Πρόεδρος Αναστασιάδης: ΑΠΕ και τουρισμός δίνουν λύσεις

Η γρήγορη ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), σε συνδυασμό με τις τουριστικές δραστηριότητες, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των σημερινών οικονομικών προβλημάτων της Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλούσε στο συνέδριο με θέμα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στον Τουρισμό σε Νησιά», το οποίο πραγματοποιείται στην Πάφο από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENΑ).

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «με τη δικτύωση και την υποστήριξη του IRENA θα διευκολυνθεί τα μέγιστα ο ιδιωτικός τομέας στην ανάπτυξη βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων που είναι απαραίτητα για επέκταση της αγοράς ενέργειας στον πολύ σημαντικό τομέα του τουρισμού».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι μια από τις κύριες προτεραιότητες της Κύπρου είναι η εδραίωση και η ενίσχυση συνεργασιών στον τομέα της ενέργειας με γειτονικές χώρες και ανέφερε, ως παράδειγμα, την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου υπογράφηκε στο Άμπου Ντάμπι Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των δύο μερών στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της εκπαίδευσης και της επιστήμης.
«Δεν αποτελεί μυστικό ότι η κυπριακή οικονομία βασίζεται τα μέγιστα στον τουρισμό. Η ανταγωνιστικότητα της τουριστικής βιομηχανίας είναι άμεσα εξαρτημένη από τις τιμές του ηλεκτρισμού και ενέργειας», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημειώνοντας ότι για να υπάρξει παγκόσμια ανταγωνιστικότητα θα πρέπει να μειωθούν δραστικά οι τιμές αυτές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η Κύπρος απολαμβάνει 75% ηλιοφάνεια για πέραν των 300 ημερών ετησίως, σημειώνοντας ότι η Κύπρος επικεντρώνεται τώρα στην προώθηση τεχνολογιών που θα αξιοποιήσουν αυτή την πολύτιμη πηγή ενέργειας. «Η χώρα μας διαθέτει το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν αριθμό εγκαταστάσεων ηλιακής θέρμανσης σε όλη την Ευρώπη με περίπου το 93% των νοικοκυριών και το 53% των ξενοδοχείων να είναι εξοπλισμένα με συστήματα ηλιακής θέρμανσης νερού», σημείωσε.

«Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά και το γεγονός ότι η ανανεώσιμη ενέργεια προσφέρει 6.5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο, γίνεται προφανές ότι η ταχεία ανάπτυξη των ΑΠΕ, σε συνδυασμό με τις τουριστικές δραστηριότητες, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των σημερινών οικονομικών προβλημάτων της χώρας μας».

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η επιτυχία της πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση στον τομέα αυτό βασίζεται σε τρεις πυλώνες που αφορούν, πρώτον, τη δημόσια διαβούλευση με την ενεργό συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, δεύτερον, την προώθηση συνεργειών μεταξύ των διαφόρων τομέων της οικονομίας - όπως είναι η γεωργία, η βαριά βιομηχανία, ο τουρισμός και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – και τρίτον, την παροχή ισχυρής και αξιόπιστης κυβερνητικής δέσμευσης για στήριξη της ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας και των μέτρων για ενεργειακή επάρκεια, καθώς και της προσέλκυσης περισσότερων ιδιωτικών επενδύσεων.

Ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENΑ) Adnan Amin, στην ομιλία του, ευχαρίστησε την Κύπρο για τη στήριξη που παρέχει προς τον Οργανισμό και τόνισε ότι η Κύπρος είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους εταίρους του Οργανισμού, συμβάλλοντας κατά ουσιαστικό τρόπο στη δημιουργία των δομών του Οργανισμού και στη διαμόρφωση του διεθνούς πλαισίου πολιτικής μέσα στο οποίο κινείται.

Σημείωσε, επίσης, ότι η διεθνής κοινότητα βρίσκεται σήμερα σε ένα πολύ σημαντικό σταυροδρόμι σε ό,τι αφορά τη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και προς ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον.

Είπε, επίσης, ότι η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει σήμερα τεράστιες προκλήσεις εξερχόμενη από μια μακρά περίοδο οικονομικής κρίσης, αναζητώντας ταυτόχρονα νέες πηγές ανάπτυξης και απασχόλησης.

Είπε, τέλος, ότι ο Οργανισμός θα συνεργαστεί το επόμενο διάστημα με την Κύπρο για την ανάπτυξη του οδικού χάρτη της χώρας για την ανανεώσιμη ενέργεια.

Στις σημερινές εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχε και ο Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, ο οποίος σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό συνέδριο, σημειώνοντας ότι «ο τομέας των ΑΠΕ αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του τομέα της πράσινης ανάπτυξης».

«Στην Κύπρο μπορούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τον τομέα των ΑΠΕ και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και μ’ αυτό τον τρόπο να αντιμετωπίσουμε και την ανεργία, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους», πρόσθεσε.
Σημείωσε, επίσης, ότι αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Ενέργειας μαζί με το Υπουργείο Περιβάλλοντος επεξεργάζονται ένα στρατηγικό σχέδιο, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μείωση των εκπομπών ρύπων στην ατμόσφαιρα και τη διείσδυση των ΑΠΕ.

Ανέφερε, τέλος, ότι αυτό το σχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο τον ερχόμενο Οκτώβριο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής στον προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ-Οι ανησυχίες των βουλευτών
Πέρασε από την Ολομέλεια με δεσμεύσεις κονδυλίων ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις