Burkhard Eckes: Οι τάσεις που θα επηρεάσουν τον τραπεζικό τομέα

Στις μακροοικονομικές τάσεις που θα επηρεάσουν τις τράπεζες, αλλά και στις περιοχές που καλείται να επικεντρωθεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας, αναφέρθηκε ο Burkhard Eckes, Partner, Banking and Capital Markets Leader EMEA (Europe, Middle East & Africa), PwC Germany.
Τα χαμηλά επιτόκια και τα assets
Μιλώντας στο πλαίσιο του 8th Banking Forum & FinTech Expo, τόνισε ότι παρόλο που η πανδημία Covid-19 παρουσιάζει σημαντικές προκλήσεις, εντούτοις άλλοι παράγοντες θα διαμορφώσουν σημαντικά τον τραπεζικό κλάδο και άλλα ιδρύματα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα.

Όπως είπε, τα χαμηλά επιτόκια αναμένεται να συνεχιστούν και στο μέλλον, αυξάνοντας τις προκλήσεις για την κερδοφορία και τη βιωσιμότητα των τραπεζών.

Με την πανδημία να επηρεάζει τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων (asset), ο κ. Eckes εξήγησε ότι επιπτώσεις αναμένεται να υπάρξουν και στη δυνατότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
 
Αποφεύγουν τα buffers οι τράπεζες
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις πρόσφατες επιστολές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμός (SSM), με τις οποίες καλούν τις τράπεζες να παράσχουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, δημιουργώντας επιπλέον κεφάλαια (buffers). Όπως εξήγησε, οι τράπεζες προσπαθούν να αποφύγουν αυτά τα buffers, καθώς ενδέχεται να μην είναι πλήρως ικανές να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.

Αναλύοντας τις μακροοικονομικές τάσεις στον τραπεζικό τομέα, ο Partner, Banking and Capital Markets Leader EMEA (Europe, Middle East & Africa), PwC Germany επεσήμανε ότι η πανδημία επηρεάζει την εφαρμογή των κανονιστικών μέτρων που επιβάλλονται από εγχώριες ή ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές.

Εξάλλου, ορισμένες από τις τάσεις που θα διαμορφώσουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα τα επόμενα χρόνια είναι η ψηφιοποίηση που φέρνει νέα δεδομένα, οι επενδύσεις των τραπεζών σε τεχνολογικές υποδομές, η ενίσχυση των μοντέλων εξυπηρέτησης πελατών με ψηφιακά κανάλια, η τεχνητή νοημοσύνη και η αύξηση της παραγωγικότητας.

Δειτε Επισης

Το δυναμικό «comeback» των Gloria Jean’s... Η εξαγορά από τον όμιλο Λανίτη και το πλάνο επαναλανσαρίσματος
Τράπεζα Κύπρου: Η μετατροπή νομισμάτων στη νέα eFx convert εποχή
The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος