Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας: Μας έκοψαν τον… αέρα

Έντονη δυσφορία που κοινοποιεί και προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκφράζει ο Σύνδεσμος Αιολικής ενέργειας Κύπρου με αφορμή τροπολογία που έγινε στο νόμο για τον προϋπολογισμό του Ταμείου Ενθάρρυνσης Χρήσης ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας.

Βασική αιτία η τροπολογία  (που κατέθεσε την τελευταία στιγμή, εκ μέρους της ΕΔΕΚ, ο Α΄ Αντιπρόεδρος του κόμματος Γιώργος Βαρνάβα) σύμφωνα με την οποία τέθηκε σημείωση στο κεφάλαιο των επιχορηγήσεων, με την οποία προβλέπεται ότι θα ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου και Βιομηχανίας και θα εξασφαλίζεται η συγκατάθεση της, προτού διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη από το σύνολο των επιχορηγήσεων για το μέρος (12.681.410 ευρώ) που αφορά μεγάλα Αιολικά Συστήματα (Αιολικά Πάρκα).

Αναλυτικά η επιστολή σε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Βουλή:

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε,

Ως υπεύθυνο οργανωμένο σύνολο/επιχειρηματικός φορέας που εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες Αιολικών Πάρκων που επένδυσαν μέχρι σήμερα πέραν των 300 εκατομμυρίων ευρώ στη χώρα μας και εκπροσωπούν ταυτόχρονα τον δεύτερο μεγαλύτερο τομέα ηλεκτροπαραγωγής, θα θέλαμε να αναφερθούμε στο πιο πάνω θέμα και να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας για τα πιο κάτω γεγονότα που θα έχουν ως αποτέλεσμα όχι μόνο να πληγεί ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αλλά και ταυτόχρονα η ίδια η χώρα μας ως επενδυτικός προορισμός.

1.    Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε στις 12/06/2014 τον πιο πάνω νόμο για τον προϋπολογισμό του Ταμείου Ενθάρρυνσης της Χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και εξοικονόμησης ενέργειας, που προβλέπει για το 2014 δαπάνες 37.999.565 ευρώ και συνολικά έσοδα 23.160.516 ευρώ. Πριν την τελική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου και χωρίς καμία διαβούλευση με τους επηρεαζόμενους και τον Σύνδεσμο μας, εγκρίθηκε τροπολογία  (που κατέθεσε την τελευταία στιγμή, εκ μέρους της ΕΔΕΚ, ο Α΄ Αντιπρόεδρος του κόμματος Γιώργος Βαρνάβα) σύμφωνα με την οποία τέθηκε σημείωση στο κεφάλαιο των επιχορηγήσεων, με την οποία προβλέπεται ότι θα ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου και Βιομηχανίας και θα εξασφαλίζεται η συγκατάθεση της, προτού διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη από το σύνολο των επιχορηγήσεων για το μέρος (12.681.410 ευρώ) που αφορά μεγάλα Αιολικά Συστήματα (Αιολικά Πάρκα) και μόνο. Κατά τη γνώμη μας η ενέργεια αυτή από μόνη της, αφού εξαιρούνται οι υπόλοιπες ΑΠΕ, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, άνιση μεταχείριση και δυσμενή διάκριση με απροσδιόριστα τα κίνητρα που ώθησαν σε αυτή την εισήγηση/τροπολογία.

2.    Δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας για την αρνητική αυτή ενέργεια των Βουλευτών που ουσιαστικά συγκρούεται με τα νόμιμα δικαιώματα του σημαντικότερου τομέα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ στην χώρα μας που είναι τα Αιολικά Πάρκα. Δυστυχώς, διαπιστώνουμε για ακόμη μια φορά ότι αντί να ενσκήψουν όλοι στο πραγματικό θέμα, που είναι η έλλειψη ορθολογικού ενεργειακού σχεδιασμού σχετικά με την περαιτέρω ανάπτυξη και διείσδυση των έργων ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας μας, όπως καθαρά υποδεικνύουν και οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μερικοί επέλεξαν να ασχοληθούν επιφανειακά και για σκοπούς εντυπώσεων ανάμεσα σε άλλα και με τα υφιστάμενα συμβόλαια που είναι δεσμευμένο το Κράτος μας έναντι, στη συγκεκριμένη περίπτωση, των ιδιοκτητριών εταιρειών των Αιολικών Πάρκων.

3.    Η πιο πάνω όμως «εχθρική ενέργεια», παρόλο που φαινομενικά μπορεί να μην διαφαίνονται οι συνέπειες της, θα πλήξει καίρια τον τομέα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και θα κλονίσει την εμπιστοσύνη των Κύπριων αλλά και ξένων επενδυτών και τραπεζών που έχουν χρηματοδοτήσει με τεράστια ποσά τον εν λόγω τομέα στην Κύπρο αφού αποτελεί διεθνή πρακτική η εξασφάλιση των επενδύσεων αυτών μέσω των συμβολαίων που υπογράφονται με το Κράτος.

4.    Συγκεκριμένα, τα εν λόγω μεγάλα Αιολικά Πάρκα έχουν δανειοδοτηθεί από Ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) καθώς και τράπεζες τρίτων χωρών όπως η China Development Bank (CDB) και άλλες. Μας τρομάζει και μόνο η ιδέα ποιες θα είναι οι συνέπειες και η αντίδραση των τραπεζών αυτών, έναντι των επενδύσεων που δανειοδότησαν, εάν υπάρξει έστω και η μικρή υποψία ότι πρόκειται να επέλθει στάση πληρωμών ή ακόμη και να εξαρτώνται για κάθε πληρωμή τους από την απόφαση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που μπορεί για λόγους μικροκομματικής εκμετάλλευσης να μην τις εγκρίνει ή να τις καθυστερεί.

Νομίζουμε ότι εύκολα μπορεί κάποιος να υπολογίσει ποιος θα είναι ο τρόπος αντιμετώπισης άλλων νέων επενδύσεων στην Κύπρο που θα αιτηθούν χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς και από άλλες τράπεζες, έχοντας υπόψη τους το συγκεκριμένο αυτό προηγούμενο και αυτήν την αντιμετώπιση που αφορά αποκλειστικά συμβόλαια μεταξύ επενδυτών και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε, χωρίς να χρειάζεται μάλιστα να επεκταθούμε ιδιαίτερα επί του θέματος, ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποτελεί αιμοδότη της Κυπριακής Οικονομίας με σωρεία δανείων στη χώρα μας και τέτοιες ενέργειας μόνο βοηθητικά δεν μπορούν να ενεργήσουν. Απεναντίας, είναι πιθανό η εν λόγω Τράπεζα, καθώς και οι υπόλοιπες, να αρχίσουν να κάνουν δεύτερες σκέψεις και για άλλα δάνεια που έχουν συνάψει στη χώρα μας ή και για συμφωνίες που είναι ήδη στα σκαριά να υλοποιηθούν.

5.    Σε περίοδο κρίσης που τόσο η κυβέρνηση όσο και όλοι οι επιχειρηματίες της χώρας μας και πιο συγκεκριμένα εμείς σαν Σύνδεσμος όσον αφορά τα μελλοντικά σχέδια επέκτασης των εργασιών μας, βρίσκονται σε ένα συνεχή αγώνα για να κερδίσουν το χαμένος κύρος και την αξιοπιστία της χώρας μας, διερωτόμαστε ποια μηνύματα έρχεται να δώσει αυτή η ενέργεια των Βουλευτών μας σε ξένους επενδυτές όταν το ίδιο το κράτος φαίνεται ότι αναιρεί συμφωνίες που έχει υπογράψει.
 
6.    Σημειώνεται ότι παρόμοιες κινήσεις είχαν προηγηθεί στην Ισπανία, σε βάρος μεγάλων επενδυτών έργων ΑΠΕ από το Κατάρ και οι συνέπειες ήταν καταστροφικές. Φαίνεται όμως ότι παρόλο που είχαμε λάβει προειδοποιήσεις, σημειώνοντας την ενημέρωση που είχε ακόμη και ο ίδιος ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού από επενδυτές του Κατάρ σχετικά με την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Ισπανία, κάποιοι στο Κοινοβούλιο μας, επέλεξαν να αγνοήσουν και να μην ερευνήσουν περαιτέρω το θέμα και να επιλέξουν την εύκολη λύση του δήθεν ελέγχου σε πληρωμές συμβολαίων του Κράτους με επενδυτές.

7.    Με έκπληξη μας παρατηρούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα τον πόλεμο που δέχονται οι επενδύσεις μας, όταν στην Κύπρο η καταγεγραμμένη ηλεκτροπαραγωγή από τα 5 Αιολικά Πάρκα, συνολικής δυναμικότητας 146,7MW, από τον Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι σήμερα ξεπέρασε τις 590.000MWh (μεγαβατώρων). Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι είναι με τη συμβολή αυτών των Αιολικών Πάρκων που η Κύπρος έχει καλύψει τους ενδιάμεσους και τους δεσμευτικούς στόχους που είχαν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κατά τους δύσκολους, ενεργειακά, μήνες μετά την έκρηξη στο Μαρί, η αιολική ενέργεια είχε συνεισφέρει σημαντικά στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας μας και στην επάρκεια της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο, γεγονός που επιβεβαιώθηκε πολλές φορές δημόσια από τους αρμόδιους της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) και του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ).   

Σαν συνέπεια των πιο πάνω και της δημοσιότητας που θα δοθεί, τα μέλη – επενδυτές του Συνδέσμου μας είναι αναγκασμένοι να προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα και τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία των επενδύσεων τους και τη διασφάλιση των συμφερόντων τους, μη αποκλειομένων και αποζημιώσεων που πιθανόν να ζητήσουν σε περίπτωση που ξένοι επενδυτές και τραπεζικά ιδρύματα τροποποιήσουν το καθεστώς δανειοδότησης των έργων τους. Για το ίδιο θέμα και με τον ίδιο βαθμό θα πρέπει να προβληματιστεί και το Κράτος για τυχόν πλήγμα που θα υποστεί η χώρα μας ως επενδυτικός προορισμός αλλά και για το αρνητικό προηγούμενο που θα προκύψει αναφορικά με νέες επενδύσεις τόσο από ξένα τραπεζικά ιδρύματα όσο και από επενδυτικούς οργανισμούς.

Βρισκόμαστε στη διάθεση σας για περαιτέρω διευκρινήσεις και προσβλέπουμε στη στενή συνεργασία μας με την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και τις Αρμόδιες Αρχές για άμεση επίλυση του πιο πάνω θέματος.

 

Δειτε Επισης

Κυριάκος Χατζηγιάννης: Δήθεν επενδυτικό ενδιαφέρον για GSI, να δοθεί στη δημοσιότητα η μελέτη των Αμερικανών
Γιώργος Παπαναστασίου: Καλά νέα για το έργο αν ισχύει η συμμετόχη της Meridiam στον GSI-Προχωρά κανονικά η Κ.Δ.
Η είσοδος της Meridiam στον GSI και τι σημαίνει για την πορεία υλοποίησης του έργου-Τι λένε στον ΑΔΜΗΕ
Δυναμικό μπάσιμο της γαλλικής Meridiam στον Great Sea Interconnector…Κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών μαζί με ΑΔΜΗΕ
Ανησυχία πρατηριούχων για νέα έρευνα ΕΠΑ στην αγορά καυσίμων κίνησης-«Μπορεί να διαρκέσει έως έξι έτη…»
ΟΠΕΚ+: Ανησυχεί για τη δέσμευση του Τραμπ να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο
Πτώση στις τιμές του πετρελαίου έφερε η Fed-Οι επενδυτές βλέπουν μείωση της ζήτησης
Ανησυχίες αμερικανικού οίκου για GSI-Έτοιμη να διαβουλευθεί για κατάληξη σε συμφωνία εφ’ όλης της ύλης η Κ.Δ.
Γ. Παπαναστασίου: Εντός των ημερών η απόφαση για «Αφροδίτη»-Πότε ξεκινά η γεώτρηση στο «Ηλέκτρα»
Πετρέλαιο: Δεύτερη σερί ημέρα πτώσης στις τιμές-Ανησυχία για τη ζήτηση και στάση αναμονής για Fed