Τράπεζα Κύπρου: Επόμενος στόχος η μείωση των ΜΕΔ σε 5%

«Ο επόμενος στόχος, που είναι η μείωση των ΜΕΔ σε 5%, θα επιτευχθεί ως επί το πλείστον μέσω οργανικών μειώσεων/αναδιαρθρώσεων», σχολιάζει υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου, υπό το πρίσμα της αναβάθμισης της προοπτικής της Τράπεζας Κύπρου από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s. Το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος, επισημαίνει περαιτέρω πως «εξάλλου, η οργανική μείωση των ΜΕΔ από το 2014 μέχρι και σήμερα αντιστοιχεί στο 67% (2/3)».

 

Ο αμερικανικός οίκος S&P αναθεώρησε την προοπτική της Τράπεζας Κύπρου από σταθερή σε θετική, διατηρώντας την μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση στο ‘B+/B’. Πρόκειται για μια ακόμη πράξη αναγνώρισης, μετά την εκπλήρωση του στόχου για μονοψήφιο ποσοστό ΜΕΔ (8,6%) και την ανακοίνωση των Moody’s ότι η Τράπεζα Κύπρου βρίσκεται στην καλύτερη θέση εντός της ομάδας των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών, οι οποίες είχαν το υψηλότερο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε εδώ: Σε τροχιά αναβάθμισης από Standard and Poor’s η Τράπεζα Κύπρου

Σύμφωνα με τον S&P η αναθεώρηση της προοπτικής αντανακλά το γεγονός ότι το προφίλ ρίσκου της Τράπεζας Κύπρου θα βελτιωθεί σημαντικά, μετά και την τελευταία πώληση ΜΕΔ που οδηγεί το ποσοστό γύρω στο 9%. Συγκεκριμένα ο οίκος αναφέρει:

«Αναμένουμε ότι ο δείκτης ΜΕΔ της τράπεζας θα βρίσκεται γύρω στο 9% μετά την συναλλαγή, σημαντικά κάτω από το 25% που ήταν στο τέλος του 2020, καταδεικνύοντας ότι πλησιάζει στην ολοκλήρωση της εξυγίανσης του ισολογισμού της από την προηγούμενη χρηματοπιστωτική κρίση».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, ο οίκος σημειώνει πως η Τράπεζα Κύπρου θα βρίσκεται σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει δυνητικές αυξήσεις ΜΕΔ λόγω της πανδημίας του Covid-19. Όσον αφορά στο θέμα της αξιολόγησης, ο S&P αναφέρει πως η Τράπεζα θα μπορούσε να αναβαθμιστεί τους επόμενους 12 μήνες εάν διατηρήσει την βελτίωση στο προφίλ κινδύνου. Προσθέτει, παράλληλα, πως μια αναβάθμιση είναι επίσης εφικτή αν υπάρξει βελτίωση της υποκείμενης κερδοφορίας.

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά