Δυσφορία δανειοληπτών για την αναπομπή του νόμου για τις εκποιήσεις

Δυσφορία για την αναπομπή του νόμου που ψήφισε η Βουλή για επέκταση της αναστολής των εκποιήσεων μέχρι τις 31 Οκτωβρίου εκφράζει ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών και καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να μην προχωρήσει σε αναφορά στο Ανώτατο. Ως γνωστό, σε χθεσινή της έκτακτη συνεδρία, η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε την αναπομπή του Προέδρου

Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια την ανακοίνωση του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών:

1.Η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος είναι ήδη πάρα πολύ εκτεθειμένοι με την αναπομπή του νόμου για τις εκποιήσεις. Αγνόησαν εντελώς τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που περιέχονται στην επιστολή της ημερομηνίας 20/7. 

Οι λόγοι της αναπομπής ημερομηνίας 23/7 δεν ευσταθούν. Ορισμένοι μάλιστα από αυτούς υποτιμούν την νοημοσύνη μας. Στην επιστολή του ο Πρόεδρος αναφέρει ότι επειδή ‘’…η αναστολή της διαδικασίας εκποίησης είναι παγοποιημένη από τον Δεκέμβριο του 2020 έπαψε να είναι προσωρινή και πως η συνεχής ψήφιση από την Βουλή αναστολών στην εφαρμογή του βασικού νόμου δύναται να ερμηνευθεί ως μόνιμη παρά προσωρινή, τόσο από τους Δανειολήπτες όσο και από εποπτικής πλευράς’’.

Ούτε οι δανειολήπτες ούτε η εποπτική πλευρά δεν θεωρούν την αναστολή μόνιμη. Η επιστολή της ΕΚΤ  λέει ακριβώς τα αντίθετα: Αναφέρει η ΕΚΤ ότι σκοπός των τροποποιήσεων που εισάγονται είναι μόνο η παράταση της αναστολής των διαδικασιών εκποίησης μέχρι την 31η Οκτωβρίου. Ακριβώς για να μετριαστούν οι συνέπειες της πανδημίας της Νόσου Covid – 19, τονίζοντας μάλιστα την στόχευση (περιορισμό) των ακινήτων που δεν θα μπορούν να εκποιηθούν.

Η απόκρυψη της επιστολής αυτής της ΕΚΤ αφήνει περισσότερο εκτεθειμένο τον Πρόεδρο και δημιουργεί ερωτηματικά σε σχέση με τις πραγματικές προθέσεις αυτού και των συμβούλων του, οι οποίοι αγνοώντας την πιο πάνω επιστολή της ΕΚΤ τον συμβούλευσαν να προχωρήσει στην αναπομπή για λόγους που δεν πείθουν κανένα.

2.Πριν δυο χρόνια (3/6/2020) η ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου απέρριψε ομόφωνα την αναφορά του Προέδρου, η οποία στηριζόταν στους ίδιους ακριβώς λόγους που στηρίζεται η αναπομπή του Προέδρου την οποία ήδη απέρριψε η πλειοψηφία της Βουλής.

Η κατάληξη  της γνωμάτευσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου ημερομηνίας 3 Ιουνίου του 2020, ήταν: ‘’…ενόψει των προαναφερθέντων, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι, ο υπό κρίση Νόμος δεν καταστρατηγεί οποιαδήποτε από τα προαναφερόμενα Άρθρα του Συντάγματος, ούτε τα προαναφερόμενα Άρθρα της ΣΛΕΕ, αλλά ούτε και τη θεμελιώδη αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών.

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου