Τράπεζα Κύπρου: Στήριξη και μετά τα μέτρα

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, δρ Χάρης Πουαγκαρέ, επισημαίνει ότι η προσοχή τους στρέφεται στην επόμενη μέρα, ώστε από τη μία να βοηθήσουν τους πελάτες να διέλθουν από μία δύσκολη κατάσταση και από την άλλη να προστατευτεί ο ισολογισμός του οργανισμού.  

Aπαντώντας στις ερωτήσεις του ΙΝ Business, ο δρ Πουαγκαρέ αναφέρεται, επίσης, στις αλλαγές που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού σε όλους τους τομείς και στον ρόλο που διαδραματίζει ο τραπεζικός κλάδος στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που παρουσιάζονται. Ακόμη, αναλύει το πλάνο μεταμόρφωσης του οργανισμού, που στόχο έχει να καταστεί ακόμη πιο ανταγωνιστικός στο νέο περιβάλλον. 

Διαβάστε ακόμα: Melco: Μείωση 23% στα έσοδα των καζίνο στην Κύπρο


Πώς η πανδημία επηρέασε τις εργασίες της Τράπεζας Κύπρου και πώς οι επιπτώσεις δοκιμάζουν την ανθεκτικότητα του χρηματοοικονομικού τομέα;
Προφανώς, ένα πρωτόγνωρο γεγονός, όπως η πανδημία του κορωνοϊού, δοκίμασε τις αντοχές αλλά και τις δυνάμεις όλων μας. Ωστόσο, η συγκεκριμένη δοκιμασία βρήκε την Τράπεζα Κύπρου, αλλά και το σύνολο της τραπεζικής αγοράς στην Κύπρο, με υψηλά επίπεδα ρευστότητας, τα οποία λειτουργούν σαν καύσιμο για επανεκκίνηση της οικονομίας. Σε συνδυασμό με τα υποστηρικτικά μέτρα, που εφάρμοσαν Κυβέρνηση και εποπτικές Αρχές, έγινε κατορθωτό η Τράπεζα Κύπρου να στηρίξει και να συνεχίσει να στηρίζει στην πράξη βιώσιμες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα, λόγω της ιδιάζουσας κατάστασης. 

Διαβάστε ακόμα: REMU: Διαμερίσματα από €60.000 και σπίτια από €190.000


Ανάμεσα σε αυτά είναι και η αναστολή δόσεων.
Το μέτρο αυτό βοήθησε επιχειρήσεις και νοικοκυριά να αντεπεξέλθουν σε μία περίοδο γεμάτη προκλήσεις και η Τράπεζα Κύπρου, ως ο μεγαλύτερος τραπεζικός οργανισμός του τόπου, είχε σημαντικό μερίδιο συνεισφοράς στο όλο εγχείρημα. 

Στην τράπεζα το μέτρο εφαρμόστηκε για 25.000 πελάτες μας, με δάνεια συνολικής μεικτής αξίας 6 δισ. ευρώ. Για σκοπούς σύγκρισης και σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί, συνολικά σε τράπεζες και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων αιτήθηκαν αναστολής δόσεων κάπου 50.000 δανειολήπτες, για δάνεια αξίας, περίπου, 12 δισ. ευρώ.   

Στόχος η ποιότητα του χαρτοφυλακίου

Ποια φιλοσοφία διέπει τις νέες δανειοδοτήσεις;
Είμαστε ο μεγαλύτερος αιμοδότης της οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα παραμένουμε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις διαδικασίες νέας δανειοδότησης και γι’ αυτό κατορθώσαμε το 98% των νέων χορηγήσεων από το 2016 να είναι εξυπηρετούμενες.

Ως τράπεζα, εργαζόμαστε στο επόμενο σημείο αναφοράς, το οποίο είναι η λήξη της περιόδου αναστολής των δόσεων στις 31/12/20. Στο πλαίσιο αυτό συνεργαζόμαστε με τους πελάτες, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ικανότητα αποπληρωμής των επερχόμενων δόσεων για διατήρηση της καλής ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου. 

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν λιανική και εμπορική τραπεζική εξαιτίας της κρίσης;
Το lockdown δημιούργησε προβλήματα ρευστότητας στις επιχειρήσεις, οι οποίες είτε μέσω της αναστολής δόσεων είτε μέσω πρόσθετου δανεισμού στις βιώσιμες επιχειρήσεις έχουν, τουλάχιστον προς το παρόν, αντιμετωπιστεί. Η τράπεζα παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της να στηρίξει την κυπριακή οικονομία μέσω της διοχέτευσης της σημαντικής ρευστότητας και της αξιοποίησης των διαθέσιμων κυβερνητικών σχεδίων. Αυτή η δανειοδοτική δραστηριότητα δεν παρεκκλίνει από την πιστωτική πολιτική της τράπεζας, εφαρμόζοντας συνετή διαχείριση κινδύνου για διασφάλιση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου και της κεφαλαιακής επάρκειας. Το κλειδί είναι να εξασφαλιστούν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, μέσω συνετής δανειοδότησης σε βιώσιμες εταιρείες. Οι επιχειρήσεις που ήταν σε θέση να επιδείξουν βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια, βασιζόμενα σε δεδομένα του 2019 και σε λογικές προβλέψεις για τις επόμενες χρονικές περιόδους, έχουν τύχει δανειακής στήριξης.

Ευρύς ψηφιακός μετασχηματισμός

Ποια στρατηγική θα ακολουθήσετε στη μετά covid-19 εποχή; 
Ο τραπεζικός και ο ευρύτερος χρηματοοικονομικός τομέας διεθνώς έχει μετεξελιχθεί τα τελευταία χρόνια. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Τράπεζα Κύπρου υλοποιεί ένα πλάνο μεταμόρφωσης του οργανισμού.  Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού, το οποίο θα του επιτρέψει να είναι ακόμα πιο ανταγωνιστικός, μέσα στο νέο περιβάλλον, όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Θα έλεγα, μάλιστα, πως η πανδημία συνέβαλε ως ένα βαθμό στην επιτάχυνση αυτού του πλάνου. 

Θα μπορούσατε να μας δώσετε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα; 
Ενδεικτικά, το 72% των πελατών της τράπεζας χρησιμοποιούν, πλέον, τα ψηφιακά μας κανάλια, ενώ το 83% των συνολικών συναλλαγών γίνονται μέσα από αυτά. Ιδιαίτερη θετική ένδειξη αποτελεί το γεγονός ότι οι πελάτες μας συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα ψηφιακά κανάλια στον ίδιο βαθμό ακόμα και μετά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.                                                                      Για

Μία συστημική τράπεζα, όπως εμείς, η βιωσιμότητα και η ανοδική πορεία είναι άμεσα συνυφασμένες με το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούμαστε και είμαστε απόλυτα συνειδητοποιημένοι για τον ρόλο που μας αναλογεί. Το #RestartCY δεν είναι απλώς ένα σύνθημα για εμάς. 

Ενίσχυση εταιρειών και ρευστότητας

Ποιοι τομείς θεωρείτε ότι θα τραβήξουν το μεγαλύτερο κουπί στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας;

Προφανώς ο τραπεζικός τομέας θα έχει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια για ταχεία επάνοδο της οικονομικής δραστηριότητας σε επίπεδα προ πανδημίας. Από εκεί και πέρα πιστεύουμε πως ο τουριστικός κλάδος, όταν αρχίσει να συνέρχεται από το σοκ, θα έχει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο, προσελκύοντας τόσο ξένους επισκέπτες όσο και σημαντικές επενδύσεις. Τόσο η τράπεζα όσο και Κυβέρνηση στήριξαν και θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες ήταν υγιείς προ κορωνοϊού.
 
Πώς θα λειτουργήσει, σε γενικές γραμμές, η τράπεζα στο κεφάλαιο της δανειοδότησης επιχειρήσεων;
Η τράπεζα θα συνεχίσει, κατά προτεραιότητα, να προσφέρει πρόσθετη ρευστότητα στον τομέα τουριστικών επιχειρήσεων που μπορούν να αντεπεξέλθουν και όπου αυτό δεν είναι δυνατό να προσφέρει λύσεις αναδιάρθρωσης. 

Αξίζει να σημειωθεί πως οι καλές χρονιές που προηγήθηκαν, συνέβαλαν στη βελτίωση της χρηματοοικονομικής θέσης των τουριστικών επιχειρήσεων.

Ενδεικτικά, οι πελάτες μας στον συγκεκριμένο κλάδο διέθεταν αχρησιμοποίητη ρευστότητα πέραν των 300 εκατ. στο τέλος Ιουνίου. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους πελάτες μας, ώστε να τους βοηθήσουμε να είναι όσο το δυνατό πιο ισχυροί και ανταγωνιστικοί όταν παρέλθει αυτή η δύσκολη, αλλά προσωρινή, περίοδος. 

Τι χαρακτηριστικά χρειάζεται να έχει ένας ηγέτης του επιχειρείν, για να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις του σήμερα;
Πραγματικός ηγέτης είναι αυτός που στις προκλήσεις είναι στυλοβάτης και χαράσσει πορεία για τους γύρω του. Έτσι και η Τράπεζα Κύπρου, αντιλαμβανόμενη τον ρόλο που έχει να επιτελέσει στην κυπριακή οικονομία, αποτελεί αρωγό της προσπάθειας στήριξης των κυπριακών επιχειρήσεων, μέσω της παροχής ρευστότητας για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την επιτυχή επανεκκίνηση της οικονομίας. 


Δάνεια €689 εκατ. το πρώτο εξάμηνο

Σε τι αφορούν τα νέα δάνεια και για τι αριθμούς και ποσά μιλάμε;
Το πρώτο εξάμηνο παραχωρήσαμε νέα δάνεια ύψους 689 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 451 εκατ. ευρώ διοχετεύτηκαν στην αγορά το πρώτο τρίμηνο του έτους και τα 238 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο, παρόλο το lockdown της οικονομίας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εξαγγελία του σχεδίου επιδότησης στεγαστικών δανείων από την Κυβέρνηση τόνωσε σε σημαντικό βαθμό τη ζήτηση και εκτιμούμε ότι είναι κάτι που θα βοηθήσει στην ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας. Η Τράπεζα Κύπρου παραχώρησε στεγαστικά δάνεια ύψους 148 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2020, με μερίδιο αγοράς 52,6%.  

Δειτε Επισης

The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)