Δ.Σ. ΕΚΤ: Με κύριο θέμα στην ατζέντα την «ποσοτική σύσφιξη»(video)

InBusinessNews  05/10/2022 20:31
Δ.Σ. ΕΚΤ: Με κύριο θέμα στην ατζέντα την «ποσοτική σύσφιξη»(video)

Δ.Σ. ΕΚΤ: Με κύριο θέμα στην ατζέντα την «ποσοτική σύσφιξη»(video)

InBusinessNews  05/10/2022 20:31

Συνεχίζεται την Πέμπτη στη Λεμεσό, η διήμερη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με κύριο θέμα στην ατζέντα να είναι η σμίκρυνση του ισολογισμού της ΕΚΤ ή η «ποσοτική σύσφιξη».

Η κάθοδος στην Κύπρο των 19 κεντρικών τραπεζιτών του Ευρωσυστήματος, αλλά και των μελών του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, έγινε μετά από πρόσκληση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Κωσταντίνου Ηροδότου.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η ανεπίσημη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ακολουθώντας την επίσημη συνεδρίαση μη νομισματικής πολιτικής, που έγινε την Τετάρτη.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 η ΕΚΤ ξεκίνησε τον κύκλο αύξησης των βασικών της επιτοκίων σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό ρεκόρ, που καταγράφεται στην Ευρωζώνη, αυξάνοντας τα βασικά της επιτόκια, για πρώτη φορά από την εισαγωγή του ευρώ, κατά 75 μονάδες βάσης.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο 10%, τον Σεπτέμβριο, ξεφεύγοντας κατά πολύ από τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2% μεσοπρόθεσμα.

Οι αιτίες του πληθωρισμού ρεκόρ, όπως έχει δηλώσει η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία που καθιστά τις τιμές της ενέργειας «πολύ υψηλότερες από οτιδήποτε έχουμε δει μέχρι τώρα», δημιουργώντας ελλείψεις, και δεύτερον είναι τα σημεία συμφόρησης στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Ο ισολογισμός της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά την διακατοχή ομολόγων, κυρίως κρατικών, πλησιάζει τα 5 τρισεκατομμύρια ευρώ.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας