Τροχιά ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας καταγράφει ο δείκτης ΣΠΟΔ

InBusinessNews  28/09/2021 08:29
Τροχιά ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας καταγράφει ο δείκτης ΣΠΟΔ

Τροχιά ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας καταγράφει ο δείκτης ΣΠΟΔ

InBusinessNews  28/09/2021 08:29

Σε τροχιά ανάκαμψης βρίσκεται η κυπριακή οικονομία, παρά την αβεβαιότητα που υπάρχει λόγω της εξέλιξης της πανδημίας, όπως καταγράφουν τα στοιχεία του Σύνθετου Προπορευόμενου Οικονομικού Δείκτη. 

Συγκεκριμένα, ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου κατέγραψε ετήσια αύξηση 10.8% τον Αύγουστο  του 2021, φτάνοντας σε επίπεδο 114.1, μετά από ετήσιες αυξήσεις 11.2% τον Ιούλιο και 11.7% τον Ιούνιο (με βάση τα πιο πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα).

Συνεχίζεται, αν και κάπως ασθενέστερη, η καταγραφή θετικών ετήσιων ρυθμών μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Ιούλιο και Αύγουστο του 2021. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Αυγούστου, θετική επίδραση στο ΣΠΟΔ και στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα εξακολουθούν να ασκούν οι αφίξεις τουριστών, οι οποίες παρουσιάζουν μια σχετικά καλή τουριστική εικόνα τον Αύγουστο εν μέσω του 4ου κύματος της πανδημίας, καθώς και ο όγκος λιανικών πωλήσεων. Επιπλέον, στη θετική ετήσια απόδοση του ΣΠΟΔ συμβάλλουν και ο συνολικός αριθμός πωλητήριων εγγράφων ακινήτων, καθώς και η αξία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες. Επιπρόσθετα, θετική επίδραση στο ΣΠΟΔ ασκεί και ο ρυθμός μεγέθυνσης του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην Κύπρο, ο οποίος ενισχύθηκε τον Αύγουστο του 2021 σε σύγκριση με τον Ιούλιο λόγω της ενδυνάμωσης της εμπιστοσύνης στον τομέα των υπηρεσιών και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Αντίθετα, αρνητικά συμβάλλουν στη μεγέθυνση του ΣΠΟΔ τον Αύγουστο ο ασθενέστερος ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΔΟΚ στην ευρωζώνη, αντανακλώντας το οικονομικά αβέβαιο περιβάλλον που συντρέχει ένεκα της πανδημίας, καθώς και η σημαντική ετήσια άνοδος της τιμής του πετρελαίου Brent Crude.

Καταλήγοντας, η καταγραφή θετικών ετήσιων ρυθμών μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ κατά τους τελευταίους μήνες προδιαγράφει την τροχιά ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας, η οποία ωστόσο, εξαρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19. Περαιτέρω πληροφορίες όσον αφορά τη μεθοδολογία κατασκευής του ΣΠΟΔ βρίσκονται στην ιστοσελίδα: Cyprus Composite Leading Economic Index (CCLEI)

Σημειώσεις:

  1. Ο Δείκτης ΣΠΟΔ δημιουργήθηκε με βάση το οικονομετρικό μοντέλο των Aruoba, Diebold και Scotti (ADS) (2009).
  2. Ο ΣΠΟΔ για το μήνα Αύγουστο του 2021 κατασκευάστηκε στη βάση διαθεσιμότητας της τιμής του πετρελαίου (Brent Crude), του ΔΟΚ στην ευρωζώνη και στην Κύπρο, του συνολικού αριθμού πωλητήριων εγγράφων ακινήτων, της αξίας των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, καθώς και των υψηλής συχνότητας δεδομένων των αφίξεων επιβατών και του όγκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για το μήνα Αύγουστο, ενώ ο όγκος λιανικών πωλήσεων εκτιμήθηκε στη βάση των τελευταίων διαθέσιμων πληροφοριών σε μια σειρά οικονομικών δεικτών.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας