του ΙΚυ τόνισε, ότι η πρόκληση για το Ινστιτούτο είναι να οδηγήσει την πρωτοποριακή του έρευνα σε καινοτομία προς όφελος της Κυπριακής οικονομίας.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου, Καθ. Dan-Olof Riska, υπογράμμισε ότι ο «ΠΡΩΤΕΑΣ» αποτελεί απτό παράδειγμα της συνεργασίας μεταξύ Κυπρίων επιστημόνων, μηχανικών και τεχνικών με συναδέλφους τους από πολλές χώρες της Ευρώπης και του κόσμου, ενώ σημείωσε ότι για την επίτευξή του η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν αποφασιστικής σημασίας. Η υλοποίηση του έργου είπε ο Καθ. Riska, είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού της σύγχρονης επιστήμης και της τεχνολογίας με τη χρήση της δύναμης του ήλιου για την παραγωγή αφαλατωμένου νερού και ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Κύπρου, Δρ Ανδρέας Πίττας, αναφέρθηκε στην εξαιρετικά ευφάνταστη πρωτοβουλία του Ινστιτούτου να εμπλέξει επιχειρήσεις αλλά και πολίτες ευαισθητοποιημένους σε περιβαλλοντολογικά θέματα, στο πρόγραμμα «Υιοθεσίας Ηλιοστατών» και κάλεσε και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμα. Ο «Πρωτέας» τόνισε ο Δρ Πίττας, ενισχύει τις δυνατότητες για διεξαγωγή πρωτοποριακής έρευνας στον τομέα της ενέργειας. Το Ινστιτούτο Κύπρου υπογράμμισε, εφαρμόζει στρατηγικές που το κατατάσσουν ανάμεσα στα κορυφαία Ιδρύματα, που ασχολούνται με τον αναδυόμενο τομέα της ηλιακής θερμικής ενέργειας.
 
Την Τελετή Εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Διευθυντής και Πρόεδρος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΙΠΕ) Γιώργος Γεωργίου, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, η τέως Επίτροπος της ΕΕ για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία Ανδρούλλα Βασιλείου, ο Υπουργός Παιδείας Καθ. Κώστας Καδής,  Πρέσβεις και εκπρόσωποι ξένων διπλωματικών αποστολών, βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων, κρατικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι, μέλη του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου, καθώς και διακεκριμένες προσωπικότητες από τον επιστημονικό και επιχειρηματικό κόσμο.

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου
Στο Άμπου Ντάμπι για τη σύνοδο της συνέλευσης IRENA ο Γιώργος Παπαναστασίου
Great Sea Interconnector: Απαντά σε Παπαναστασίου ο ΑΔΜΗΕ-Διαθέσιμο στους επενδυτές το νέο business plan