Χ. Φλωρίδης: Αντίκτυπος στις κυβερνοεπιθέσεις από γεωπολιτικές εξελίξεις

Δόνα Καπαρτή  09/12/2022 15:01
Χ. Φλωρίδης: Αντίκτυπος στις κυβερνοεπιθέσεις από γεωπολιτικές εξελίξεις

Χ. Φλωρίδης: Αντίκτυπος στις κυβερνοεπιθέσεις από γεωπολιτικές εξελίξεις

Δόνα Καπαρτή  09/12/2022 15:01

Οι γεωπολιτικές αναταράξεις αποτελούν σημαντικό παράγοντα επιρροής σε ό,τι αφορά τις κυβερνοεπιθέσεις και θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, δήλωσε ο Χάρης Φλωρίδης, Director, Business Cosulting Services, της Logicom Solutions.

Aναλύοντας τις σημερινές βασικές προκλήσεις στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ο ομιλητής είπε ότι το 88% των επιθέσεων ransomware προσπάθησαν να μολύνουν αντίγραφα ασφαλείας και πως το 75% αυτών των προσπαθειών ήταν επιτυχείς.

Μιλώντας από τη σκηνή του 10ου Banking Forum & Fintech Expo, που παρουσίασε η Logicom Solutions, ο κ. Φλωρίδης ανέλυσε περαιτέρω τις επιθέσεις με drone, δίνοντας μερικά παραδείγματα στο κοινό.

Μεταξύ των πιο γνωστών περιπτώσεων είναι επίθεση με drone εναντίον μιας εταιρείας που δεν κατονομάζεται. Τα drones ήταν οπλισμένα με αδίστακτα σημεία πρόσβασης και άλλες συσκευές και το εκτιμώμενο κόστος για την προετοιμασία των drones ήταν πάνω από 15.000 δολάρια. «Αυτή είναι η 3η πραγματική επίθεση με drone τα τελευταία δύο χρόνια», πρόσθεσε.

Αργότερα έδωσε το παράδειγμα της επίθεσης κατά της Uber. Σε αυτήν την περίπτωση, ένας εισβολέας απέκτησε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στο VPN μέσω μιας επίθεσης κοινωνικής μηχανικής. Οι χάκερ επιχείρησαν να εκβιάσουν την Uber, απαιτώντας εξαψήφια πληρωμή. Προσωπικές πληροφορίες 57 εκατομμυρίων χρηστών της Uber κλάπηκαν.

Στη συνέχεια, μίλησε για την μεγαλύτερη εικόνα στον τομέα, λέγοντας ότι η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας αναδιαμόρφωσε το τοπίο απειλών όπου η γεωπολιτική θα συνεχίσει να έχει ισχυρότερο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο.

Στη συζήτηση συμμετείχε ο Martin Lee, EMEA Lead της Cisco Talos ο οποίος εξήρε τη σημασία του να προστατεύουν τα δεδομένα των πελατών τους οι τραπεζικοί οργανισμοί ,ακόμα κι αν οι ίδιοι πιστεύουν ότι μια κυβερνοεπίθεση είναι ένα απόμακρο σενάριο.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας