Η πρώτη δικαστική απόφαση για καταχρηστικές ρήτρες τραπεζών

Την έκδοση της πρώτης απόφασης δικαστηρίου για το θέμα των καταχρηστικών ρητρών τραπεζών, χαιρέτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ύστερα από ενημέρωση που είχε την Τρίτη από τη Νομική Υπηρεσία.

Στην Επιτροπή ακούστηκαν καταγγελίες και επικρίσεις εναντίον των τραπεζών, κατά την αυτεπάγγελτη εξέταση του θέματος των χρεώσεων και προμηθειών από τις τράπεζες και της συμπερίληψης καταχρηστικών ρητρών σε συμβάσεις. Το θέμα εξετάστηκε αυτεπάγγελτα έπειτα από πρόταση των βουλευτών Γιώργου Περδίκη, Στέφανου Στεφάνου, Παύλου Μυλωνά και Μαρίνου Μουσιούττα. Επίσης ύστερα από πρόταση των βουλευτών Κυριάκου Χατζηγιάννη και Ανδρέα Κυπριανού, εξετάστηκαν τα υψηλά ποσά που πρέπει οι πολίτες να καταβάλλουν στις τράπεζες προκειμένου να εξασφαλίσουν στοιχεία των λογαριασμών τους.

Εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας η Φρόσω Σωτηρίου ανάφερε ότι από τις τρεις αιτήσεις που καταχωρήθηκαν από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή αναφορικά με καταχρηστικές ρήτρες, οι δύο εκκρεμούν στο δικαστήριο και για την τρίτη εκδόθηκε απόφαση στις 25 Φεβρουαρίου. Με βάση την απόφαση εκδόθηκε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο αναγνωρίζονται κάποιες ρήτρες ως καταχρηστικές, γίνεται αναφορά σε αδιαφάνεια και διατάσσεται άμεση παύση και μη συνέχιση εφαρμογής των ρητρών αυτών. Στη βάση αυτής της απόφασης, είπε, προχωρούν και οι υπόλοιπες υποθέσεις. Ανέφερε ακόμα ότι δεν υπάρχει πρόθεση απόσυρσης υπόθεσης για καταχρηστικές ρήτρες.

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου, αναφέρθηκε σε περιπτώσεις άρνησης από τις τράπεζες να δεχτούν αποφάσεις του για καταχρηστικές ρήτρες και για άρνηση να εκδώσουν κατάσταση λογαριασμούς ως απόρροια, όπως είπε, της απόλυτα «μονοπωλιακής δύναμης των τραπεζών». Έκανε λόγο για περίπτωση ηλικιωμένου Βρετανού κάτοικου Κύπρου στον οποίο τράπεζα αρνήθηκε να εκδώσει κατάσταση λογαριασμού της αποβιώσασας συζύγου του για να φανεί ότι ήταν συνιδιοκτήτης. Ο Επίτροπος είπε ότι αναμένεται να εκδώσει απόφαση για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Έκανε επίσης λόγο για υπερβολικές απαιτήσεις εκ μέρους των τραπεζών για έκδοση καταστάσεων και πιστοποιητικών, όταν θα έπρεπε κάτι τέτοιο να γίνεται δωρεάν ή με μια λογική χρέωση.

Παράλληλα ανέφερε ότι είναι τραγικό το γεγονός ότι ένα τραπεζικό ίδρυμα, ενώ αποδέχτηκε απόφασή του για περίπτωση καταχρηστικών ρητρών, στη συνέχεια αρνείται να εφαρμόσει την ίδια απόφαση για άλλη περίπτωση. Όπως είπε, από τη στιγμή που έγινε αποδεκτός ο καταχρηστικός χαρακτήρας συγκεκριμένης ρήτρας θα έπρεπε το τραπεζικό ίδρυμα να καθαρίσει όλες τις συμβάσεις από τις συγκεκριμένες ρήτρες.

Επίσης σημείωσε ότι εκ μέρους των τραπεζών μπλοκαρίστηκε στο Χρηματοοικονομικό Συμβούλιο η στελέχωση του γραφείου του με επιπλέον προσωπικό.

Εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤΚ) αναφέρθηκε ότι γίνεται εποπτικός έλεγχος και έγινε συγκεκριμένη μελέτης για τις πραγματικές χρεώσεις των τραπεζών με βάση την οποία έγινε εισήγηση στο Υπουργείο Οικονομικών και καθορίστηκε ανώτατο όριο. Επίσης, αναφέρθηκε ότι η ΚΤΚ έχει θεσπίσει μηχανισμό καταγγελιών για το θέμα αναδιαρθρώσεων δανείων.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Δανειοληπτών ΣΥΠΡΟΔΑΤ, η Τζένη Παπαχαραλάμπους κατήγγειλε μεταξύ άλλων ότι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, δεν έχει εξουσία να απαιτήσει να πάρει πίσω τα λεφτά με τα οποία υπερχρεώθηκε ο δανειολήπτης, ότι τράπεζες που πώλησαν δάνεια σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων αύξησαν το επιτόκιο, και ότι ζητούν από δανειολήπτες να κάνουν ένορκη δήλωση ότι αν δεν πετύχει η αναδιάρθρωση του δανείου τους δεν θα προσφύγουν στο δικαστήριο.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Τραπεζών η Έλενα Φρίξου ανέφερε ότι υπάρχουν οι μηχανισμοί και το πλαίσιο για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων όπως η προσφυγή στη δικαιοσύνη ή στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο. Ανέφερε ακόμα ότι οι τράπεζες είναι ενημερωμένες και συμμορφώνονται με τις οδηγίες της ΚΤΚ για τις αναδιαρθρώσεις. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι θεσμοί και οι νομοθεσίες.

Εκπρόσωποι των τραπεζών στην Επιτροπή δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν τις ανησυχίες των βουλευτών και των πολιτών στις τράπεζες και να τοποθετηθούν γραπτώς για τα ερωτήματα που τίθενται.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ