Π. Νικολάου: Η ψήφος εμπιστοσύνης και οι επερχόμενες προκλήσεις

Αν επρόκειτο για ποδοσφαιριστή, οι αθλητικογράφοι θα το έθεταν με ποδοσφαιρικούς όρους και θα έλεγαν πως «η ομάδα έδεσε το αστέρι της για ακόμα τέσσερα χρόνια». Στον χρηματοπιστωτικό τομέα όμως, χρειάζεται κάτι πολύ περισσότερο από ταλέντο και σκληρή ατομική δουλειά για να επιτύχεις. Ειδικά αν ηγείσαι του πιο συστημικού οργανισμού μίας χώρας και πολύ περισσότερο όταν καλείσαι να τον διοικήσεις υπό αντίξοες και πρωτόγνωρες συνθήκες.

Η πρόσφατη ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου ότι επεκτείνει μέχρι το τέλος του 2026 το συμβόλαιο του Πανίκου Νικολάου διατηρώντας τον στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας, αποτελεί την πλήρη επιβεβαίωση ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού και κατ’ επέκταση οι βασικοί του μέτοχοι είναι ικανοποιημένοι με την απόδοση. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, που στην επίσημη ανακοίνωση τον ευχαριστούν για την πολύτιμη συνεισφορά του και του εύχονται κάθε επιτυχία στη νέα του θητεία.

Διαβάστε εδώ: CEO της Τράπεζας Κύπρου μέχρι το τέλος του 2026 o Πανίκος Νικολάου

Ενδεχομένως το μεγαλύτερο επίτευγμα του Πανίκου Νικολάου την τριετία που πέρασε να είναι πως κατάφερε να συντονίσει και να επιτύχει ταυτόχρονα πολλούς μεγάλους στόχους:

Τη διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας, τη βελτίωση της ποιότητας του ισολογισμού με πώληση Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, τον εξορθολογισμό του κόστους μέσω Σχεδίων Εθελούσιας Εξόδου προσωπικού, κι άλλων σημαντικών ενεργειών όπως η γρήγορη και περιεκτική μετάβαση του οργανισμού στην ψηφιακή εποχή.

Διαβάστε ακόμα: 

Κερασάκι στην τούρτα αποτελεί η σημαντική βελτίωση των δεικτών κερδοφορίας της τράπεζας, που οδηγούν στην πρόθεση έναρξης καταβολής μερίσματος από το 2023. (η τράπεζα είχε ποσοστό απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) πριν τα μη επαναλαμβανόμενα στοιχεία ύψους περίπου 10%, ήδη από το 2022 κάτι που δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για επίτευξη διψήφιου ποσοστού απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) το 2023). Όλα αυτά ενώ η μετοχή της Τράπεζας διάγει, τους τελευταίους μήνες, τις καλύτερές της εποχές κόντρα στις περί του αντιθέτου προβλέψεις, όταν το Διοικητικό Συμβούλιο έκλεινε – δικαιολογημένα με βάση την προσφορά- την πόρτα στην Lone Star για την εξαγορά της.

Κατά την πρώτη του θητεία στην τράπεζα, ο Πανίκος Νικολάου θα λέγαμε ότι έφερε εις πέρας με επιτυχία τις αποστολές, που είχαν να κάνουν με προβλήματα του παρελθόντος και ταυτόχρονα φαίνεται να έθεσε τις βάσεις για το μέλλον του οργανισμού. Την επόμενη τετραετία, θα έχει την ευκαιρία να δουλέψει περαιτέρω τους στρατηγικούς στόχους του Συγκροτήματος, ώστε να καταστεί πιο ισχυρό, πιο ασφαλές και πιο αποδοτικό, τόσο επειδή η πορεία του είναι αλληλεξαρτώμενη με την πορεία της κυπριακής οικονομίας όσο και για να δημιουργήσει περαιτέρω αξία για τους μετόχους του οργανισμού.

Πάντως, με δεδομένο τον ρεαλισμό που τον διακρίνει, ούτε ο ίδιος ο Π. Νικολάου δεν πρέπει να θεωρεί πως τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είναι μια βόλτα στο πάρκο. Ήδη, νέες προκλήσεις έχουν κάνει την εμφάνιση τους οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους σχεδιασμούς του. Ο πληθωρισμός και η αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά.

Ένας οργανισμός όπως η Τράπεζα Κύπρου θα μπορούσε κάλλιστα να επηρεαστεί ποικιλοτρόπως, από την ποιότητα του δανειακού της χαρτοφυλακίου μέχρι την συγκράτηση στην παραχώρηση νέων δανείων. Άρα λοιπόν, ο Διευθύνων Σύμβουλός της θα πρέπει και πάλι να βρει τον τρόπο να καθοδηγήσει το καράβι μέσα από νέες φουρτούνες χωρίς την ίδια ώρα να βγαίνει από τη ρότα της στρατηγικής του Συγκροτήματος, που αφορά στην προσπάθεια το Συγκρότημα να καταστεί ένας πιο πελατοκεντρικός οργανισμός.

Το πρόγραμμα μετασχηματισμού είναι ήδη σε εξέλιξη και έχει ως στόχο να επιτρέψει τη μετάβαση σε ένα πιο σύγχρονο τρόπο διεξαγωγής τραπεζικών εργασιών, ενισχύοντας την ψηφιοποίηση της εξυπηρέτησης των πελατών, καθώς και των εσωτερικών λειτουργιών.

Απομένει να δούμε αν ο Πανίκος Νικολάου θα επιτύχει και αυτόν τον μεγάλο στόχο, ο οποίος πέραν της υλοποίησης κάποιων παραδοτέων απαιτεί σε σημαντικό βαθμό και αλλαγή νοοτροπίας κάτι που γνωρίζουμε πως δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί.

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
16α IN Business Awards: Σε εξέλιξη η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ