Άγνωστες πτυχές της ιστορίας της NAGA από τους CEOs της εταιρείας

Πέρασε πολλές δυσκολίες μέχρι η NAGA να καταλήξει στο «λιμάνι» της στην Κύπρο, και τώρα οι δύο CEO, μπορούν να οραματίζονται το μέλλον, όχι μόνο της εταιρείας, αλλά και του τομέα του fintech. 

Ο Benjamin Bilski, ιδρυτής και CEO, και ο Μιχάλης Μυλωνάς, συνιδρυτής και CEO της NAGA, σε συνέντευξή τους στην ειδική έκδοση «Cyprus Journal of Wealth Management», θυμούνται τις εσωτερικές προκλήσεις που έπρεπε να ξεπεράσουν για να φθάσουν σήμερα να είναι από τις κορυφαίες ηγετικές πλατφόρμες trading και τονίζουν πως η εμμονή με την νίκη σε συνδυασμό με το να βρίσκουν τους σωστούς συνεργάτες, οδήγησαν εν τέλει στην επιτυχία.

Διαβάστε ακόμη: 

Η NAGA ιδρύθηκε το 2015 με όραμα να δημιουργήσει την πιο ισχυρή εφαρμογή στον κόσμο για χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Είναι μια παγκόσμια κοινότητα με περισσότερους από ένα εκατομμύριο εγγεγραμμένους χρήστες που μοιράζονται τις επενδύσεις τους, αντιγράφουν τις στρατηγικές τους και διεκπεραιώνουν εκατομμύρια συναλλαγές στην ηλεκτρονική της πλατφόρμα. Aν και έχει την έδρα της στο Αμβούργο και είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, έχει ως επιχειρησιακή της βάση την Λεμεσό.

Για τον Bilski, όλα πάντα αφορούσαν την επόμενη νίκη. Στην εφηβεία του, είχε διαπρέψει στον αθλητισμό και συγκεκριμένα στην κολύμβηση, όπου το 2009 στα 21 του χρόνια κέρδισε το Γερμανικό πρωτάθλημα και το χάλκινο μετάλλιο στα World Games. Τα οικονομικά προβλήματα που είχε, τον οδήγησαν στο να πουλάει εξοπλισμό ψαρέματος στο διαδίκτυο, προϊόντα που γνώριζε αρκετά καλά, αφού η οικογένεια του κατάγεται από την Πολωνία και είναι γνώστες του ψαρέματος.

Σε ηλικία 23 ετών, πούλησε το eshop και έβγαλε το πρώτο του εκατομμύριο, ενώ σπούδαζε παράλληλα business administration. Ωστόσο, όπως δηλώνει ο ίδιος, δεν σταμάτησε εκεί, καθώς έψαχνε την επόμενη νίκη. Μετά από κάποιες ιδέες που δεν πέτυχαν ιδιαίτερα, ήρθε σε επαφή με το fintech, σκηνικό όπου θέλησε να παντρέψει τα κοινωνικά δίκτυα με την χρηματοοικονομία.

Ο Μιχάλης Μυλωνάς ξεκίνησε κι αυτός από την εφηβεία πειραματιζόμενος μαζί με φίλους, με την μουσική, όταν το 1995 είχαν δημιουργήσει το δικό τους ραδιοφωνικό σταθμό. «Δεν είχαμε ιδέα του τι σημαίνει μουσική. Αλλά είχα πει στον εαυτό μου: Αυτό είναι ένα βουνό που πρέπει να κατακτήσω». Απ' εκεί υπήρξε Dj στο διάσημο club Versus στη Λευκωσία, και αργότερα ίδρυσε το δικό του δικηγορικό γραφείο.

Τα πρώτα χρόνια

Το 2015, ο Bilski εξετάζοντας τα ρυθμιστικά πλαίσια στην Ευρώπη, και με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου να έχει πολύ καλή φήμη, ήρθε σε επαφή με τον Μυλωνά, όπου ο δεύτερος θυμάται πως «σκέφτηκα ότι έβλεπα τον εαυτό μου στα νιάτα του, στον Bilski. Κάποιος δηλαδή που θα ήταν πρόθυμος να κάνει μεγάλα άλματα».

Αμέσως στήθηκε μια μικρή ομάδα στην Κύπρο, ενώ ο Bilski από τη Γερμανία προωθούσε την εταιρεία. Οι δύο σημειώνουν ότι υπήρχε αρκετή δυσπιστία στο χώρο των brokers στην Κύπρο για νέες εταιρείες. «Είχα συναντηθεί με 14-15 χρηματιστές και τους έλεγα ''θα αυξηθούν τα έσοδα και οι πωλήσεις σας'' και μου απαντούσαν πως είναι χαζομάρες αυτά».

Κάποιες διαφορές, τα πρώτα χρόνια, είχαν δημιουργήσει προβλήματα στην εταιρεία. Ο Bilski ήθελε να μπουν σωστά οι βάσεις, ενώ ο προηγούμενος συνιδρυτής «πουλούσε» ήδη την εταιρεία σαν ιδέα των 10 δισ. δολαρίων. Αυτό έφερε μέσα προσωπικό και δημιούργησε μία συγκεκριμένη κουλτούρα που έδινε περισσότερη βάση στην εμφάνιση της εταιρείας και όχι στην ουσία της. «Καθόμουν πάντα στο γραφείο μου. Δεν μιλούσα με κανέναν, έκανα τη δουλειά μου σε βασικό επίπεδο και στις δομές. Και τότε βρέθηκα σε μία ταραχή μαζί με τον συνιδρυτή. Είπα δεν πάει άλλο», σχολιάζει ο Bilski.

Αλλαγή στρατηγικής

Έτσι το 2019, όταν η NAGA βρέθηκε στα πρόθυρα κατάρρευσης, ο Bilski έφυγε από τη Γερμανία και ήρθε στην Κύπρο με σκοπό να αναλάβει τα ηνία. «Χωρίς τον Ben στην Κύπρο, τίποτα από όλα αυτά δεν θα γίνονταν», σχολίασε ο Μυλωνάς.

Μαζί ταξίδεψαν στην Σαγκάη όπου βρισκόταν ο μεγαλύτερος μέτοχος και τον έπεισαν να τους στηρίξει. Παράλληλα, έπρεπε να αποκτήσουν περισσότερη συμμετοχή, οπότε έκαναν πρόταση στους υπόλοιπους μικρούς μετόχους να τους πουλήσουν τις μετοχές τους, αλλιώς θα αποχωρούσαν από την εταιρεία.

«Ήταν πολύ δύσκολο, από ψυχολογικής απόψεως και άγχους. Με τον Ben αναλαμβάναμε μεγάλη ευθύνη για να τρέξουμε μία εταιρεία που ουσιαστικά βρισκόταν κάτω», σχολιάζει ο Μιχάλης Μυλωνάς. «Για εμένα ήταν τα πάντα», τονίζει ο Bilski.

Η κίνηση να έρθουν στην Κύπρο, ήταν απολύτως λογική, καθώς το περιβάλλον με τον ήλιο και τη θάλασσα, αλλά και το σκεπτικό που υπάρχει, ήταν ιδανικά για να γίνει η εταιρεία μεγάλη.

Η πανδημία έφερε πολλούς νέο-επενδυτές που ήθελαν να ανακτήσουν όσα έχασαν και η NAGA βρέθηκε στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή.

Το μέλλον

Το 2021, η NAGA συγκέντρωσε κεφάλαια 100 εκατομμυρίων δολαρίων από Star Investors, προσέλαβε 150 άτομα-τα περισσότερα από αυτά από την Κύπρο- και με αριθμό ρεκόρ περίπου 250.000 πελατών, πραγματοποίησε συναλλαγές πάνω από το ένα τέταρτο του τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε όγκο. Η εταιρεία, η οποία όπως έχει προαναφερθεί είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, είχε μία από τις καλύτερες επιδόσεις στη τιμή της μετοχής της στη Γερμανία.

Ως αποτέλεσμα, η αποτίμηση της NAGA με επιχειρησιακή της βάση την Λεμεσό,  εκτινάχθηκε από 180 εκατομμύρια δολάρια σε 465 εκατομμύρια δολάρια. Οι συναλλαγές «αντιγραφής» (copy trading), όπου ερασιτέχνες μπορούν να αντιγράφουν τις συναλλαγές έμπειρων εμπόρων, έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην αλλαγή της μοίρας της NAGA. Την ίδια χρονιά, η NAGA πλήρωσε περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια σε μπόνους αντιγραφής. Πήραν σωστά τα θεμελιώδη και έτσι, προχώρησαν στο επόμενο... βουνό.

«Χωρίς να είμαι ασεβής προς τον κλάδο, αλλά αποτυγχάνω να δω ένα όραμα. Κατά κάποιο τρόπο όλοι κάνουν τα ίδια πράγματα. Είναι παλιά τραπεζική», λέει ο Bilski. Μεταξύ των πολλών προϊόντων που παρουσιάστηκαν πέρυσι ήταν το NAGA Pay, μια λύση πληρωμών που συνδυάζει έναν λογαριασμό IBAN, μια χρεωστική κάρτα, έναν λογαριασμό μεσίτη και ένα πορτοφόλι κρυπτογράφησης (crypto wallet).

Η NAGA θέλει να φέρει την ιδέα του one-stop shop που γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία με τη Big Tech. Το όραμα του Bilski είναι να μπορεί ο κόσμος να μπει σε αυτό το νέο κόσμο, και όπως κάνει τα ψώνια του, με την ίδια ευκολία να λαμβάνει ένα NFT ή να μεταφέρει τα κεφάλαια του σε ψηφιακά κεφάλαια.

«Είναι κάτι με το οποίο μπορούν να συσχετιστούν, γιατί δεν κάθονται απλώς μπροστά σε ένα γράφημα. Εκπροσωπούμε ήδη την αλλαγή. Το να δουλεύεις τώρα στη NAGA είναι κάτι, τουλάχιστον στην Κύπρο. Μας βλέπουν ως εφαλτήριο, ως τη σωστή εταιρεία στον σωστό τομέα», λέγει ο Bilski.

Σε ερώτηση προς τους δύο για το πώς νιώθουν που κέρδισαν αυτό το τεράστιο στοίχημα και τώρα αποκομίζουν τα οφέλη, ο Bilski απαντά με τον πιο γερμανικό τρόπο. «Είναι καλά. Αλλά, δεν τελειώσει». Ενώ ο Μιχάλης Μυλωνάς προσθετεί πως «δεν έχουμε αποκομίσει ακριβώς όλα τα οφέλη. Έχουμε αποδείξει ότι η εταιρεία έχει μέλλον. Το ταξίδι είναι μακρύ και δύσκολο».

Δειτε Επισης

Οι επενδύσεις που σχεδιάζουν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έως το 2026 και η θέση της Κύπρου
Eurobank Hub: Εκεί που κτυπά η καρδιά της τράπεζας και κτίζεται η τεχνολογική ανάπτυξη του ομίλου (pics)
Επικύρωσε απόφαση ακύρωσης διοικητικών προστίμων στην Τράπεζα Κύπρου από την ΕΚΚ το Ανώτατο
ΕΚΚ: Δράσεις προώθησης του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Χρήματος
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να είναι σε θέση να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο»
Η Κεντρική Τράπεζα συντονίζει το Global Money Week 2024 στην Κύπρο
Στο τελικό του UEFA Champions League με κάρτες Mastercard® της Ελληνικής Τράπεζας
Το…πράσινο στρατηγείο της Eurobank στην καρδιά της Αθήνας-Ένα έργο υψηλού συμβολισμού (pics)
Tρ. Κύπρου: Αύξηση χαρτοφυλακίου με την ολοκλήρωση μεταφοράς εξυπηρετούμενων δανείων
ΚΕΔΙΠΕΣ: Εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους €58,4 εκατ. στην Τρ. Κύπρου-Ολοκληρώθηκε η πώληση του χαρτοφυλακίου