Αυξάνονται και επενδύουν στην πραγματική οικονομία τα Επενδυτικά Ταμεία

Δελτίο Τύπου  26/03/2021 12:00
Αυξάνονται και επενδύουν στην πραγματική οικονομία τα Επενδυτικά Ταμεία

Αυξάνονται και επενδύουν στην πραγματική οικονομία τα Επενδυτικά Ταμεία

Δελτίο Τύπου  26/03/2021 12:00

Την ικανοποίησή του σε σχέση με την αύξηση του αριθμού των Επενδυτικών Ταμείων στην Κύπρο, αλλά και του ενεργητικού τους, εκφράζει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Επενδυτικών Ταμείων (Cyprus Investment Funds Association-CIFA).

Με αφορμή τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, για το τέταρτο τρίμηνο του 2020, τα οποία κατέδειξαν αύξηση των υπό διαχείριση Περιουσιακών Στοιχείων των Ταμείων στα €8.58 δισ. και του αριθμού τους στα 283, ο CIFA θεωρεί πως η άνοδος που καταγράφηκε σε μία τόσο δύσκολη χρονιά, δημιουργεί ιδιαίτερα αισιόδοξες ενδείξεις και για το μέλλον. «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι αφού σε συνθήκες πανδημίας και οικονομικής επιφυλακτικότητας, η Κύπρος κατόρθωσε να αυξήσει το αποτύπωμά της στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική διεθνή βιομηχανία των Επενδυτικών Ταμείων», σχολίασε ο πρόεδρος του CIFA, Ανδρέας Γιασεμίδης.  

Καθώς η πανδημία θα αρχίσει τους επόμενους μήνες να υποχωρεί, ο CIFA θεωρεί πως η προσέλκυση Επενδυτικών Ταμείων και Διαχειριστών θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, τόσο λόγω της δυνατότητας πραγματοποίησης ταξιδιών όσο και επειδή το σχετικό νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο στην Κύπρο βελτιώνεται διαρκώς μη έχοντας τίποτα να ζηλέψει από άλλους προορισμούς. «Σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις σε θέματα διαχείρισης, φορολογικά και νέων τομέων για επενδύσεις, αναμένονται το επόμενο διάστημα, κάτι που θα καταστήσει ακόμα πιο ελκυστική την κυπριακή πρόταση», εξήγησε ο Α. Γιασεμίδης.

Επενδύσεις στην κυπριακή οικονομία
Από τα στοιχεία που δημοσίευσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται το γεγονός πως από τους 165 Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων, οι 119 επενδύουν στην Κύπρο με τις συνολικές τους επενδύσεις να έχουν φτάσει τα €2.15 δισ., δηλαδή το 25.1% του συνολικού Ενεργητικού τους. «Σε τέτοιες περιόδους, κατά τις οποίες η χώρα προσπαθεί να εξέλθει της ύφεσης και η πραγματική οικονομία βρίσκεται σε αναζήτηση φρέσκου χρήματος, είναι ιδιαίτερα σημαντικοί οι μη τραπεζικοί χρηματοδοτικοί πόροι», σημειώνει ο Α. Γιασεμίδης.

Ο CIFA, σε συνεργασία με τον Invest Cyprus κι άλλους φορείς, προγραμματίζει σειρά από προωθητικές ενέργειες τους επόμενους μήνες με στόχο να αναδείξει ακόμα περισσότερο τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως προορισμός για Επενδυτικά Ταμεία: σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο, ισχυρή εποπτεία από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, υποστηρικτικό λειτουργικό περιβάλλον, εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, χαμηλό λειτουργικό κόστος. «Παραμένουμε προσγειωμένοι αλλά την ίδια ώρα δεν μπορούμε παρά να αισιοδοξούμε πως ο τομέας έχει όλα τα εχέγγυα για να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια και να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει τόσο ο κλάδος της παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών όσο και η οικονομία γενικότερα», κατέληξε ο πρόεδρο του CIFA. 

 

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας