«Ιογενείς»… ευκαιρίες. Πώς η κρίση γίνεται αφορμή για επαναπροσδιορισμό της πορείας των επιχειρήσεων

Sponsored Article  24/11/2020 07:24
«Ιογενείς»… ευκαιρίες. Πώς η κρίση γίνεται αφορμή για επαναπροσδιορισμό της πορείας των επιχειρήσεων

«Ιογενείς»… ευκαιρίες. Πώς η κρίση γίνεται αφορμή για επαναπροσδιορισμό της πορείας των επιχειρήσεων

Sponsored Article  24/11/2020 07:24
Ας πάμε λίγο πίσω στο χρόνο. Βρισκόμαστε στο τέλος του 2019 και παρά τα όποια προβλήματα, η οικονομία αναμένεται να γνωρίσει ανάπτυξη για ακόμη μια χρονιά. Ως αποτέλεσμα τούτου, διανοίγονται ευοίωνες προοπτικές για τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν, να επεκταθούν ή έστω να πραγματοποιήσουν ένα ενθαρρυντικό ξεκίνημα.

RELATED ARTICLES


 
Αρχές του 2020 και κάπου εκεί κάνει την εμφάνιση της η πανδημία. Η οποία με τη σειρά της, δημιουργεί οικονομική κρίση και ανατρέπει όλα τα μέχρι τότε δεδομένα. Τι κάνουν αυτοί που ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν την επιχείρηση τους; Αυτοί που έκαναν σχέδια να προχωρήσουν σε επέκταση; Περιμένουν να παρέλθει η πανδημία και η κρίση; Το πότε θα γίνει όμως αυτό είναι ακόμα άγνωστο. Χωρίς εμβόλιο και με ένα δεύτερο κύμα σε διάστημα μερικών μόνο μηνών, κανείς δεν ξέρει αν η πανδημία ήρθε για να μείνει και άρα θα πρέπει όλοι να μάθουμε να ζούμε με αυτή, ή αν θα ανακαλυφθεί ένα εμβόλιο και σταδιακά θα εξαφανιστεί.
 
Υπάρχει ένα αξίωμα που λέει ότι η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες. Πολλά παραδείγματα στο παρελθόν αποδεικνύουν ότι εταιρείες, μέσα από οικονομικές κρίσεις, κατάφεραν να εδραιώσουν τη θέση τους στην αγορά, είτε γιατί επέμειναν στις δυσκολίες και δικαιώθηκαν, είτε γιατί διαφοροποιήθηκαν από τον ανταγωνισμό.
 
Ας δούμε μερικά παραδείγματα. Ο Fred Smith αποφάσισε να ξεκινήσει την επιχείρηση του, τη FedEx, το 1971, ένα χρόνο μετά την ύφεση του 1969-1970. Παρά τις αρχικές δυσκολίες και την άσχημη κατάσταση της οικονομίας, επέμεινε και στο τέλος δικαιώθηκε για την απόφαση του.
 
Οι Bill Gates και Paul Allen αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη Microsoft το 1975 δυο χρόνια μετά την μεγάλη πετρελαϊκή κρίση του 1973 και ενώ η οικονομία δεν είχε καταφέρει ακόμα να ορθοποδήσει. Παρά την κατάσταση που επικρατούσε, οι δυο τους αποφάσισαν να προχωρήσουν με τα σχέδια τους και τα αποτελέσματα είναι γνωστά.
 
Η κρίση την οποία βιώνουμε εδώ και μερικούς μήνες είναι διαφορετική από άλλες. Η πανδημία του κορωνοϊού δοκιμάζει τις αντοχές υγειονομικών συστημάτων, κοινωνιών και οικονομιών ανά τον πλανήτη. Δημιουργεί ανησυχία και φόβο γιατί έχουμε να κάνουμε με ένα αόρατο «εχθρό», ο οποίος δεν γνωρίζει σύνορα.
 
Ακόμα ωστόσο και κάτω από τέτοιες καταστάσεις δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσουμε τα οφέλη και τα όρια της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης, να αξιοποιήσουμε περισσότερο τεχνολογίες που είχαμε ήδη στη διάθεσή μας, να αναζητήσουμε νέες καινοτόμες λύσεις.
 
Όση αβεβαιότητα και να προκαλεί ο συγκεκριμένος ιός, δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο στα σχέδια μας να δημιουργήσουμε, να επεκταθούμε, να διαφοροποιηθούμε, να ξεχωρίσουμε. Όπως έχει προαναφερθεί, κάθε κρίση κρύβει ευκαιρίες και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τις αρπάξουμε από τα μαλλιά. Για να εντοπίσουμε και να αξιοποιήσουμε ωστόσο αυτές τις «ιογενείς» ευκαιρίες, χρειάζονται κάποια ουσιώδη συστατικά. Εργατικότητα, δημιουργικότητα, καινοτομία και συνέπεια, είναι μόνο ορισμένα από αυτά. Πρέπει να μπορούμε να σκεφτόμαστε έξω από το κουτί, να αναζητούμε το νέο, το καινοτόμο, αυτό που θα προκαλέσει τον αγοραστή, τον επενδυτή, τον πελάτη να προτιμήσει εμάς από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου μας.
 
Η κρίση λοιπόν, δεν θα πρέπει να σταματήσει κάποιον να υλοποιήσει τα σχέδια του. Είτε θέλει να ξεκινήσει την επιχείρηση του, είτε θέλει να την επεκτείνει, είτε ακόμα και να την διαμορφώσει αλλιώς, ενδεχομένως η κρίση να είναι η ευκαιρία του να το πράξει. Φτάνει να είναι σε θέση να προσαρμόσει τα σχέδια του και να επαναπροσδιορίσει τους στόχους του στα νέα δεδομένα.
 
Θέλοντας να βρεθεί δίπλα στην προσπάθεια, παλιών και νέων επιχειρηματιών, η Τράπεζα Κύπρου έχει δημιουργήσει το σχέδιο restart, το οποίο αφορά στην παραχώρηση δανείου με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Το δανειοδοτικό σχέδιο απευθύνεται τόσο στα άτομα που επιδιώκουν να ξεκινήσουν τώρα την επιχείρηση τους, όσο και σε αυτά που θέλουν να επεκτείνουν τις εργασίες τους, καθώς επίσης και στα άτομα που θέλουν να διαφοροποιήσουν το μοντέλο της επιχείρησης τους.

Το δικό σου restart ξεκινά από εδώ.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας