Α. Βουράκης: Η Κύπρος μπορεί να εδραιωθεί ως διεθνές τραπεζικό κέντρο

InBusinessNews  18/01/2021 11:15
Α. Βουράκης: Η Κύπρος μπορεί να εδραιωθεί ως διεθνές τραπεζικό κέντρο

Α. Βουράκης: Η Κύπρος μπορεί να εδραιωθεί ως διεθνές τραπεζικό κέντρο

InBusinessNews  18/01/2021 11:15

Η Κύπρος διαθέτει ένα δυνατό τραπεζικό σύστημα παρά την οικονομική κρίση του 2008, ενώ κατάφερε μετά το 2013 να διευρύνει την προέλευση και την ποιότητα διεθνών καταθετών. Αυτό ανέφερε ο CEO της AstroBank. Μιλώντας ενώπιον του 8th Banking Forum & FinTech Expo ο Αριστίδης Βουράκης επισήμανε πως η Κύπρος κατάφερε να διαθέτει καταθέσεις που αγγίζουν το 200% του ΑΕΠ κάτι το οποίο ενισχύει την ρευστότητα και αποτελεί ισχυρό πλεονέκτημα για την χώρα.

Πρόσθεσε πως επεκτάθηκε το εύρος των καταθετών. Πέραν της Ρωσίας τώρα προσελκύονται καταθέτες από αραβικές χώρες συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ καθώς επίσης και από high end ευρωπαϊκές δικαιοδοσίες.

Η Κύπρος, ανέφερε, έχει αναπτύξει τον τομέα διαχείρισης επενδυτικών ταμείων, επαγγελματικών υπηρεσιών, logistics και ναυτιλίας με διεθνές αντίκρισμα. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί, όπως είπε, η πόλη της Λεμεσού η οποία τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ως περιφερειακή μητρόπολη με κατοίκους διαφορετικών εθνικοτήτων.

Ο κ. Βουράκης αναφέρθηκε και στο πλήγμα που δέχθηκε το International banking στην Κύπρο με το κούρεμα καταθέσεων και τα capital controls το 2013. Το International banking ωστόσο εξακολουθεί να υφίσταται στην Κύπρο και με ποιοτικές υπηρεσίες, ανέφερε και υπογράμμισε πως υπάρχουν αρκετοί παράγοντες οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της Κύπρου ως international banking center. Συγκεκριμένα, η γύρω περιοχή χαρακτηρίζεται από αστάθεια κάτι το οποίο η Κύπρος μπορεί να εκμεταλλευτεί ως ασφαλές προορισμός, φέρνοντας ως παράδειγμα την περιοχή του Λιβάνου. Παράλληλα, σημείωσε το γεγονός ότι αρκετοί ανταγωνιστικοί προορισμοί της Κύπρου χάνουν από την αίγλη τους όπως ο Παναμάς. Τέλος, το Brexit μπορεί να αξιοποιηθεί προσελκύοντας στην Κύπρο αρκετές εταιρείες επαγγελματικών υπηρεσιών οι οποίοι θέλουν να μετεγκατασταθούν.

Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να επενδύσει σε αυτή την προσπάθεια βελτιώνοντας το σύστημα απόδοσης δικαιοσύνης και την τροχοδρόμηση διαδικασιών που θα υποστηρίζουν την εξ αποστάσεως διεξαγωγή του επιχειρείν.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας