Τέλη Ιουλίου το deal για ενδιάμεση

INBusinessNews  15/06/2015 07:27
Τέλη Ιουλίου το deal για ενδιάμεση

Τέλη Ιουλίου το deal για ενδιάμεση

INBusinessNews  15/06/2015 07:27

Στην τελική ευθεία για επιλογή προσφοροδότη, ο οποίος θα προμηθεύει την Κύπρο με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, βρίσκεται η Κύπρος. Η κοινοπραξία M&M Gas (ολλανδική Trafigura και ελληνικοί όμιλοι Βαρδινογιάννη και Μυτιλιναίου) και η επίσης ολλανδικών συμφερόντων Vitol, διεκδικούν το μεγάλο project της ενδιάμεσης λύσης, το κόστος του οποίου περιστρέφεται γύρω από τα 3 δισ. ευρώ.

Πληροφορίες των τελευταίων ημερών έκαναν λόγο για τελικές προτάσεις από τους δύο υποψήφιους, οι οποίες ήταν σαφώς μειωμένες σε σύγκριση με τις αρχικές τιμές. Οι εν λόγω πληροφορίες έχουν επιβεβαιωθεί από το Υπουργείο Ενέργειας, το οποίο παρακολουθεί το συγκεκριμένο θέμα σε συνεργασία με τη ΔΕΦΑ αλλά και τις ΑΗΚ και ΡΑΕΚ.

Φθηνότερη Vitol όμως παίζουν κι άλλα δεδομένα ρόλο
Δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης την περασμένη εβδομάδα (8-13 Ιουνίου) ανέφερε πως η προσφορά της Vitol ήταν χαμηλότερη από αυτή της κοινοπραξίας M&M Gas, ωστόσο, για την τελική επιλογή θα παίξουν ρόλο και τεχνικοί παράγοντες.

Άμεση έγκριση από Υπουργικό
Εντός της εβδομάδας (15-19 Ιουνίου) η ΔΕΦΑ θα αξιολογήσει τις δύο προσφορές που έχει ενώπιόν της και θα στείλει την επιλογή που θα κάνει στο Υπουργείο Ενέργειας. Εάν δεν προκύψει κάποιο θέμα που θα χρειαστεί περαιτέρω διευκρίνιση η επιλογή της ΔΕΦΑ θα τύχει έγκρισης από το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρία της 23ης Ιουνίου.

Τελική διαπραγμάτευση
Μετά την έγκριση του Υπουργικού η ΔΕΦΑ θα πραγματοποιήσει διάλογο με τον επιτυχών προσφοροδότη, προκειμένου να ολοκληρωθεί το deal και έχοντας ως στόχο την υπογραφή της τελικής συμφωνίας μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Πηγές από το Υπουργείο Ενέργειας τονίζουν πως έχει χαθεί μεγάλο χρονικό διάστημα για το συγκεκριμένο project και τώρα που βρίσκεται στο τελικό του στάδιο δε υπάρχει λόγος περαιτέρω καθυστέρησης.

Σε ενάμιση χρόνο
Απ’ εκεί κι έπειτα θα χρειαστεί διάστημα ενάμιση χρόνου, προκειμένου να υλοποιηθούν έργα υποδομής υποδοχής του υγροποιημένου φυσικού αερίου αλλά και κατασκευής αγωγού μεταφοράς του στο Βασιλικό, όπου λειτουργεί ο μεγάλος ηλεκτροπαραγωγός σταθμός της ΑΗΚ. Εκτιμήσεις από το Υπουργείο Ενέργειας κάνουν λόγο για ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο αρχές του 2017.
 
Τα έργα που θα χρειαστεί να γίνουν ούτως ώστε το φυσικό αέριο να φτάνει στον σταθμό της ΑΗΚ, θα γίνουν τόσο από την Αρχή Ηλεκτρισμού όσο και από τον επιτυχών προσφοροδότη για την ενδιάμεση λύση.

 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας