Χ. Αγκαστινιώτης: Ώρα οι τράπεζες να μειώσουν το εργατικό κόστος

Σε μείωση του κόστους τους, με έμφαση στην ουσιαστική μείωση του εργατικού κόστους, κάλεσε τον τραπεζικό τομέα της Κύπρου ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, εξηγώντας ότι είναι ώρα οι διευθύνσεις των τραπεζών να πάψουν να είναι υποτελείς στον συνδικαλισμό.

Σε σχόλιό του για τις αυξήσεις στις χρεώσεις, στις οποίες προχώρησαν οι τράπεζες, επεσήμανε ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας φαίνεται να πάσχει, καθώς αφενός μειώνονται τα εισοδήματα λόγω των επιτοκίων, ενώ αφετέρου τα κόστη παραμένουν υψηλά λόγω των απολαβών ΑΤΑ, bonus και άλλων ωφελημάτων που εξακολουθούν να λαμβάνουν οι υπεράριθμοι τραπεζικοί υπάλληλοι.

«Οι τράπεζες θα πρέπει να εξεύρουν τους τρόπους να μειώσουν τα εργασιακά τους κόστη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ένας τραπεζικός τομέας, όπως της Κύπρου, δεν δικαιολογεί 9,500 τραπεζικούς υπαλλήλους, ένας αριθμός που θα έπρεπε να μειωθεί περίπου στα μισά», σημείωσε σχετικά ο κ. Αγκαστινιώτης.

Διαβάστε ακόμα:

Θα ψάξει το θέμα των χρεώσεων η Κεντρική

Χαρακτήρισε επίσης πραγματικά λυπηρό το ότι «ένας εξαίρετος τραπεζίτης, όπως ο Ιωαννης Μάτσης, όταν είχε το θάρρος να τολμήσει εξορθολογισμό του εργατικού κόστους της τράπεζας που διοικούσε με σκοπό την υγιή μετάβαση στη ψηφιοποίηση, αυτός καρατομήθηκε εν μία νυκτί».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην τεράστια έλλειψη προσωπικού σε άλλους τομείς, όπως οι εταιρείες τεχνολογίας, τονίζοντας την ανάγκη επανεκπαίδευσης του προσωπικού και διοχέτευσης εργαζομένων σε άλλους κλάδους.

Καλώντας τις τράπεζες να σταματήσουν να είναι υποτελείς στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι οι τράπεζες διοικούνται από συντεχνίες, οι οποίες συμμετέχουν στα εκάστοτε Διοικητικά Συμβούλια, λαμβάνοντας μέρος στις αποφάσεις.

«Δεν γίνεται να επικαλούνται την ψηφιακή μετάβαση με τον υφιστάμενο αριθμό προσωπικού, καθώς θα καταντήσουμε να έχουμε ψηφιακή γραφειοκρατία», υπογράμμισε ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, σημειώνοντας ότι απαιτούνται σοβαρές και γενναίες αποφάσεις για την επιβίωση του τραπεζικού τομέα.

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου