Oliver Gatzke: Σε καλό δρόμο για μείωση προσωπικού στην Ελληνική

Τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει κατάληξη στο... σήριαλ ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης στην Ελληνική Τράπεζα και επίλυσης των εργασιακών ζητημάτων, καθώς, όπως ανέφερε ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του ομίλου Oliver Gatzke μιλώντας ενώπιον της 48ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένει να ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τη συντεχνία. «Έχουμε επανελειλημμένα τονίσει την πρόθεση και αφοσίωσή μας στο να συζητήσουμε μαζί με τις συντεχνίες όλα τα ανοικτά εργασιακά θέματα με στόχο την εξεύρεση συμβιβασμού σε πνεύμα συνδιαλλαγής, προς όφελος της τράπεζας, όλων των εργαζομένων και όλων των μετόχων», είπε.

Όπως υπέδειξε, παρά τις δυσκολίες σε αυτή τη προσπάθεια, οι συνομιλίες βρίσκονται σε καλό δρόμο. «Είμαι αισιόδοξος ότι τις επόμενες εβδομάδες θα καταλήξουμε στην επαναφορά των μισθών των συναδέλφων του πρώην ΣΠΙ και σε ένα σχέδιο εξόδου, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων, κατά περίπου άλλα 500 άτομα», ανέφερε.

Ταυτόχρονα, τόνισε πως κοινός στόχος είναι η προστασία του οργανισμού και ότι θα εργαστούν όλοι προς το συμφέρον όλων των μερών. 

Την ίδια ώρα ο Oliver Gatzke εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελληνική Τράπεζα θα συνεχίσει να στηρίζει την ανάπτυξη της οικονομίας με στοχευμένο, υγιή δανεισμό, δημιουργώντας βαθύτερες και ουσιαστικότερες σχέσεις με τους πελάτες της και συνεχίζοντας την εφαρμογή του σχεδίου μετασχηματισμού της.

Σημειώνοντας ότι σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, η Ελληνική Τράπεζα στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και στήριξε τους βιώσιμους πελάτες της, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, παρέχοντας περισσότερα από 900 εκατ. σε νέα δάνεια το 2021, ο κ. Gatzke τόνισε πως τους τελευταίους 15 μήνες, από την  επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του, δημιουργήθηκε μια νέα πιο λιτή δομή διαχείρισης του οργανισμού με στόχο να αναδιαμορφωθεί η Τράπεζα, ενισχύοντας την αξία των μετόχων.

Όπως υπέδειξε ο Oliver Gatzke, η όλη προσπάθεια περιστρέφεται γύρω από τέσσερις βασικούς πυλώνες, και συγκεκριμένα:

1. Εστιασμένη ανάπτυξη, ενισχύοντας τη δέσμευση των πελατών, βελτιώνοντας την προώθηση των προϊόντων και δίνοντας έμφαση σε πρωτοβουλίες ESG.

2. Εξορθολογισμός του κόστους με τον εκσυγχρονισμό των εργασιών, την εξυγίανση του δικτύου καταστημάτων και τη μείωση του αριθμού εργαζομένων.

3. Απομόχλευση ΜΕX με οργανικές και μη οργανικές λύσεις, καθώς και εστίαση στις καθυστερήσεις.

4. Βελτιστοποίηση κεφαλαίων και χρηματοδότησης.

«Είμαι αισιόδοξος ότι η Τράπεζα θα συνεχίσει να στηρίζει την ανάπτυξη της οικονομίας με στοχευμένο, υγιή δανεισμό, δημιουργώντας βαθύτερες και ουσιαστικότερες σχέσεις με τους πελάτες μας και συνεχίζοντας την εφαρμογή του σχεδίου μετασχηματισμού μας, για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, μείωση του κόστος και ενίσχυση της εμπειρίας του πελάτη», υπογράμμισε ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του ομίλου.

Με τη σειρά του, και αναφερόμενος σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την τράπεζα, ο Ανώτατος Οικονομικός Διευθυντής Αντώνης Ρουβάς σημείωσε ότι οι προσπάθειες εξυγίανσης του ισολογισμού είναι συνεχείς και στις 22 Απριλίου συμφωνήθηκε η πώληση χαρτοφυλακίου ΜΕΧ και της APS Debt Servicing Cyprus.

«Η συναλλαγή, γνωστή ως Project Starlight, μείωσε σημαντικά τον δείκτη ΜΕΧ, περίπου στο 3,6% (pro-forma), από τα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ ομόλογων τραπεζών», επισήμανε.

Δειτε Επισης

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας