Στρατηγικός διάλογος Κύπρου - Ισραήλ σε θέματα ενέργειας

Κύπρος και Ισραήλ ξεκινούν ένα στρατηγικό διάλογο στα ζητήματα της ενέργειας, με πρώτιστα θέματα στην ατζέντα των αρμοδίων Υπουργών τους την ολοκλήρωση της συμφωνίας συνεκμετάλλευσης και τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για διοχέτευση ηλεκτρικής ενέργειας, που θα παράγεται από φυσικό αέριο, στην Ευρώπη, μέσω καλωδίου (interconnector) που θα διασυνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Αυτό προκύπτει από τις συνομιλίες στην Ιερουσαλήμ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος πέραν από τα θέματα της ενέργειας έθεσε στο τραπέζι της συζήτησης και συγκεκριμένα πρακτικά βήματα για ανάπτυξη του τουρισμού μεταξύ των δυο χωρών αλλά και για προσέλκυση τουριστών από άλλες χώρες.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα ενέργειας στόχος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, όπως η συμφωνία συνεκμετάλλευσης μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Το θέμα αυτό συζήτησαν κατά την απογευματινή συνάντηση που είχαν ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης με τον Ισραηλινό Υπουργό Ενέργειας και Εθνικών Υποδομών Γιουβάλ Στάινιτζ, με τον κ. Νετανιάχου να ζητά κατά το γεύμα εργασίας των αντιπροσωπειών των δυο χωρών απτά αποτελέσματα από τους Υπουργούς. Επίσης ο κ. Νετανιάχου ανέφερε πως οι Υπουργοί των δυο χωρών θα πρέπει να αρχίσουν άμεσα διαβουλεύσεις για το θέμα του interconnector, ώστε να προωθηθεί και το θέμα αυτό.

Για το θέμα του τουρισμού, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός σημείωσε πως το Ισραήλ έχει πρόγραμμα για προσέλκυση τουριστών από την Άπω Ανατολή και πως σε αυτό μπορεί να συνεργαστεί με την Κύπρο προκειμένου οι δυο χώρες να κάνουν κοινά τουριστικά πακέτα από τις χώρες στην περιοχή αυτή, όπως η Κίνα.

Είπε ακόμη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πως μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο για καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ισραήλ με ferry boat που να μεταφέρει όχι μόνο τουρίστες αλλά και επιχειρηματίες, σημειώνοντας πως αν αυτό πετύχει θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτό και άλλες χώρες της περιοχής.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από την πλευρά του εξέφρασε το ενδιαφέρον της Κύπρου για προσέλκυση τουριστών που επισκέπτονται το Ισραήλ από τις ΗΠΑ, αφού υπάρχουν απευθείας πτήσεις ΗΠΑ-Τελ Αβίβ.

Εξάλλου, ο κ. Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και εξέφρασε την εκτίμησή του για το ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος εντός της ΕΕ σε θέματα που αφορούν το Ισραήλ, με δεδομένο ότι η Κύπρος γνωρίζει τις ευαισθησίες της περιοχής.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Τριμερούς Συνάντησης Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ αναμένεται πως στις αρχές Αυγούστου που θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ισραήλ θα οριστικοποιηθεί η ημερομηνία πραγματοποίησής της, πιθανότατα στην Κύπρο, τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο.

Θα προηγηθεί συνάντηση των ΥΠΕΞ των τριών χωρών, ενδεχομένως στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε εξάλλου κατά το γεύμα εργασίας τον κ. Νετανιάχου πως θα αναλάβει πρωτοβουλία και θα στείλει επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για να καλέσει τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό να μιλήσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάτι για το οποίο ο κ. Νετανιάχου τον ευχαρίστησε. Στο πλαίσιο αυτό ενδεχομένως να κληθεί ενώπιον του Συμβουλίου και ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέφερε επίσης, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στον Πρωθυπουργό Νετανιάχου μήνυμα από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι σε σχέση με το Παλαιστινιακό και αναμένεται να μεταφέρει τις επόμενες ημέρες τηλεφωνικώς σχετικό μήνυμα του κ. Νετανιάχου προς τον Πρόεδρο Σίσι.

Για το Κυπριακό, ο κ. Νετανιάχου είπε πως παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις και πς είναι θετικό ότι ξεκίνησε ένας διάλογος.

Ο κ. Νετανιάχου έθεσε επίσης στο πλαίσιο της συνάντησης το ενδεχόμενο συνεργασίας των δυο χωρών στον τομέα της τεχνολογίας και αναφέρθηκε σε πρόσφατες συναντήσεις που είχε με τους Διευθυντές της Google και της Orange.

Οι δυο ηγέτες συζήτησαν ακόμη το θέμα του Ιράν, για την τρομοκρατία και την κατάσταση στην Τουρκία μετά τις εκλογές στη χώρα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους