ΕΤΕπ: Σκέψεις για χρηματοδότηση τερματισμού στο Βασιλικό

INBusinessNews  19/01/2015 12:18
ΕΤΕπ: Σκέψεις για χρηματοδότηση τερματισμού στο Βασιλικό

ΕΤΕπ: Σκέψεις για χρηματοδότηση τερματισμού στο Βασιλικό

INBusinessNews  19/01/2015 12:18

Το ενδιαφέρον της προς την ανέγερση τερματικού αποθήκευσης στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαιοειδών του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών (ΚΟΔΑΠ), στο Βασιλικό, στρέφει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα, η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ θα ανέρχεται στα €30 εκατομμύρια περίπου με το συνολικό κόστος του έργου να υπολογίζεται στα €40 εκατ.

Το έργο αφορά την κατασκευή τερματικού δυναμικότητας 210.000 τόνων για την αποθήκευση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαιοειδών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ανέγερση του τερματικού θα βοηθήσει στον επαναπατρισμό των αποθεμάτων που ο ΚΟΔΑΠ διατηρεί στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι με βάση κοινοτικές οδηγίες, τα κράτη-μέλη πρέπει να διατηρούν στρατηγικά αποθέματα 90 ημερών.

«Το έργο στοχεύει να βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου με την αύξηση του ποσοστού των αποθεμάτων πετρελαιοειδών που διατηρούνται στη χώρα. Οι νέες εγκαταστάσεις θα αντικαταστήσουν τις υφιστάμενες υποδομές αποθήκευσης στη Λάρνακα, που δεν είναι πλέον κατάλληλες για τον σκοπό αυτό», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ΕΤΕπ.

Η δημοσιοποίηση του έργου, όπως αναφέρεται, δεν σημαίνει αυτόματα και χρηματοδότηση. Η χρηματοδότηση θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕπ.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σε συνεδρία του στις 16 Ιουλίου 2014 την οριστική μετακίνηση των κρατικών διυλιστηρίων και μονάδων αποθήκευσης πετρελαιοειδών τ ΚΟΔΑΠ από τη Λάρνακα στο Βασιλικό. Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση αποφάσισε να κηρύξει την Κυπριακή Εταιρεία Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών (ΚετΑΠ) ως οργανισμό υπό αποκρατικοποίηση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας