Ενέργεια: Η κρίση στην Ουκρανία ευνοεί τη Μεσόγειο

INBusinessNews  29/05/2014 09:07
Ενέργεια: Η κρίση στην Ουκρανία ευνοεί τη Μεσόγειο

Ενέργεια: Η κρίση στην Ουκρανία ευνοεί τη Μεσόγειο

INBusinessNews  29/05/2014 09:07

Μεσόγειος και Κασπία μπαίνουν στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής προσπάθειας για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.

Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θα έχουν, τα επόμενα χρόνια, μία μοναδική ευκαιρία να «αυξήσουν» το πολιτικό και οικονομικό τους κεφάλαιο, καθώς η Ευρώπη επαναλαμβάνει την απόφασή της να μειώσει τις εισαγωγές από τη Ρωσία.


Πάντως, η Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ενεργειακής Ασφάλειας δεν αποκλείει ούτε τα ρωσικά κεφάλαια.

«Καλωσορίζουμε οποιοδήποτε επενδυτή, εντός ή εκτός Ένωσης» απάντησε σε σχετική ερώτηση ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος, Günther Oettinger, «για επενδύσεις σε υποδομές, που θα εξασφαλίσουν ενεργειακή επάρκεια στους Ευρωπαίους πολίτες. Στο ευρωπαϊκό έδαφος, όμως, ο επενδυτής πρέπει να σέβεται, στην ακεραιότητά τους, τους νόμους της κοινής αγοράς και του ανταγωνισμού.»

Την ώρα που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποφασίζουν να «κόψουν» τους δεσμούς με τη Ρωσία, οι ευρωπαϊκές πολυεθνικές τους ενισχύουν.

Η βρετανική BP υπέγραψε, το Σαββατοκύριακο, συμφωνία με τη Rosneft για αναζήτηση σχιστολιθικού πετρελαίου. Ανάλογη συμφωνία υπέγραψε και η γαλλική Total με τη Lukoil.

Όλοι οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών πετρελαϊκών έδωσαν το παρόν στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Η Κομισιόν καταστρώνει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης ενόψει του επερχόμενου χειμώνα: προβλέπει stress test σε περίπτωση έκτακτης διακοπής προμηθειών, ολοκλήρωση έργων όπως ο αγωγός Κύπρου – Ελλάδας και αύξηση της εσωτερικής παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές, αλλά και λιγνίτη.

Η Ευρώπη ξοδεύει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ, κάθε μέρα, για να εισάγει ενέργεια.

ΠΗΓΗ: euronews.com

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας