«Ξοδεύοντας Έξυπνα» και «Οικονομικά για την Επιτυχία»

Οι απαιτήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα και οι κοινωνικές επιπτώσεις του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού καθιστούν απόλυτα αναγκαία την ανάληψη δράσεων.

Η έλλειψη δράσεων προληπτικού χαρακτήρα, που στοχεύουν στην προώθηση του οικονομικού εγγραμματισμού, στην ενημέρωση των καταναλωτών σε χρηματοοικονομικά θέματα και στην αποφυγή φαινομένων υπερχρέωσης, καθιστά απαραίτητες σχετικές παρεμβάσεις, με σκοπό την εξασφάλιση συνθηκών πραγματικής κοινωνικοοικονομικής ευημερίας.

Ο Οργανισμός Junior Achievement Κύπρου σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου έρχονται να ορίσουν μια βάση η οποία μπορεί να αποτελέσει τη δίοδο για την αποφυγή δυσμενών χρηματοοικονομικών επιπτώσεων ένεκα της άγνοιας βασικών αρχών οικονομικού εγγραμματισμού εκπαιδεύοντας σε πρώιμο στάδιο τους νέους και τις νέες μας, μέσω της εφαρμογής δυο προγραμμάτων: «Ξοδεύοντας Έξυπνα» και «Οικονομικά για την Επιτυχία». Τα προγράμματα είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και υλοποιούνται δωρεάν σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία Παγκύπρια.

Το πρόγραμμα «Ξοδεύοντας Έξυπνα» αποτελεί ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές/τριες Στ’ Δημοτικού και έχει στόχο να εξοικειώσει τους μαθητές/τριες με έννοιες σχετικές με την κοινωνία και την οικονομία, όπως η διαχείριση χρημάτων, η αποταμίευση, η δημιουργία επιχείρησης, η ηθική λήψη αποφάσεων στις οικονομικές συναλλαγές και το διεθνές εμπόριο.

Οι μαθητές/μαθήτριες έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν επιχειρηματικές δεξιότητες όπως η πρωτοβουλία, η αυτάρκεια, η ανάληψη ευθύνης, η δημιουργικότητα, η συνεργασία και να συζητήσουν, επίσης, για τα ενδιαφέροντά τους, συνδέοντάς τα με πιθανά μελλοντικά επαγγέλματα διαφόρων κατευθύνσεων. Παίζοντας τα παιχνίδια οι μαθητές/τριες καταλαβαίνουν το ρόλο του χρήματος στη ζωή μας και μαθαίνουν πώς κερδίζουν, δαπανούν, μοιράζονται και εξοικονομούν χρήματα. Το πρόγραμμα αποτελείται από 5 ενότητες, οι οποίες διδάσκονται σε τρεις ογδοντάλεπτες συναντήσεις . Οι εθελοντές/τριες που προέρχονται από τον Τραπεζικό και Επιχειρηματικό τομέα βοηθούν τους συμμετέχοντες/ουσες να κατανοήσουν απλές χρηματοοικονομικές έννοιες καθώς και πώς μπορούν να αναπτύξουν και να διαχειριστούν μία επιχείρηση.

Το πρόγραμμα «Οικονομικά για την Επιτυχία», το οποίο διδάσκεται σε μαθητές του Γυμνασίου, παρέχει στους/στις μαθητές/τριες πρακτικές πληροφορίες σχετικά με την προσωπική χρηματοδότηση και τη σημασία του προσδιορισμού των στόχων εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας με βάση τις δεξιότητες, τα ενδιαφέροντα και τις αξίες τους. Μετά τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, οι μαθητές/τριες θα μπορούν να διερευνήσουν τις δεξιότητες, τα ενδιαφέροντά τους, τις αξίες τους , τον κόσμο της εργασίας, τη σταδιοδρομία και τις αποφάσεις ζωής, καθώς και να αναπτύξουν τις γνώσεις τους για προσωπική χρηματοδότηση, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους. Το πρόγραμμα «Οικονομικά για την Επιτυχία» περιλαμβάνει έξι ενότητες διάρκειας 45 λεπτών η καθεμιά και η εφαρμογή του γίνεται σε μία μονοήμερη συνάντηση. Οι ενότητες παρουσιάζονται στην τάξη από έναν/μία εθελοντή/τρια–στέλεχος τράπεζας ή επιχείρησης με την υποστήριξη του/της εκπαιδευτικού.

Σχολιάζοντας την επιτυχή υλοποίηση των προγραμμάτων, ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών, κ. Μιχάλης Καμμάς αναφέρει: «Είναι χαρά να συνεργαζόμαστε για ακόμη μια φορά με τον οργανισμό JA Cyprus, ο οποίος με συνέπεια και επαγγελματισμό συντονίζει εκπαιδευτικά προγράμματα χρηματοοικονομικής φύσης. Η αξία των κοινών μας δράσεων γίνεται ακόμη σημαντικότερη διότι τα προγράμματα «Ξοδεύοντας Έξυπνα» και «Οικονομικά για την Επιτυχία» αφορούν στο αύριο της κοινωνίας μας, δηλαδή στα παιδιά των σχολείων μας. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέπουμε ότι τα δύο προγράμματα για τα οποία συνεργαζόμαστε έχουν καταστεί σημαντικοί θεσμοί στα δημόσια Δημοτικά και Γυμνάσια του τόπου μας».

Οι απαιτήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα και οι κοινωνικές επιπτώσεις του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού καθιστούν απόλυτα αναγκαία την ανάληψη τέτοιων δράσεων, τα οποία προωθούν τη χρηματοοικονομική παιδεία με αξιοποιήσιμα αποτελέσματα για την εκπαίδευση των αυριανών καταναλωτών. Απώτερος σκοπός είναι η άμβλυνση του χρηματοπιστωτικού περιορισμού και η επιμόρφωση του συνόλου των μελλοντικών πολιτών για τη λήψη κατάλληλων χρηματοοικονομικών αποφάσεων, υπολογίζοντας το κόστος και το όφελος των εναλλακτικών επιλογών και έχοντας επίγνωση των συνεπειών τους.

Ο Οργανισμός Junior Achievement Κύπρου είναι μέλος του παγκόσμιου Μη-Κερδοσκοπικού Οργανισμού JA Worldwide και ειδικεύεται σε θέματα εκπαίδευσης για την επιχειρηματικότητα, τον οικονομικό εγγραμματισμό και την αγορά εργασίας.  Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα www.jacyprus.org

Ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου ξεκίνησε τη συνεργασία του με το JA Cyprus to 2016, έχοντας θέσει ισχυρά θεμέλια για μεγαλύτερη κάλυψη και διεύρυνση των παρεχόμενων προγραμμάτων, πάντοτε με τη σταθερή και ουσιαστική στήριξη του Υπουργείου Παιδείας.

Εάν δραστηριοποιείστε στον τομέα των τραπεζών ή στις επιχειρήσεις, γίνετε κι εσείς Μέντορας των Προγραμμάτων επικοινωνώντας με τον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου στα τηλέφωνα 22364603 (κα Μαρία Ιωάννου) και 22364611 (κα Βάσω Μιχαηλίδου) ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@acb.com.cy

Δειτε Επισης

Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος