Το οξυγόνο της ΚΤΚ κατά την πανδημία και το δίκτυ προστασίας της ΕΚΤ

Ως εξέχουσας σημασίας για την Κύπρο, όπως και για τις υπόλοιπες χώρες της ζώνης του ευρώ, κρίνεται η νέα στρατηγική νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ), με την υιοθέτηση του συμμετρικού στόχου για πληθωρισμό 2% να στέλνει καθαρό μήνυμα στις αγορές για συνέχιση πολιτικών που υποστηρίζουν τις οικονομίες της Ευρωζώνης.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΚΤ: Νέα στρατηγική νομισματική πολιτική με πιο ξεκάθαρους στόχους

Ο συμμετρικός στόχος για πληθωρισμό 2%(σ.σ. που σημαίνει ότι οι αρνητικές και οι θετικές αποκλίσεις του πληθωρισμού από τον στόχο αυτό είναι εξίσου ανεπιθύμητες), θεωρείται εφικτός, τόσο λόγω της συνέχισης της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής από πλευράς ΕΚΤ όσο και ένεκα της διαφοροποίησης της δημοσιονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής(Κομισιόν). Πρόκειται για συμμετρικό στόχο που, όπως εκτιμάται, φέρνει από την μια σταθερότητα στις τιμές, ενώ την ίδια ώρα παρέχει στη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον χώρο και τη δυνατότητα λήψης μέτρων και αντίδρασης στις όποιες μελλοντικές κρίσεις, όπως συνέβη και με την πανδημία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μια τέτοιας αντίδρασης αποτελεί ένα από τα αρκετά έκτακτα μέτρα που η ΕΚΤ έλαβε κατά τη διάρκεια της πανδημίας με στόχο τη στήριξη των οικονομιών των χωρών της Ευρωζώνης, και το οποίο αφορούσε στην έκτακτη αγορά κρατικών ομολόγων από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, εφαρμόζοντας βεβαίως τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Το μέτρο αυτό επέτρεψε στις χώρες να διαχειριστούν καλύτερα το χρέος τους, δίνοντας και στην Κύπρο πρόσβαση σε προνομιακή χρηματοδότηση.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Κύπρου, η Κεντρική Τράπεζα είχε προχωρήσει σε έκτακτη αγορά κυπριακών ομολόγων ύψους δύο δις. ευρώ, κατεβάζοντας σημαντικά τις αποδόσεις του και παρέχοντας στο Υπουργείο Οικονομικών την ευχέρεια να πετύχει ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες. Συγκεκριμένα, ενώ η απόδοση του κυπριακού ομολόγου τον Απρίλιο του 2020 ήταν στο 2,25%, μετά τις αγορές ομολόγων, τον Ιούλιο του 2021 έφθασε μέχρι και στο 0,239%.

«Τα μέτρα της ΕΚΤ βοήθησαν τις οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως και της χώρας μας, σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας», υπέδειξε, ενημερώνοντας για τη νέα στρατηγική νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου. Για να τονίσει περαιτέρω πως «η νέα στρατηγική της ΕΚΤ, με τους πιο ξεκάθαρους στόχους, θα επιτρέψει τη συνέχιση της υποστήριξης των οικονομιών και των χρηματοοικονομικών συνθηκών των χωρών της Ευρωζώνης».

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου