Ελληνική: Λίγα τα δάνεια και οι καταθέσεις από Ρώσους και Ουκρανούς

Περιορισμένος είναι ο αντίκτυπος που η Ελληνική Τράπεζα αναμένει από την άμεση έκθεσή της στη ρωσική και ουκρανική αγορά, ενώ οποιαδήποτε έμμεση επίπτωση, όπως σημειώνει, θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης και τον αντίκτυπό της στην κυπριακή οικονομία, που παραμένει αβέβαιος στο παρόν στάδιο.

Σε ανακοίνωσή της στο ΧΑΚ, η Ελληνική Τράπεζα διαβεβαιώνει πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για το μετριασμό των επιπτώσεων στις δραστηριότητές της και τη χρηματοοικονομική της απόδοση. Επιπλέον, όπως επισημαίνει, όταν υπάρξει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τις επιπτώσεις στη χρηματοοικονομική της απόδοση, η Τράπεζα θα προχωρήσει σε περαιτέρω ενημέρωση εάν και εφόσον χρειαστεί.

Διαβάστε ακόμη:

Χ. Βασιλείου: Πρόσκαιρη συρρίκνωση των επαγγελματικών υπηρεσιών

Φέραμε προϊόντα αξίας €107 εκατ. από Ρωσία και Ουκρανία το 2021

Fluid: Οι αρχιτέκτονες πίσω από το πρώτο Radisson Beach Resort

Το γνωστό εμπορικό κτήριο στον παραλιακό της Λεμεσού που πωλείται

Νέο πολυώροφο κτήριο δίπλα από το ξενοδοχείο Crowne Plaza

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ελληνικής Τράπεζας:

• Η Τράπεζα δεν έχει τραπεζικές δραστηριότητες στη Ρωσία ούτε στην Ουκρανία, πέραν από δύο γραφεία αντιπροσωπείας στη Ρωσία και ένα γραφείο αντιπροσωπείας στην Ουκρανία. Τα γραφεία αυτά δεν είναι αδειοδοτημένα να παρέχουν οποιεσδήποτε τραπεζικές υπηρεσίες και ο μοναδικός τους ρόλος είναι η διοικητική υποστήριξη.

• Η Τράπεζα έχει μηδενική έκθεση σε κρατικά Ρωσικά ομόλογα και σε Ρωσικές τράπεζες που υπόκεινται σε κυρώσεις.

• Τα υπόλοιπα με θυγατρικές Ευρωπαϊκών τραπεζών στη Ρωσία ανέρχονται σε περίπου €20 εκατ., όλα με λήξη λιγότερης της μίας εβδομάδας.

• Τα δάνεια σε άτομα από Ρωσία ή Ουκρανία ή σε εταιρείες που ανήκουν σε Ρώσους και Ουκρανούς μέσω των Κέντρων Διεθνών Επιχειρήσεων της Τράπεζας στην Κύπρο ανέρχονται σε περίπου €35 εκατ. καθαρής λογιστικής αξίας. Η μεγάλη πλειοψηφία των δανείων αυτών είναι εξασφαλισμένη με περιουσιακά στοιχεία στην Κύπρο, με την πηγή αποπληρωμής να προέρχεται από την Κύπρο.

• Οι καταθέσεις που σχετίζονται με Ρώσους και Ουκρανούς πελάτες αποτελούν περίπου το 8% του συνόλου των καταθέσεων πελατών της Τράπεζας, η οποία έκθεση δεν είναι σημαντική σε σύγκριση με την ισχυρή ρευστότητα της Τράπεζας, με το Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας να ανέρχεται σε 499% (σε σύγκριση με τον ελάχιστο απαιτούμενο δείκτη που ανέρχεται σε 100%) το Δεκέμβριο του 2021.

• Σε σχέση με την έμμεση έκθεσή της, η Τράπεζα αναγνωρίζει τις πιθανές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία κυρίως λόγω των δεσμών του τομέα των υπηρεσιών διεθνών επιχειρήσεων, του τουρισμού και της αγοράς ακινήτων με τη Ρωσία και την Ουκρανία, καθώς και τις πιθανές πληθωριστικές πιέσεις λόγω ψηλότερων τιμών στην ενέργεια, τις πρώτες ύλες και τα τρόφιμα.

Οποιαδήποτε τέτοια επίπτωση θα μπορούσε να επηρεάσει τη χρηματοοικονομική απόδοση της Τράπεζας μέσω πιθανών χαμηλότερων εσόδων ανάλογα με τυχόν επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και πιθανές ψηλότερες επιβαρύνσεις απομείωσης ως αποτέλεσμα πιθανών δυσκολιών που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι εγχώριοι δανειολήπτες στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους.

• Η Τράπεζα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα και κατάλληλα μέτρα για τη διαχείριση όλων των σχετικών κινδύνων και τη συμμόρφωσή της με τις ισχύουσες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία. Η παρακολούθηση των πελατών έχει εντατικοποιηθεί, ενώ οι συναλλαγές παρακολουθούνται αυστηρά και ελέγχονται ανάλογα.

Συμπερασματικά, η Τράπεζα αναμένει περιορισμένο αντίκτυπο από την άμεση έκθεσή της, ενώ οποιαδήποτε έμμεση επίπτωση θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης και τον αντίκτυπό της στην κυπριακή οικονομία, που παραμένει αβέβαιος στο παρόν στάδιο.

Η Τράπεζα θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για το μετριασμό των επιπτώσεων στις δραστηριότητές της και τη χρηματοοικονομική της απόδοση. Επιπλέον, όταν υπάρξει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τις επιπτώσεις στη χρηματοοικονομική της απόδοση, η Τράπεζα θα προχωρήσει σε περαιτέρω ενημέρωση εάν και εφόσον χρειαστεί.

Δειτε Επισης

Μοναδικές οικιστικές επιλογές σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
«Ανάβει» το παράνομο εμπόριο αντί να σβήνει το τσιγάρο η υψηλή φορολογία(έρευνα)
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Ξεκίνησε το «e-κοφίνι»-Πού μπορείτε να το βρείτε και πώς να το αξιοποιήσετε
Της τελευταίας στιγμής για τα πασχαλινά τους ψώνια οι Κύπριοι-Πότε η κορύφωση της κίνησης στις υπεραγορές
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων