Fitch: Αναβάθμισε Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική

Άλλη μία ψήφος εμπιστοσύνης για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, με τον οίκο αξιολόγησης Fitch να αναβαθμίζει την Τρίτη κατά δύο βαθμίδες τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας.

Ο Fitch αναβάθμισε κατά δύο βαθμίδες τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τράπεζας Κύπρου με θετική προοπτική, ενώ σε ό,τι αφορά την Ελληνική, με σταθερή προοπτική. Ειδικότερα, οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Τράπεζας Κύπρου στο B+ από B- και το rating βιωσιμότητας στο b+ από b-,  ενώ για την Ελληνική, σε BB- από Β και bb- από b-, αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Κύπρου, η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου της τράπεζας, λόγω της ολοκλήρωσης του Helix 3, αλλά και της οργανικής μείωσης των ΜΕΔ.

Παράλληλα, η θετική προοπτική αντικατοπτρίζει τις βελτιωμένες προοπτικές για επαναλαμβανόμενα κέρδη για την τράπεζα λόγω υψηλότερων επιτοκίων και εξοικονόμησης κόστους από τη μείωση του εργατικού δυναμικού, καθώς και από μια σταθερή βάση καταθέσεων.

Αναφορικά με την Ελληνική, η αναβάθμιση αντανακλά επίσης τη βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου, μέσα από την ολοκλήρωση του "Project Startlight" με την πώληση ΜΕΔ. Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, αναμένεται στις αρχές του 2023 η Ελληνική Τράπεζα να έχει απαλλαγεί από το μεγαλύτερο μέρος των ΜΕΔ, και να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και την απόδοσή της. 

Επιπρόσθετα, η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την προσδοκία του οίκου αξιολόγησης  ότι η κερδοφορία και η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου της Ελληνικής θα ωφεληθούν από την αύξηση των επιτοκίων και από την πρόσφατη μείωση του εργατικού δυναμικού της τράπεζας.

Δειτε Επισης

Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών