Δυσφορία δανειοληπτών για την αναπομπή του νόμου για τις εκποιήσεις

InBusinessNews  28/07/2021 12:10
Δυσφορία δανειοληπτών για την αναπομπή του νόμου για τις εκποιήσεις

Δυσφορία δανειοληπτών για την αναπομπή του νόμου για τις εκποιήσεις

InBusinessNews  28/07/2021 12:10

Δυσφορία για την αναπομπή του νόμου που ψήφισε η Βουλή για επέκταση της αναστολής των εκποιήσεων μέχρι τις 31 Οκτωβρίου εκφράζει ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών και καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να μην προχωρήσει σε αναφορά στο Ανώτατο. Ως γνωστό, σε χθεσινή της έκτακτη συνεδρία, η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε την αναπομπή του Προέδρου

Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια την ανακοίνωση του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών:

1.Η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος είναι ήδη πάρα πολύ εκτεθειμένοι με την αναπομπή του νόμου για τις εκποιήσεις. Αγνόησαν εντελώς τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που περιέχονται στην επιστολή της ημερομηνίας 20/7. 

Οι λόγοι της αναπομπής ημερομηνίας 23/7 δεν ευσταθούν. Ορισμένοι μάλιστα από αυτούς υποτιμούν την νοημοσύνη μας. Στην επιστολή του ο Πρόεδρος αναφέρει ότι επειδή ‘’…η αναστολή της διαδικασίας εκποίησης είναι παγοποιημένη από τον Δεκέμβριο του 2020 έπαψε να είναι προσωρινή και πως η συνεχής ψήφιση από την Βουλή αναστολών στην εφαρμογή του βασικού νόμου δύναται να ερμηνευθεί ως μόνιμη παρά προσωρινή, τόσο από τους Δανειολήπτες όσο και από εποπτικής πλευράς’’.

Ούτε οι δανειολήπτες ούτε η εποπτική πλευρά δεν θεωρούν την αναστολή μόνιμη. Η επιστολή της ΕΚΤ  λέει ακριβώς τα αντίθετα: Αναφέρει η ΕΚΤ ότι σκοπός των τροποποιήσεων που εισάγονται είναι μόνο η παράταση της αναστολής των διαδικασιών εκποίησης μέχρι την 31η Οκτωβρίου. Ακριβώς για να μετριαστούν οι συνέπειες της πανδημίας της Νόσου Covid – 19, τονίζοντας μάλιστα την στόχευση (περιορισμό) των ακινήτων που δεν θα μπορούν να εκποιηθούν.

Η απόκρυψη της επιστολής αυτής της ΕΚΤ αφήνει περισσότερο εκτεθειμένο τον Πρόεδρο και δημιουργεί ερωτηματικά σε σχέση με τις πραγματικές προθέσεις αυτού και των συμβούλων του, οι οποίοι αγνοώντας την πιο πάνω επιστολή της ΕΚΤ τον συμβούλευσαν να προχωρήσει στην αναπομπή για λόγους που δεν πείθουν κανένα.

2.Πριν δυο χρόνια (3/6/2020) η ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου απέρριψε ομόφωνα την αναφορά του Προέδρου, η οποία στηριζόταν στους ίδιους ακριβώς λόγους που στηρίζεται η αναπομπή του Προέδρου την οποία ήδη απέρριψε η πλειοψηφία της Βουλής.

Η κατάληξη  της γνωμάτευσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου ημερομηνίας 3 Ιουνίου του 2020, ήταν: ‘’…ενόψει των προαναφερθέντων, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι, ο υπό κρίση Νόμος δεν καταστρατηγεί οποιαδήποτε από τα προαναφερόμενα Άρθρα του Συντάγματος, ούτε τα προαναφερόμενα Άρθρα της ΣΛΕΕ, αλλά ούτε και τη θεμελιώδη αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας