AstroBank: Σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης για 120 εργαζομένους

Μέσα στο πλαίσιο της γενικής αναδιοργάνωσής της καθώς και της γενικής πίεσης που ασκείται στις κυπριακές τράπεζες για μείωση του λειτουργικού τους κόστους και η AstroBank ανακοίνωσε, στις 16 Νοεμβρίου 2020, την εφαρμογή Σχεδίου Εθελούσιας Εξόδου για το προσωπικό της. 
 
Το σχέδιο προβλέπει ως μέγιστη αποζημιώση τις €200.000 ή το 70% των υπολειπόμενων μισθών μέχρι την κανονική αφυπηρέτηση με ελάχιστο ποσό ένα ετήσιο μικτό μισθό. Αξίζει να σημειωθεί πως κατόπιν έγκρισης από τον Έφορο Φορλογίας, το ποσό της αποζημίωσης θα είναι αφορολόγητο. 
 
Στόχος της AstroBank, είναι μέσω του Σχεδίου Εθελούσιας Εξόδου να αποχωρήσει το 22% του προσωπικού, ποσοστό το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 120 εργαζόμενους. Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα εργοδοτεί σήμερα 550 άτομα. 
 
Η τράπεζα διευκρινίζει ότι το Σχέδιο ισχύει σε καθαρά εθελοντική βάση, ενώ η AstroBank διατηρεί το δικαίωμα να αποδεχθεί ή να απορρίψει οποιαδήποτε αίτηση κατά την απόλυτη κρίση της.
 
Τελευταία μέρα αποχώρησης των εργαζομένων που θα επιλέξουν να ενταχθούν στο Σχέδιο Εθελούσιας Αποχώρησης είναι η 31η Δεκεμβρίου.
 
Ακολουθούν αυτούσιες οι πρόνοιες του σχεδίου
 
A. Δικαίωμα Συμμετοχής
1. Δικαιούχοι είναι όλο το Προσωπικό της Τράπεζας, άνω της ηλικίας των 30 χρόνων, το οποίο έχει συνεχόμενη υπηρεσία τουλάχιστον 3 ετών σαν μόνιμο προσωπικό και αφυπηρετεί κατά τις 31 Δεκεμβρίου 2021 ή μετέπειτα. Το Σχέδιο Εθελούσιας Αφυπηρέτησης (Σχέδιο) δεν ισχύει για προσωπικό ηλικίας μικρότερης των 30 χρονών.
 
Περίοδος Εφαρμογής του Σχεδίου: 16/11/2020 – 30/11/2020 (συμπ.)
 
B. Εφάπαξ Αποζημίωση και Παροχές
2. Καταβολή εφάπαξ ποσού μέχρι €200.000 (ή 70% των υπολειπόμενων μισθών μέχρι την κανονική αφυπηρέτηση με ελάχιστο ποσό ένα ετήσιο μικτό μισθό).
 
3. Επιπλέον αποζημίωση 10% σε μέλη του προσωπικού που εργάζονται σε Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο, Αμμόχωστο.
 
4. Επιπλέον αποζημίωση 5% για μέλη του Προσωπικού που θα επιλέξουν να συμμετέχουν στο Σχέδιο, μέχρι τις 24 Νοεμβρίου 2020 (συμπεριλαμβανομένης).
 
Σημείωση: Παρά την οποιαδήποτε επιπλέον αποζημίωση το εφάπαξ ποσό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει το ποσό των €200.000 ή το 70% των υπολειπόμενων μισθών.
 
5. Εφαρμογή του Ειδικού Τιμολογίου στις τραπεζικές συναλλαγές που θα διενεργούνται μέσω του λογαριασμού μισθοδοσίας Προσωπικού στην Τράπεζα για τα επόμενα 5 χρόνια ή μέχρι την κανονική αφυπηρέτηση στην ηλικία των 65 χρόνων (όποιο από τα δύο συμβεί πρώτο), όπως αυτό εφαρμόζεται στο υπόλοιπο Προσωπικό της Τράπεζας.
 
6. Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη μέσω του Ταμείου Υγείας της ΕΤΥΚ (ΤΥ-ΕΤΥΚ), για περίοδο δύο χρόνων από την ημερομηνία αποχώρησης ή μέχρι την κανονική αφυπηρέτηση στην ηλικία των 65 χρόνων, όποιο από τα δύο συμβεί πρώτο.
 
7. Ασφαλιστική στο Ομαδικό Σχέδιο Ασφάλειας Ζωής για περίοδο δύο χρόνων από τη μέρα της αποχώρησης ή μέχρι την κανονική αφυπηρέτηση στην ηλικία των 65, όποιο από τα δύο συμβεί πρώτο.
 
8. Υφιστάμενες Πιστωτικές Διευκολύνσεις: Θα παραμείνει η ίδια τιμολόγηση για τις διευκολύνσεις που διέπονται από την Συλλογική Σύμβαση για περίοδο 5 χρόνων από την ημερομηνία αποχώρησης ή μέχρι την κανονική αφυπηρέτηση στην ηλικία των 65 χρόνων, όποιο από τα δύο συμβεί πρώτο. Το υφιστάμενο όριο παρατραβήγματος θα μειωθεί κατά 50% του σημερινού ορίου, με μέγιστο ποσό ορίου τις €10,000. Το όριο της Πιστωτικής Κάρτας θα παραμείνει ως έχει με μέγιστο ποσό τις €6,000 (όπου εφαρμόζεται).
 
9. Φορολόγηση της Χαριστικής Αποζημίωσης: Το ποσό της χαριστικής αποζημίωσης που προσφέρεται μέσω του υφιστάμενου Σχεδίου, θα εξαιρεθεί από φορολόγηση σύμφωνα με σχετική έγκριση που δόθηκε από τον Έφορο Φορολογίας.
 
Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα αποχώρησαν από το τραπεζικό ίδρυμα τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη. Πρόκειται για τον CEO, Κωνσταντίνο Λοϊζίδη, τον Γενικό Διευθυντή και υπεύθυνο του Corporate Banking και SME της Τράπεζας, Νεοκλή Νεοκλέους, τον Εκτελεστικό Διοικητικό Σύμβουλο, Μάριο Σαββίδη καθώς επίσης και τον Γιώργο Άππιο, αναπληρωτή Διευθύνωντα Σύμβουλο και Εκτελεστικό Μέλος του ΔΣ.
 
 

Δειτε Επισης

Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά