Σφίγγουν τα κριτήρια για δάνεια σε στελέχη και μεγαλομετόχους τραπεζών

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε τον «Περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμο του 2020», με 29 ψήφους υπέρ και 16 εναντίον, με στόχο τον αυστηρότερο έλεγχο παραχώρησης δανείων σε διευθυντικά στελέχη και μεγαλομετόχους τραπεζών.

Ειδικότερα, με τις ρυθμίσεις προβλέπεται μεταξύ άλλων διαγραφή όρων και ορισμών που σχετίζονται με τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, καθότι αυτή έπαψε να λειτουργεί ως κεντρικός φορέας.

Επίσης προβλέπεται προσθήκη νέων όρων και ορισμών που αφορούν την εσωτερική διακυβέρνηση   πιστωτικών ιδρυμάτων, για σκοπούς συμμόρφωσης με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών.

Προβλέπεται εξάλλου παροχή δυνατότητας στην Κεντρική Τράπεζα για έκδοση οδηγιών προς τα αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα για σκοπούς περιορισμού της παροχής πιστωτικών διευκολύνσεων προς τα μέλη του διοικητικού οργάνου τους, με στόχο τη διασφάλιση της καταλληλότητάς τους και ειδικότερα για την αποφυγή του κινδύνου σύγκρουσης συμφερόντων, καθώς και τους μετόχους που έχουν ειδική συμμετοχή, με σκοπό τη διασφάλιση της ορθής εσωτερικής διακυβέρνησης του αδειοδοτημένου πιστωτικού ιδρύματος και την αποφυγή του κινδύνου σύγκρουσης συμφερόντων όσον αφορά στις αποφάσεις του διοικητικού οργάνου.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου επεσήμανε την ανάγκη αυστηρών και ξεκάθαρων περιορισμών κατά της αυθαιρεσίας στα τραπεζικά ιδρύματα που οδηγεί σε παχυλούς μισθούς και μεγάλα μπόνους.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο που εδράζεται σε καινούρια ευρωπαϊκή οδηγία έρχεται να προσθέσει νέους όρους και περιορισμούς που αφορούν τη διοίκηση των πιστωτικών ιδρυμάτων και περιορισμούς στις πιστωτικές διευκολύνσεις σε διευθυντικά  στελέχη και μετόχους.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους ανέφερε ότι αν κάτι είχε πάει στραβά στην Κύπρο είναι γιατί αυτοί οι κανονισμοί δεν ενσωματώθηκαν νωρίτερα και είχαμε όλα αυτά τα παρατράγουδα με δάνεια μεγαλομετόχων και διευθυντικών στελεχών.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού έκανε λόγο για ασυνέπεια λόγων και έργων του ΕΛΑΜ "που υπερψήφισε το ξεπούλημα του Συνεργατισμού μαζί με τον ΔΗΣΥ".

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλά, είπε ότι αυτά που προβλέπονται στον νόμο είναι σημαντικά και πολύ σωστά.  

Ο Πρόεδρος το ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου παρέπεμψε το ΑΚΕΛ στο πόρισμα για τον Συνεργατισμό που περιγράφει και ονομάζει ποια κόμματα εμπλέκονται στην καταστροφή και το κλείσιμό του.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου