Βέρνερ: Σημαντική η Κύπρος για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

INBusinessNews  25/09/2015 12:23
Βέρνερ: Σημαντική η Κύπρος για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Βέρνερ: Σημαντική η Κύπρος για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

INBusinessNews  25/09/2015 12:23

Οι εξελίξεις στα ενεργειακά δρώμενα της Ανατολικής Μεσογείου, η στόχευση και στρατηγική της Λευκωσίας σε σχέση με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, αλλά και θέματα εσωτερικής αγοράς και ΑΠΕ, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε το πρωί της Παρασκευής 25 Σεπτεμβρίου αντιπροσωπεία της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη.

«Η Κύπρος παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο για την ενεργειακή ασφάλεια όλης της Ευρώπης», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής και Ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Μαρτίνα Βέρνερ, που δήλωσε εντυπωσιασμένη από την ενεργειακή πολιτική της Κύπρου, ενώ προσκάλεσε τον κ. Λακκοτρύπη να ενημερώσει τα μέλη της επιτροπής του ΕΚ στις Βρυξέλλες. Για ρόλο ενεργειακής γέφυρας έκανε λόγο ο Ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, στο Υπουργείο Ενέργειας, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι αντάλλαξαν με την αντιπροσωπεία του ΕΚ απόψεις για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Κύπρου και γενικότερα της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναφέρθηκε παράλληλα στις προσπάθειες της Κύπρου για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και τις προοπτικές να καταστεί η Ανατολική Μεσόγειος εναλλακτική πηγή και διαδρομή για την απεξάρτηση της ΕΕ από άλλες πηγές ή διαδρομές φυσικού αερίου.

Ακόμη, είπε ότι συζήτησαν τους στόχους της Κύπρου στην εσωτερική αγορά, τόσο όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), όσο και το νέο μοντέλο ανταγωνιστικής αγοράς, αλλά και τις προσπάθειες για μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού προς όφελος των καταναλωτών και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας.

Ο διάλογος θα συνεχιστεί και ενδεχομένως και στις Βρυξέλλες πολύ σύντομα, είπε ο Υπουργός και ευχαρίστησε τόσο την κ. Βέρνερ όσο και τον Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ και της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Νεοκλή Συλικιώτη για την επίσκεψη της αντιπροσωπείας στην Κύπρο.

Από την πλευρά της η κ. Βέρνερ αναφέρθηκε στην ανάγκη για «περισσότερη Ευρώπη» στην περιοχή και προσκάλεσε τον κ. Λακκοτρύπη να παραβρεθεί στην επιτροπή του ΕΚ, για να συζητήσουν εκτενώς τις αναγκαίες ευρωπαϊκές πολιτικές.

Οι επαφές των τελευταίων ημερών στη Λευκωσία ήταν μόνο η αρχή και θα έχουμε περισσότερες συναντήσεις για να προσδιορίσουμε μια καλύτερη ευρωπαϊκή πολιτική για την Κύπρο, κατέληξε.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε στη χρονική στιγμή της επίσκεψης στην Κύπρο, λέγοντας ότι γίνεται σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου, ενώ υπάρχουν εξελίξεις στην περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Είναι σημαντικό να αναδειχθεί ότι η Κύπρος μπορεί να παίξει τον ρόλο γέφυρας και στον τομέα της ενέργειας, μεταξύ της ΕΕ και της ενεργειακά σημαντικής περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και με τις χώρες της περιοχής, είπε.

Πρόσθεσε ότι στην επιτροπή του ΕΚ συζητείται αυτή την περίοδο η έκθεση για την Ενεργειακή Ένωση, η οποία για να μπορέσει να λειτουργήσει, πρέπει να αρθεί η ενεργειακή απομόνωση κρατών μελών, όπως η Κύπρος, να διασφαλιστούν οδοί για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και μέσα από αυτό το πρίσμα να αναδειχθεί η σημασία της Κύπρου και της Αν. Μεσογείου.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ΑΠΕ, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι ο Υπουργός τους ενημέρωσε πως η Κύπρος είναι σε καλό δρόμο, ενώ σημασία δίδεται στην ηλιακή ενέργεια που υπάρχει σε αφθονία στο νησί.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠE

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας