Crowdfunding: Η εναλλακτική χρηματοδότηση που μειώνει την εξάρτηση από τις τράπεζες

Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση είναι ανάμεσα στα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζουν ακόμη περισσότερο νεοφυείς επιχειρήσεις, παρόλο που οι χώρες ανά το παγκόσμιο εντάσσουν την καινοτομία στο χαρτοφυλάκιο των αναπτυξιακών τους πολιτικών.

Όπως δείχνει η έρευνα GEM National Report 2017/2018, ανάμεσα στους πυλώνες που χρήζουν ενδυνάμωσης για τόνωση της επιχειρηματικότητας στην Κύπρο είναι και αυτός της Χρηματοδότησης, οπότε και τα χρηματοδοτικά προγράμματα επιχειρηματικής καινοτομίας PRE-SEED, SEED και INNOVATE του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας αποτελούν σημαντικό εργαλείο για οικονομική ανάπτυξη. Παράλληλα, στη συγκεκριμένη έρευνα γίνεται εισήγηση όπως γίνει προώθηση και άλλων μορφών χρηματοδότησης όπως το ‘Crowdfunding’.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της για βελτίωση της πρόσβασης των επενδυτών και των επιχειρήσεων σε νέες πηγές χρηματοδότησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί τη Συμμετοχική Χρηματοδότηση,  γνωστή ως Crowdfunding. Για το σκοπό αυτό έχει ετοιμάσει ένα οδηγό για ΜμΕ όπου επεξηγείται αναλυτικά ο συγκεκριμένος θεσμός. Διαβάστε εδώ τον Οδηγό.

Τι είναι όμως το Crowdfunding; Με πολύ απλά λόγια πρόκειται για τη χρηματοδότηση έργων, ιδεών και επιχειρήσεων από το «πλήθος», μεγάλο αριθμό ατόμων, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.

Οι κύριοι «παίκτες» στο Crowdfunding είναι ο ιδιοκτήτης μιας ιδέας/έργου/επιχείρησης, το πλήθος-επενδυτές, και η πλατφόρμα.

Ο Ιδιοκτήτης διοργανώνει εκστρατεία συγκέντρωσης κεφαλαίων μέσω της διαδικτυακής Πλατφόρμας και το Πλήθος επενδύει με κάποιο αντάλλαγμα. Ανάλογα με το είδος του Crowdfunding, διαφοροποιείται και το αντάλλαγμα-όφελος του Πλήθους στη διαδικασία αυτή. Τα κυριότερα είδη είναι αυτά της δανειοδότησης, ανταμοιβής, δωρεάς, έκδοσης μετοχών και τίτλων.
 
Πέρα από τα οικονομικά οφέλη, το Crowdfunding παρέχει και άλλα πλεονεκτήματα. Σαν Ιδιοκτήτης, σας ενδιαφέρει άμεσα να διαπιστώσετε κατά πόσο άλλοι συμμερίζονται την  εκτίμηση σας για την αξία της ιδέας σας και πόσο πρόθυμοι είναι να συνεισφέρουν σ’ αυτή.

Παράλληλα,  απευθύνεστε σε ένα τεράστιο πλήθος ατόμων μέσω του οποίου μπορείτε να δημιουργήσετε φήμη και ενδιαφέρον ακόμη και πριν το προϊόν/υπηρεσία σας να φτάσει στο στάδιο της παραγωγής/ανάπτυξης, όπως επίσης να λάβετε χρήσιμα σχόλια και ιδέες για βελτίωση τους.

Το ΚΕΒΕ, στα πλαίσια συμμετοχής του στο ευρωπαϊκό έργο «Blue Crowdfunding», που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg Med 2014-2020 (https://blue-crowdfunding.interreg-med.eu/), προγραμματίζει να διοργανώσει δωρεάν σεμινάρια για το Crowdfunding, ενώ θα χρηματοδοτήσει τρεις εκστρατείες Crowdfunding σε επιχειρήσεις του κλάδου «Γαλάζιας Οικονομίας».  Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το ΚΕΒΕ, φ/δι Δήμητρας Παλάοντα (τηλ. 22889840).

Δειτε Επισης

Ο βραχνάς της έλλειψης προσωπικού και οι κλάδοι με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας
Οι επενδύσεις που σχεδιάζουν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έως το 2026 και η θέση της Κύπρου
Ανακαινίσεις ξενοδοχείων-Πυρετώδεις εργασίες και ολικό λίφτινγκ μονάδων στα σκαριά
Στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού GOLD: Hail to the Chief Financial Officer
Eurobank Hub: Εκεί που κτυπά η καρδιά της τράπεζας και κτίζεται η τεχνολογική ανάπτυξη του ομίλου (pics)
Οι επιδόσεις των αεροδρομίων μας... Αύξηση επιβατικής κίνησης πέραν του 20% σε βάθος πενταετίας (πίνακες)
Επαναρχίζουν οι εργασίες για το τερματικό στο Βασιλικό-Τι δηλώνει ο Παπαναστασίου και η ανακοίνωση της CPP
Ενισχύουν τον κοινωνικό διάλογο προς διασφάλιση της ομαλότητας και της σταθερότητας στα εργασιακά
Επικύρωσε απόφαση ακύρωσης διοικητικών προστίμων στην Τράπεζα Κύπρου από την ΕΚΚ το Ανώτατο
ΕΚΚ: Δράσεις προώθησης του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Χρήματος