Buckhard Eckes: Οι τράπεζες πρέπει να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους

Αρκετές είναι οι προκλήσεις και οι νέες τάσεις που έχουν προκύψει στον τραπεζικό τομέα, και οι τράπεζες καλούνται να προσαρμόσουν τις στρατηγικές, ανέφερε ο Buckhard Eckes PwC, Partner, Banking and Capital Markets Leader EMEA (Europe, Middle East & Africa), PwC Germany.

Mιλώντας στο πλαίσιο του 9th Banking Forum & FinTech Expo, ο κ. Eckes αναφέρθηκε στις κύριες προκλήσεις και τις τάσεις που έχουν ενώπιον τους οι τράπεζες.

Αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα που έχουν προκύψει από την πανδημία στο τραπεζικό σύστημα, όπως για παράδειγμα η έλλειψη πόρων. Όπως είπε οι τράπεζες αντιμετωπίζουν ένα δημογραφικό πρόβλημα, καθώς οι μεγαλύτερες ηλικίες δυσκολεύονται να προσαρμοστούν με τα ψηφιακά εργαλεία.

Από την άλλη υπάρχει έντονη αλλαγή στην συμπεριφορά των καταναλωτών, κυρίως στις ανάγκες τους, ενώ έχει αλλάξει και η ηθική.

Τόνισε ακόμη ότι οι τράπεζες οι τράπεζες θα πρέπει να αναθεωρήσουν το μοντέλο τους, με γνώμονα τη βιωσιμότητα για να μείνουν κερδοφόρες.

Μερικές από τις τάσεις που παρατηρεί είναι οι εξελισσόμενες απαιτήσεις και συμπεριφορές των καταναλωτών για πιο πολύπλοκά μοντέλα, digitalization των τραπεζικών εργαλείων και τις τεχνολογίες και την καινοτομία να συνεχίζουν να αλλάζουν τον τραπεζικό τομέα.

Βλέπει επίσης επέκταση των δραστηριοτήτων των τραπεζών μέσα από συνεργασίες με τεχνολογικές εταιρείες, όμως αυτό θα πρέπει να γίνεται με βάση των δυνατοτήτων των τραπεζών. Τέλος, τόνισε την εφαρμογή νέων ψηφιακών προγραμμάτων.

«Οι τράπεζες θα πρέπει να δημιουργήσουν νέες στρατηγικές για να παραμείνουν βιώσιμες» σχολίασε μεταξύ άλλων, και πρόσθεσε ότι «οι τράπεζες θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι καταναλωτές και να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις».

Τόνισε ότι ο τομέας του data Analytics είναι από τα κύρια σημεία που πρέπει να προσέξουν οι τράπεζες. Ανέφερε ότι θα πρέπει να δουν πως μπορεί να αφαιρεθεί η πολυπλοκότητα και να αυξήσουν την κερδοφορία από τα επιχειρησιακά τους μοντέλα.

 

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου