Το συμπέρασμα Ηροδότου και Enria για τις τράπεζες της Ευρωζώνης

Στο συμπέρασμα ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης έδειξαν ανθεκτικότητα παρά την οικονομική κρίση, κατέληξαν ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου και ο Andrea Enria, Chair of the Supervisory Board, της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε συζήτησή τους κατά τη διάρκεια του 10ου Banking Forum & FinTech Expo, οι κ.κ. Ηροδότου και Enria παρουσίασαν τις προτεραιότητες της ΚΤΚ και της ΕΚΤ, καθώς και τους στόχους τους εν μέσω σαρωτικών αλλαγών στο προσκήνιο.

Οι τράπεζες χρηματοδότες της πράσινης μετάβασης

Ο κ. Ηροδότου είπε, αρχικά, πως αυτή την περίοδο οι τράπεζες αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις με την πιο πρόσφατη να είναι ο υψηλός πιστωτικός κίνδυνος εξαιτίας του πληθωρισμού. Σημαντική πρόκληση για τις τράπεζες είναι και ο ανταγωνισμός από άλλες εταιρείες που προσφέρουν τραπεζικές υπηρεσίες.

«Χρειάζεται να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και σε οριζόντια ψηφιοποίηση που σημαίνει να κοιτάξουν πώς δουλεύει το business model τους και εν τέλει να διατηρήσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα έναντι των fintech». Κάλεσε στη συνέχεια τις τράπεζες να έχουν recovery plan, ενώ μιλώντας την κλιματική αλλαγή, ο κ. Ηροδότου είπε πως είναι σημαντικό να παίξουν τον δικό τους καταλυτικό ρόλο με το να χρηματοδοτήσουν τη μετάβαση προς την πράσινη οικονομία.

Κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση, είπε πως βασικό μάθημα από το παρελθόν είναι να «έχουμε τις τράπεζες σε μια ισχυρή θέση και να είμαστε να προληπτικοί, δηλαδή, να βλέπουμε από νωρίς ποιοι μπορεί να είναι οι κίνδυνοι του μέλλοντος».

Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου δίνει έμφαση, τόσο στις μεγάλες όσο και στις μικρότερες τράπεζες, είπε, καθοδηγώντας και ενημερώνοντας σχετικά τις δεύτερες για να είναι εξίσου προετοιμασμένες.

Στην Κύπρο, έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε σε σχέση κυρίως με legacy issues, προκειμένου να ενισχύσουμε περαιτέρω τα κέρδη μας, ανέφερε λίγο αργότερα.

Προσοχή από ευάλωτους τομείς οικονομίας

Ακολούθησε η τοποθέτηση του Andrea Enria, σύμφωνα με τον οποίο η κρίση στην Ουκρανία έφερε στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα αβεβαιότητα. «Ο βασικός μας στόχος είναι οι τράπεζες να παραμείνουν ανθεκτικές», είπε, δίνοντας έμφαση σε ευάλωτους οικονομικούς τομείς, όπως commercial estate και consumer landing.

Τομείς στους οποίους οι τράπεζες πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή, προειδοποίησε. Είπε επίσης ότι η ΕΚΤ εστιάζει στα ενεργειακά και πώς επηρεάζουν τις τράπεζες αλλά και στον κατασκευαστικό τομέα τον οποίο επίσης χαρακτήρισε ευάλωτο.

Δήλωσε ακόμη, πως η ΕΚΤ εποπτεύει και τα θέματα πιστωτικού κινδύνου ενώ έμφαση δίνεται και στην κλιματική αλλαγή.

«H περιβαλλοντική κρίση είναι ένας τομέας εποπτείας και πρόσφατα κάναμε πολλή δουλειά για stress testing και για την ικανότητα των τραπεζών να μετρούν τον κλιματικό κίνδυνο με ευχάριστα αποτελέσματα. Είναι σημαντικό να κοιτάξουμε προσεκτικά και να εργαστούμε συλλογικά, σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε.

«Η ψηφιοποίηση και η πρόκληση IT βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα μας. Παρακολουθούμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό των τραπεζών και το τι συμβαίνει στην αγορά και προσπαθούμε να πιάσουμε τον κίνδυνο», πρόσθεσε.

Όσο για τα διδάγματα, o ομιλητής είπε ότι το μάθημα είναι η ικανότητα των τραπεζών να βγουν ισχυρές μετά την οικονομική κρίση. Οι τράπεζες έδειξαν ότι διαθέτουν τα εργαλεία για να στηρίξουν την οικονομία είπε, τονίζοντας καταληκτικά ότι πρέπει να κάνουν προσαρμογές στα post model και από την στρατηγική «επίπεδα κινδύνου» να προχωρήσουν σε «ελέγχους κινδύνου». 

Το 10ο Banking Forum & FinTech Expo παρουσίασε η Logicom Solutions.

Δειτε Επισης

Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά